Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οι μηδενικοί ρύποι θα έρθουν μόνο με ένα τεράστιο δίκτυο φορτιστών

Ελλάδα 17:54
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι μηδενικοί ρύποι θα έρθουν μόνο με ένα τεράστιο δίκτυο φορτιστών

ΝΕΑ

Οι μηδενικοί ρύποι θα έρθουν μόνο με ένα τεράστιο δίκτυο φορτιστών

ΝΕΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων ζητά την υποστήριξη από τα εθνικά σχέδια αποκατάστασης καθώς οι απώλειες μόνο από τον κορωνοϊό ξεπερνούν τα 122 δισ. ευρώ.

Advertisement
Advertisement

SOS εκπέμπουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες στην ΕΕ αλλά και στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών καθώς μετά την πολυετή οικονομική κρίση και τον κορωνοϊό τώρα βρίσκονται αντιμέτωπες με τα όρια των μέσων εκπομπών ρύπων που έχει θεσπίσει η Κομισιόν και κινδυνεύουν να τους επιβληθούν πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), η κρίση του κορωνοϊού έχει συγκλονίσει την αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, με αποτέλεσμα απώλειες παραγωγής πάνω από 4 εκατομμυρίων οχημάτων μέχρι σήμερα τα οποία κοστίζουν πάνω από 122 δισ. ευρώ.

Advertisement
Advertisement

Αντίστοιχα, οι ταξινομήσεις όλων των τύπων οχημάτων έχουν μειωθεί κατά τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2020, με τις πωλήσεις να προβλέπεται να μειωθούν κατά 25% το 2020.

Μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο, ο πρόεδρος του ACEA και διευθύνων σύμβουλος της Fiat Chrysler Automobiles (FCA), Michael Manley, τόνισε ότι: «Η πανδημία του COVID είναι σαφώς ο μεγαλύτερος μοναδικός κίνδυνος που αντιμετώπισε ποτέ η αυτοκινητοβιομηχανία. Προσθέτει τεράστιες πιέσεις στον τομέα σε μια στιγμή που κινείται σε θεμελιώδεις τεχνολογικές αλλαγές, καθώς και την προοπτική ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Πρέπει επειγόντως να βρούμε τρόπους για να τα ξεπεράσουμε με την ελάχιστη ζημιά στις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις, διατηρώντας παράλληλα έντονη εστίαση στην κλιματική πρόκληση. Το Πρόγραμμα για το Κλίμα του 2030 (Climate Plan 2030) που προτάθηκε πρόσφατα από την Κομισιόν θα απαιτήσει μαζικές πρόσθετες επενδύσεις από την πλευρά μας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Ωστόσο, οι επενδύσεις μας και μόνο δεν θα είναι ποτέ αρκετές. Εάν θέλουμε η κινητικότητα μηδενικών εκπομπών να γίνει πραγματική επιλογή για τους Ευρωπαίους, χρειαζόμαστε ένα τεράστιο δίκτυο σημείων φόρτισης και σταθμών ανεφοδιασμού σε όλη την ΕΕ, σε συνδυασμό με οικονομικά βιώσιμα κίνητρα».

Ο  ACEA ζητά την υποστήριξη από τα εθνικά σχέδια αποκατάστασης για τον κορωνοϊό που θα διοχετεύονται σε αυτές τις περιοχές, ενθαρρύνοντας τη ζήτηση για εναλλακτικά αυτοκίνητα, φορτηγά, βαν και λεωφορεία. Αυτό θα ενισχύσει την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, καθώς και τις φιλοδοξίες της για το κλίμα.

Advertisement

Ο Henrik Henriksson, διευθύνων σύμβουλος της Scania και πρόεδρος του Εμπορικού Συμβουλίου Οχημάτων του ACEA πρόσθεσε: «Η βιομηχανία μας έχει δεσμευτεί πλήρως για οδικές εμπορευματικές μεταφορές ουδέτερες από άνθρακα έως το 2050 το αργότερο. Αυτό θα φέρει ριζικές αλλαγές για τον κλάδο των εμπορικών οχημάτων, καθώς και ολόκληρη την αλυσίδα αξίας στις μεταφορές και την εφοδιαστική. Είμαστε έτοιμοι να οδηγήσουμε αυτόν τον μετασχηματισμό. Οι κατασκευαστές επενδύουν σε σημαντικό αριθμό φορτηγών μηδενικών εκπομπών που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά τα επόμενα χρόνια. Αυτό που πρέπει να κάνουν τα κράτη-μέλη τώρα είναι να ταιριάξουν με το επίπεδο δέσμευσής μας, αναπτύσσοντας ένα δίκτυο σταθμών φόρτισης κατάλληλων για φορτηγά. Υποστηριζόμενο από ένα πλήρως συνεκτικό πλαίσιο πολιτικής, καθιστώντας τα φορτηγά χαμηλών και μηδενικών εκπομπών την καλύτερη επιλογή για τους μεταφορείς, μπορούμε να το κάνουμε αυτό επιτυχές και να μετατρέψουμε τις μνημειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα σε νέες ευκαιρίες».

Διαβάστε επίσης:

Advertisement

Τέλος οι κομπίνες στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα!

Επιβεβαίωση Newsauto! Διόδια ανάλογα με το ύψος

Αποκλειστικό: Από ΚΤΕΟ κάθε χρόνο – Ποιά αυτοκίνητα αφορά;

Advertisement