Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οριστικό σε όλη την ΕΕ! «Ο ρυπαίνων θα πληρώνει»

Ελλάδα 11:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οριστικό σε όλη την ΕΕ! «Ο ρυπαίνων θα πληρώνει»

ΝΕΑ

Οριστικό σε όλη την ΕΕ! «Ο ρυπαίνων θα πληρώνει»

ΝΕΑ

Αυτή είναι η Περιβαλλοντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ορίζοντα το 2030.

Advertisement
Advertisement

Στην ετήσια του έκθεση για την κατάσταση του περιβάλλοντος, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος τόνισε ότι οι οικονομικές δραστηριότητες και ο τρόπος ζωής αποτελούν τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κινηθεί προς την οικοδόμηση μια βιώσιμης οικονομίας της ευημερίας, η οποία σύμφωνα με την Επιτροπή Περιβάλλοντος θα πρέπει να βασίζεται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και να θέτει τους ανθρώπους και τον πλανήτη στο επίκεντρο.

Advertisement
Advertisement

Οι νέοι στόχοι για το κλίμα και την ενέργεια για το 2030 απαιτούν μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας κατά 39% σε σύγκριση με το 2007 σε επίπεδο ΕΕ, με ευελιξία για τα Κράτη Μέλη όσον αφορά τον τρόπο επίτευξής τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων αποτελεί βασικό πυλώνα επίτευξης των ευρωπαϊκών στόχων για το κλίμα και την ενέργεια, δεδομένου ότι τα ευρωπαϊκά κτίρια αποτελούν τον μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας τελικής χρήσης.

Η αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, της υποβάθμισης των οικοσυστημάτων και της υπερκατανάλωσης των φυσικών πόρων βρίσκεται στον πυρήνα του σχεδίου περιβαλλοντικής δράσης της ΕΕ για το 2030.

Το προτεινόμενο σχέδιο δράσης περιλαμβάνει:

Advertisement

Η περιβαλλοντική ζημία πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και να επανορθώνεται στην πηγή βάσει της αρχής “ο ρυπαίνων πληρώνει”.

Προβλέπεται η διενέργεια ενδιάμεσης αξιολόγησης από την Επιτροπή τον Μάρτιο του 2024.

Advertisement

Οι τεχνολογίες των δεδομένων θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη στήριξη της περιβαλλοντικής πολιτικής, διασφαλίζοντας διαφάνεια και δημόσια πρόσβαση στα δεδομένα.

Όλες οι άμεσες και έμμεσες επιδοτήσεις σε ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να καταργηθούν μέχρι το 2025 και ενώ οι επιδοτήσεις που χρηματοδοτούν δραστηριότητες που είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον θα πρέπει να καταργηθούν μέχρι το 2027.

Το νέο πρόγραμμα περιβαλλοντικής δράσης, το οποίο θα στηρίξει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, θα περιλαμβάνει έναν νέο μηχανισμό παρακολούθησης.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σκρέκας: Εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει»!
Ελλάδα: Ετσι θα μειωθούν επιτέλους οι επικίνδυνοι ρύποι
Έτσι θα μηδενιστούν οι ρύποι στις μεταφορές