Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσοι οδηγούν σήμερα με online προσωρινό δίπλωμα;

Ελλάδα 10:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πόσοι οδηγούν σήμερα με online προσωρινό δίπλωμα;

ΝΕΑ

Πόσοι οδηγούν σήμερα με online προσωρινό δίπλωμα;

ΝΕΑ

Μόλις λίγες ώρες αναμονής κάνουν πλέον οι επιτυχόντες των εξετάσεων οδήγησης ώστε να μπορούν να κινηθούν νόμιμα με το όχημά τους.

Advertisement
Advertisement

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το τεστ που αφορούσε στην online έκδοση του προσωρινού διπλώματος οδήγησης για τους επιτυχόντες υποψήφιους οδηγούς. Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr πάνω από 115 υποψήφιοι οδηγοί απέκτησε online το προσωρινή άδεια οδήγησής τους λίγες ώρες μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρακτικής εξέτασής τους.

Τα προσωρινά διπλώματα οι νεαροί οδηγοί προμηθεύτηκαν ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας gov.gr απ’ όπου και εκτύπωσαν τα νόμιμα έγγραφά τους που θα πρέπει να υπενθυμίσουμε έχουν ισχύ για τέσσερις μήνες.

Advertisement
Advertisement

Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατάφερε να θέσει ένα τέλος στις γραφειοκρατικές διαδικασίες που κρατούσαν μακριά από το τιμόνι χιλιάδες οδηγούς ενώ παράλληλα οι υπάλληλοι των κατά τόπους Διευθύνσεων δεν θα απασχολούνται με ανούσια γραφειοκρατικά πράγματα καταναλώνοντας άσκοπα σημαντικές εργατοώρες.

Επίσης οι γνωστές «παράγκες» σιγά-σιγά αποδυναμώνονται καθώς μετά το ψηφιακό προσωρινό δίπλωμα ακολουθούν οι online μεταβιβάσεις οχημάτων και η έκδοση πινακίδων κυκλοφορίας…

Δίπλωμα σε 24 ώρες!

Advertisement

H αποστολή των email έγινε εντός 24 ωρών – παρά το ότι η απόφαση αναφέρει εντός 48 ωρών – από την ημέρα των εξετάσεων. Υπενθυμίζεται ότι με το προσωρινό ψηφιακό δίπλωμα, οι επιτυχόντες δεν χρειάζεται να περιμένουν τέσσερις μήνες μέχρι να έρθει το κανονικό δίπλωμα.

«Η μεγάλη καινοτομία είναι ότι από τη στιγμή που πετύχεις στις εξετάσεις μπορείς να οδηγήσεις και να μην περιμένεις τέσσερις μήνες να σου έρθει ένα χαρτί», τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας
Καραμανλής.

Advertisement

Εάν κάποιος χάσει το ψηφιακό δίπλωμα θα μπορεί να το αντικαταστήσει αφού είναι σε ηλεκτρονική μορφή. Βέβαια τονίζεται ότι το ψηφιακό δίπλωμα είναι προσωρινό και δεν υποκαθιστά το κανονικό δίπλωμα.

Υπενθυμίζεται, ότι η προσωρινή άδεια χορηγείται από το σύστημα σε ψηφιακή μορφή, αλλά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν και να την εκτυπώσουν. Επίσης, η πλατφόρμα αυτή – https://drivers.services.gov.gr/licence – σύντομα θα επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες αιτημάτων που υποβάλλουν οι πολίτες, όπως αναθεώρηση αδειών οδήγησης ή αντικατάσταση αυτών λόγω φθοράς ή απώλειας.

Στο ψηφιακό δίπλωμα (δείγμα επισυνάπτεται) αναγράφεται:

Advertisement

ü 1. Επώνυμο

ü 2. Όνομα

ü 3. Ημερομηνία Γέννησης

ü 4α. Ημερομηνία εξέτασης οδηγού

ü 4β Ημερομηνία λήξης ψηφιακού διπλώματος

ü 4γ. Υπηρεσία που εκδόθηκε το δίπλωμα

ü 4δ. ΑΦΜ οδηγού

ü 5. Αριθμός Αδείας που θα βγει κατά την εκτύπωση

ü 9. Κατηγορία του διπλώματος

ü 12. Παρατηρήσεις (οδήγηση με γυαλιά)

ü 15. Κωδικός Υπουργείου για τη γνησιότητα

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το ψηφιακό δίπλωμα ισχύει για οδήγηση εντός της ελληνικής επικράτειας.

Βήμα-βήμα όλη η διαδικασία

Οι επιτυχόντες οδηγοί, εισερχόμενοι στην κατηγορία “Πολίτες και Καθημερινότητα” και ακολούθως στην υποκατηγορία “Μετακινήσεις” του gov.gr. Στη συνέχεια επιλέγετε την ενότητα «Προσωρινή Άδεια Οδήγησης» στην οποία θα ταυτοποιήστε με τους κωδικούς Taxisnet και θα παραλαμβάνουν το ψηφιακό αρχείο (pdf) με την προσωρινή άδεια οδήγησης από την πλατφόρμα drivers.services.gov.gr.

Σε ενδεχόμενο έλεγχο, η εγκυρότητα της προσωρινής άδειας θα βεβαιώνεται, είτε μέσω υπερσυνδέσμου (link), είτε μέσω QR code, είτε μέσω κωδικού, που θα φέρει το έγγραφο. Επισημαίνεται ότι όποιος καταλαμβάνεται να κατέχει πλαστή ή παραποιημένη προσωρινή άδεια οδήγησης ή να κάνει χρήση αυτής τιμωρείται με τις ποινές του άρθρου 216 του Ποινικού Κώδικα.

Με την ψηφιοποίηση της προσωρινής άδειας οδήγησης γίνεται η αρχή για να μετασχηματίσουμε πλήρως την εμπειρία των πολιτών σε μια ακόμα συνδιαλλαγή τους με το Δημόσιο. Την ίδια στιγμή, εξοικονομούνται πόροι και εργατοώρες για το Δημόσιο, ενώ παράλληλα επενδύουμε και στην καθιέρωση διαδικασιών διαφάνειας.

Διαβάστε επίσης:

Ξεκινάει η επιδότηση για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου – Πόση θα είναι;

«Έκρηξη» στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων το α’ τρίμηνο

Επιτέλους: Μετά από χρόνια, τέλος στα «σαπάκια» για την Ελλάδα