Menu
Τιμές αυτοκινήτων | Live η κίνηση Τιμές Καυσίμων | newsAUTOChoice

ΝΕΑ

Επιτέλους: Μετά από χρόνια, τέλος στα «σαπάκια» για την Ελλάδα

  • Γιώργος Κ. Ανδρής (ga@newsauto.gr)

Μπλόκο στην εισαγωγή παλαιών και ρυπογόνων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων θα επιβάλλουν τρία συναρμόδια Υπουργεία.

Ασύμφορη θα καταστεί η εισαγωγή παλαιών, ρυπογόνων και επικίνδυνων εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων μετά την κατάθεση και ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου που προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real FM.

Ο κ. Καραμανλής οριστικοποίησε πως τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με ηλικίες από 15 έτη και άνω θα κοστίζουν πολύ ακριβότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα με νέες ηλικίες.

Ειδικότερα ο κ. Καραμανλής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Πολύ σύντομα σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, οι καταναλωτές που θα φέρουν ένα νέο ΙΧ από το εξωτερικό θα πληρώνουν λιγότερα σε σχέση με όσους αγοράσουν εισαγόμενο αυτοκίνητο 15ετίας. Γιατί το κάνουμε αυτό; Διότι η Ελλάδα έχει ένα στόλο με μέσο όρο ηλικίας πάνω από 15 έτη και θέλουμε να δώσουμε κίνητρα έτσι ώστε να μπορέσει κάποιος να πάρει ένα φθηνό και “καθαρό” αυτοκίνητο». Όσον αφορά ειδικότερα στην ηλεκτροκίνηση, σημείωσε ότι αυτό είναι το μέλλον και εκεί θα πάμε σιγά σιγά.

Όσον αφορά τα ταξί, ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έσκυψε πάνω από το πρόβλημα και ενώ στην αρχή υπήρχε οδηγία για ένα επιβάτη ανά όχημα τώρα επιτρέπονται δύο και, επίσης, φρόντισε ώστε οι οδηγοί των ταξί να ενταχθούν στις ΚΑΔ.

Ξεκινά το ψηφιακό δίπλωμα

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στο προσωρινό ψηφιακό δίπλωμα, καθώς ξεκινούν οι εξετάσεις οδήγησης. Εξήγησε ότι όποιος επιτύχει στις εξετάσεις, μέσα σε 48 ώρες θα λαμβάνει ένα προσωρινό ψηφιακό δίπλωμα και δεν θα χρειάζεται να περιμένει τέσσερις μήνες μέχρι να έρθει το κανονικό δίπλωμα: «Η μεγάλη καινοτομία είναι ότι, από τη στιγμή που πετύχεις στις εξετάσεις μπορείς να οδηγήσεις και να μην περιμένεις τέσσερις μήνες να σου έρθει ένα χαρτί».

Τι θα γίνει με τα ταξίδια

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι η Ελλάδα δια του Πρωθυπουργού ήδη από τον Απρίλιο στη Σύνοδο Κορυφής είχε ζητήσει κοινές κατευθυντήριες γραμμές για τα ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτίμησε ότι οι χθεσινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι σε αυτή τη λογική.

Ανέφερε επίσης ότι έγινε δεκτό το αίτημα της Ελλάδας να μην υπάρχει διάκριση μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Πρέπει να γίνει ένα σταδιακό άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων της Ευρώπης μεταξύ χωρών που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση επιδημιολογική» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «θα δίνεται η δυνατότητα σε κάθε χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κρίνει εάν η χώρα Α είναι σε μία παρόμοια επιδημιολογική κατάσταση με μία χώρα Β και να έρθει σε μία πιο στενή διμερή συμφωνία».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εξήγησε επιπλέον ότι για λόγους πρακτικούς δεν «ακούμπησε» αυτήν τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ελληνική πρόταση για διεξαγωγή τεστ στους επιβάτες 72 ώρες πριν την πτήση, πρόσθεσε όμως ότι αυτό δε σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να λάβει ορισμένα μέτρα τα οποία θα τα δούμε μαζί με τους ειδικούς.

«Αυτά που ανακοινώθηκαν χθες δεν είναι θέσφατα, είναι κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες μάλιστα ανακοινώθηκαν μετά από πίεση του Έλληνα Πρωθυπουργού. Δεν θα γινόταν έκτακτη συνέντευξη τύπου για την ελεύθερη μετακίνηση για τον τουρισμό, εάν δεν είχε πιέσει η Ελλάδα. Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής σε αυτό το πράγμα και εδώ δείχνει αν θέλετε και ένα επιπλέον πολιτικό κεφάλαιο που έχει ο Έλληνας Πρωθυπουργός και η χώρα, διότι διαχειριστήκαμε αυτή την πανδημία με έναν τρόπο κατά κοινή ομολογία επιτυχημένο. Το ζήτημα τώρα είναι η επόμενη μέρα», υπογράμμισε επίσης ο κ. Καραμανλής.

Ανέφερε ότι σε πρώτη φάση η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Ισραήλ, και προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ξεδιπλώσει το σχέδιο της για την τουριστική βιομηχανία.

Ακούμε τους ειδικούς για τα κλιματιστικά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ερωτηθείς για τη χρήση κλιματισμού στις αστικές συγκοινωνίες εν αναμονή του μίνι – καύσωνα, ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι η σύσταση του ΕΟΔΥ είναι τα κλιματιστικά να λειτουργούν μόνο σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. «Επομένως θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τη χρήση των κλιματιστικών, διότι αυτή είναι η σύσταση των ειδικών», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι κατανοεί τα προβλήματα, όμως η χώρα πήγε καλά στην αντιμετώπιση της κρίσης, διότι οι πολιτικοί δεν έκαναν του κεφαλιού τους, αλλά άκουγαν τους ειδικούς. «Όταν λοιπόν οι ειδικοί λένε ‘προσοχή στη χρήση των κλιματιστικών’, αυτό θα κάνουμε», κατέληξε.

Γιατί είναι αναγκαία η χρήση μάσκας

Ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι η χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι σχεδόν καθολική. Επισήμανε βέβαια ότι για αυτούς τους λίγους που αποτελούν εξαίρεση και δεν φορούν μάσκα υπάρχουν και οι 300 βοηθοί επιβατών στους 45 σημαντικότερους σταθμούς ανταπόκρισης του Μετρό με λεωφορεία, αλλά και η συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία. Τόνισε όμως: «Δεν μπορούμε να βάλουμε και έναν αστυνομικό πάνω σε κάθε λεωφορείο. Εδώ έρχεται και το στοιχείο της ατομικής ευθύνης».

Όσον αφορά τις αποστάσεις, ο κ. Καραμανλής επισήμανε: «Όσο θα μπαίνουμε σε μία κανονικότητα – και εδώ παρακαλώ σημειώστε ότι σήμερα έχει αυξηθεί η επιβατική κίνηση, αλλά δεν έχει φτάσει στα επίπεδα προ κορονοϊού. Βρισκόμαστε γύρω στο 35% της επιβατικής κίνησης σε σχέση με την προ-κορονοϊου εποχή. Βέβαια τις τελευταίες δύο εβδομάδες, που ήταν τα δύο στάδια άρσης των περιορισμών στις μετακινήσεις, είχαμε αύξηση 130%. Επομένως αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Πρέπει να καταλάβουμε ότι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς φοράμε τη μάσκα, διότι πολλές φορές θα είναι σχεδόν αδύνατον να κρατήσουμε τις αποστάσεις. Εδώ, λοιπόν, χρειάζεται η επίκληση της κοινής λογικής και ατομική ευθύνη. Υπάρχουν σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στους συρμούς του μετρό και στα λεωφορεία, συγκεκριμένες σημάνσεις, που σου λένε που πρέπει να κάτσεις και πού όχι. Από εκεί και πέρα, ας προσπαθήσουμε όλοι με τον κοινό νου να προστατεύσουμε πρώτα τον εαυτό μας και μετά τους ανθρώπους που είναι δίπλα μας».

Διαβάστε επίσης:

newsauto: 1,6 εκατομμύρια μοναδικοί επισκέπτες τον Απρίλιο

SOS: Απάτη με εγγυήσεις χιλιομέτρων σε εισαγόμενα μεταχειρισμένα!

Δεκάδες έφυγαν χωρίς δίπλωμα και πινακίδες κυκλοφορίας

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto