Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Παίρνουν βελτίωση τα ηλεκτρικά;

Ελλάδα 10:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Παίρνουν βελτίωση τα ηλεκτρικά;

Mobility

Παίρνουν βελτίωση τα ηλεκτρικά;

Mobility

Με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται στους δρόμους όλου του κόσμου, ανάλογα θα αρχίσουν να αυξάνονται οι βελτιωτικοί οίκοι που θα υπόσχονται… αυξήσεις στην απόδοσή τους.

Advertisement
Advertisement

Οι προτάσεις που υπάρχουν προς το παρόν, «περιορίζονται» στις περισσότερες των περιπτώσεων στην αντικατάσταση ή την προσθήκη… περιφερειακών για βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς.

Όπως είναι τα κιτ ανάρτησης και φρένων, που αναβαθμίζουν τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε ηλεκτρικού μοντέλου, δίνοντάς του ένα επιπλέον καλό στοιχείο για να ασχολείται ο οδηγός σε κάθε διαδρομή που θα μπορεί να εκμεταλλευτεί την καλύτερη συμπεριφορά σε απαιτητικές συνθήκες. Ο μόνος τομέας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που ακόμα δεν έχει γνωρίσει αντίστοιχη εξέλιξη, είναι αυτός που έχει να κάνει με την αύξηση της απόδοσης των ηλεκτροκινητήρων και της διαχείρισης της ενέργειας των μπαταριών.

Το παλιότερο των ηλεκτρικών, το Nissan Leaf, λόγω του ότι είναι πάνω από μια δεκαετία διαθέσιμο στις αγορές, έχει στην αγορά προτάσεις του «το αφορούν». Συγκεκριμένα, η Muxsan, μια εταιρεία με έδρα στην Ολλανδία, σχεδιάζει και προσφέρει μια σειρά από τρεις συμπληρωματικές μπαταρίες που προσφέρουν επέκταση της αυτονομίας (11 kWh, 22 kWh και 33 kWh), οι οποίες, ανάλογα με την ηλικία του οχήματος, μπορούν να προσφέρουν από 50 έως 135 χιλιόμετρα μεγαλύτερη απόσταση με μια φόρτιση.

Advertisement
Advertisement

Καθώς όμως η επιλογή της μπαταρίας των 33 kWh προσθέτει και 160 κιλά στο βάρος του αυτοκινήτου, η Muxsan προσφέρει ως «πακέτο» με την έξτρα μπαταρία και την απαραίτητη αναβάθμιση στην ανάρτηση για να «ισοροπήσει» την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου με το πρόσθετο βάρος (το ίδιο ισχύει και για την επιλογή με τις 22 kWh).

Το κόστος για την επέμβαση της Muxsan στο Leaf, φτάνει τις 6.000 ευρώ αλλά όπως λέει η εταιρεία, είναι προτιμότερο ως ποσό να διατεθεί από τον ιδιοκτήτη προκειμένου να αυξήσει την αυτονομία του αυτοκινήτου του, παρά να προχωρήσει στην αλλαγή του αυτοκινήτου που θα είναι κατά τεκμήριο πολύ ακριβότερη υπόθεση.

Advertisement

Μια άλλη περίπτωση που έχει προκύψει πρόσφατα, είναι αυτή της εταιρείας Tevo που ασχολείται με τα Tesla και προτείνει πολλές βελτιώσεις για την ανάρτηση, τους τροχούς και τα φρένα των Αμερικάνικων μοντέλων. Αξίζει να σημειωθεί πως οι επεμβάσεις αυτές έχουν αρχίσει και γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλείς.

Advertisement

Mεταξύ των κατόχων ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ειδικά εκείνων που έχουν Tesla, όπως λέει ο John Cambers, ιδρυτής της Tevo, «…εστιάζουμε στις αναβαθμίσεις του είδους γιατί τα Tesla έχουν παραπάνω από απλώς αρκετή ισχύ. Τα φρένα, οι αναρτήσεις και οι τροχοί είναι αδύναμα σημεία της Tesla αλλά στην πραγματικότητα δεν χρειάζονται πολλές επεμβάσεις για να βελτιωθούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Tesla: Μπαίνει στα ταξί και τα αλλάζει όλα
Γιατί η Tesla έχασε 126 δισ. δολάρια μέσα σε μία μέρα;
Διακριτικά ανανεωμένο το Nissan Leaf

Advertisement