Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πετάει-πετάει ο Κινέζος πάνω σε… μαγνήτες! (+video)

Ελλάδα 2:22
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πετάει-πετάει ο Κινέζος πάνω σε… μαγνήτες! (+video)

ΝΕΑ

Πετάει-πετάει ο Κινέζος πάνω σε… μαγνήτες! (+video)

ΝΕΑ

Μία τεχνολογία που ήδη εφαρμόζεται στα τρένα υπερυψηλών ταχυτήτων αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της και στα αυτοκίνητα.

Advertisement
Advertisement

Η τεχνολογία Maglev (μαγνητικής αιώρησης), η οποία εφαρμόζεται στα τρένα υψηλών ταχυτήτων σε πολλά μέρη του κόσμου, είναι ήδη δοκιμασμένη και αρκετά αποδοτική. Στην πράξη τα βαγόνια του τρένου κινούνται σε μία τροχιά, χωρίς όμως να έρχονται σε επαφή με τις ράγες, αλλά χάρη σε ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο βρίσκονται ουσιαστικά στον αέρα, λίγα εκατοστά πάνω από την γραμμή.

Αυτή την βασική φιλοσοφία έρχονται τώρα να επανεξετάσουν οι Κινέζοι, οι οποίοι δοκιμάζουν ένα “ιπτάμενο” αυτοκίνητο, το οποίο κινείται περίπου 35 χιλιοστά πάνω από τον δρόμο.

Στην πράξη πρόκειται για εφαρμογή της τεχνολογίας μαγνητικής αιώρησης και στα αυτοκίνητα. Οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Southwest Jiatong έστησαν μία ράγα μήκους 7,9 χιλιομέτρων. Πάνω σε αυτή έβαλαν να κινούνται οκτώ οχήματα στα οποία είχαν τοποθετήσει ειδικούς μαγνήτες στο δάπεδό τους.

Advertisement
Advertisement

Η λειτουργία των συστημάτων Maglev βασίζεται στην απώθηση που προκαλείται μεταξύ των μαγνητών του οχήματος και της ράγας. Ρυθμίζοντας το μαγνητικό πεδίο, το αυτοκίνητο (ή το τρένο) μπορούν πάνω σε μία τροχιά.

Στο video που παραθέτουμε βλέπουμε τα αυτοκίνητα να κινούνται με πολύ χαμηλές ταχύτητες, αλλά είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει σε πολύ υψηλές ταχύτητες. Μάλιστα σε ένα πείραμα που έγινε με τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα, ένα από αυτά κατάφερε να φθάσει τα 230 χλμ/ώρα.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο με ποιο τρόπο ο οδηγός μπορεί να παρέμβει στην ταχύτητα του οχήματος, ενώ είναι προφανές ότι δεν μπορεί να αλλάξει τροχιά καθώς κινείται πάνω σε μία προκαθορισμένη διαδρομή.

Advertisement

Από εδώ και πέρα, οι Κινέζοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να αναπτύξουν ένα κανονικό αυτοκίνητο με αυτή την τεχνολογία, για να δουν πόσο χρηστικό είναι σε πραγματικές συνθήκες.

Αυτό που πάντα όμως θα είναι μία αναγκαία συνθήκη είναι το να υπάρξουν ράγες πάνω στις οποίες θα κινούνται αυτού του τύπου τα αυτοκίνητα. Πάντως η ιδέα αυτή, η οποία δεν είναι καινούργια, ανοίγει νέους δρόμους για τις αστικές μετακινήσεις του μέλλοντος, όταν και όποτε δημιουργηθούν οι ανάλογες υποδομές.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Συνεργασία Suzuki & SkyDrive για ιπτάμενα αυτοκίνητα
Πόσο προσιτά θα είναι τα ιπτάμενα αυτοκίνητα;
Η Toyota ετοιμάζεται για ιπτάμενα αυτοκίνητα