Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποια αυτοκίνητα είναι «παιχνίδι» για τους χάκερς;

Ελλάδα 22:58
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποια αυτοκίνητα είναι «παιχνίδι» για τους χάκερς;

ΝΕΑ

Ποια αυτοκίνητα είναι «παιχνίδι» για τους χάκερς;

ΝΕΑ

Οι περιπτώσεις όπου κάποιοι χάκερς μπορούν να επέμβουν στα αυτοκίνητα από μακριά χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία πληθαίνουν.

Advertisement
Advertisement

Το ίδιο συνέβη και πρόσφατα όπου ένας από αυτούς μαζί με την ομάδα του κατάφεραν να ξεκλειδώσουν και επέμβουν σε κάποια από τα συστήματά τους, ενώ υπέκλεψαν και στοιχεία των ιδιοκτητών.

Σύμφωνα με όσα δημοσίευσε στον λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ένας Αμερικανός χάκερ, γνωστός με το όνομα Sam Curry, αυτός και η ομάδα του κατάφεραν να επέμβουν και να επηρεάσουν τα μοντέλα κάποιων εταιρειών τα οποία διατίθενται στις ΗΠΑ.

Advertisement
Advertisement

Η συγκεκριμένη ομάδα έχει δραστηριοποιηθεί και στο παρελθόν με σκοπό να ανακαλύψει τις αδυναμίες των συστημάτων ασφαλείας που αναπτύσσουν οι εταιρείες για τα αυτοκίνητά τους και να τις βοηθήσει να τα βελτιώσουν.

Αυτή τη φορά, οι χάκερς κατάφεραν να «διαρρήξουν» μοντέλα των Honda και Acura, Nissan και Infiniti μέσω μιας εφαρμογής τής «Sirius XM» η οποία -μεταξύ άλλων- παρέχει και υπηρεσίες ψηφιακού ραδιοφώνου. Οι χάκερς κατάφεραν να βρουν κάποιο κενό ασφαλείας στον τρόπο που λειτουργεί η εφαρμογή και σε αυτόν που ζητά η εταιρεία από τον χρήστη για να εγγραφεί σε αυτή.

Advertisement

Όπως αποδείχτηκε, το πρόβλημα παρουσιάστηκε από τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων συνέδεαν το κινητό τους με το όχημα μέσω των εφαρμογών «Nissan Connected» και «My Honda». Η εφαρμογή τής «Sirius XM» ζητά κάποια στοιχεία τού χρήση όπως και τον αριθμό αναγνώρισης του οχήματος («VIN»).

Advertisement

Με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή παραβιάζοντας την ασφάλεια της «Sirius XM», οι χάκερς κατάφεραν να επέμβουν σε κάποια συστήματα των αυτοκινήτων, εντοπίζοντας τη θέση όπου βρίσκονταν, ξεκλειδώνοντας τα, ανάβοντας τα φώτα τους ή ενεργοποιώντας την κόρνα τους. Επίσης, είχαν πρόσβαση σε κάποια στοιχεία των ιδιοκτητών.

Ο Sam Curry ειδοποίησε την εταιρεία για το πρόβλημα και αυτή ανακοίνωσε ότι αυτό λύθηκε εντός 24 ωρών, καθησυχάζοντας τους χρήστες των υπηρεσιών της ότι δεν κινδυνεύουν να διαρρεύσουν τα προσωπικά δεδομένα τους ή να απωλέσουν το αυτοκίνητό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΣΟΚ στην Tesla – 19χρονος χακάρει ταυτόχρονα 25 αυτοκίνητα
Δείτε πως κλέβουν πλέον οι χάκερς το αυτοκίνητό σας
Ο χάκερ, το Tesla Model S Plaid και τα 348 χλμ./ώρα (+video)

Advertisement