Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οριστικό! Έτσι γίνεται «πολιτικό» το υπηρεσιακό δίπλωμα

Ελλάδα 4:25
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οριστικό! Έτσι γίνεται «πολιτικό» το υπηρεσιακό δίπλωμα

ΝΕΑ

Οριστικό! Έτσι γίνεται «πολιτικό» το υπηρεσιακό δίπλωμα

ΝΕΑ

Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την μετατροπή των αδειών οδήγησης και την αντιστοίχιση κατηγοριών.

Advertisement
Advertisement

Δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι όροι και οι προϋποθέσεις μετατροπής υπηρεσιακής άδειας ικανότητας οδήγησης εκδοθείσας από την Ελληνική Αστυνομία ή το Πυροσβεστικό Σώμα σε άδεια οδήγησης αντίστοιχων κατηγοριών.

Οι κάτοχοι των υπηρεσιακών αδειών οδήγησης μπορούν να αιτηθούν την μετατροπή του υπηρεσιακού τους διπλώματος σε «πολιτική» άδεια οδήγησης αντίστοιχων κατηγοριών μέσα από μια πολύ απλή διαδικασία και χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από θεωρητικές ή πρακτικές εξετάσεις οδήγησης.

Advertisement
Advertisement

Όσοι επιθυμούν να αλλάξουν το υπηρεσιακό τους δίπλωμα σε «πολιτικό» θα μπορούν να το κάνουν μετά τις 12 Ιανουαρίου του 2023.

Όπως αναγράφει η Κοινή Υπουργική Απόφαση: «Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις μετατροπής υπηρεσιακής άδειας οδήγησης που έχει εκδοθεί ή εκδίδεται από την Ελληνική Αστυνομία ή το Πυροσβεστικό Σώμα, σε άδεια οδήγησης αντίστοιχων κατηγοριών, χωρίς θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, θεωρητικές εξετάσεις και δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς, εφόσον η άδεια αυτή έχει εκδοθεί σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία για τις άδειες οδήγησης.

Η αίτηση υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο εφόσον είναι εν ενεργεία αστυνομικός, συνοριακός φύλακας, ειδικός φρουρός ή ανήκει στο πυροσβεστικό προσωπικό, και δεν εκκρεμεί σε βάρος του κατά την ημερομηνία υποβολής το διοικητικό μέτρο της οριστικής ή προσωρινής αφαίρεσης ή της αναστολής ή της παύσης ισχύος της υπηρεσιακής άδειας.

Advertisement

Άρθρο 2

Διαδικασία

Advertisement

1.Κάτοχος ισχύουσας/ισχυουσών κατηγορίας/κατηγοριών που εμπεριέχεται/εμπεριέχονται σε ισχύον έντυπο υπηρεσιακής άδειας οδήγησης εκδοθείσας από την Ελληνική Αστυνομία ή το Πυροσβεστικό Σώμα, εφόσον έχει τη συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα, δύναται να ζητήσει τη μετατροπή της/των κατηγορίας/κατηγοριών αυτής/αυτών, σε αντίστοιχης/αντίστοιχων κατηγορίας/κατηγοριών άδεια οδήγησης, βάσει των πινάκων αντιστοίχισης Ι και ΙΙ του άρθρου 3 της παρούσας, χωρίς θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, θεωρητικές εξετάσεις και δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί του απαιτούμενου ελαχίστου ορίου ηλικίας, εφόσον η/οι προς μετατροπή κατηγορία/κατηγορίες έχουν χορηγηθεί σύμφωνα με τους εκάστοτε ισχύοντες όρους και προϋποθέσεις χορήγησης της/των αντίστοιχης/αντίστοιχων κατηγορίας/ κατηγοριών άδειας οδήγησης.

2.Για τη μετατροπή ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει στην Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας της Περιφέρειας στην οποία βρίσκεται ο τόπος κατοικίας του, τα εξής δικαιολογητικά:

α. Αίτηση  – υπεύθυνη δήλωση του άρθρου  8 του ν.  1599/1986 και της παρ.  3 του άρθρου  3 του ν. 2690/1999, στην οποία δηλώνει:

Advertisement

– Ότι έχει τη συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα,

– τα πλήρη στοιχεία της διεύθυνσης κατοικίας του,

– τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ),

– ότι η/οι κατηγορία/κατηγορίες που επιθυμεί να μετατραπούν καθώς και το έντυπο της υπηρεσιακής άδειας ικανότητας οδήγησης στο οποίο εμπεριέχεται/εμπεριέχονται η/οι προς μετατροπή κατηγορία/κατηγορίες είναι σε ισχύ,

– ότι δεν είναι κάτοχος άλλης άδειας οδήγησης ελληνικής ή κράτους – μέλους της Ε.Ε. ή τρίτης χώρας και δεν του έχει αφαιρεθεί από οποιαδήποτε Αρχή,

– ότι επιθυμεί την αναγραφή της ομάδας αίματός του στο έντυπο της άδειας οδήγησης και συγκατατίθεται στην τήρησή της στο Αρχείο Αδειών Οδήγησης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και η οποία καταχωρείται στη σελίδα 2, ως σημείο 14α, του εντύπου της άδειας οδήγησης,

– τον/τους εικοσαψήφιο/ους κωδικό/ούς πληρωμής του/των ηλεκτρονικού/ών παραβόλου/ων.

β. Φωτοαντίγραφο της υπηρεσιακής ταυτότητας.

γ. Φωτοαντίγραφο της υπηρεσιακής άδειας ικανότητας οδήγησης.

δ. Δύο (2) τουλάχιστον πιστοποιητικά υγείας ιατρικής εξέτασης, σύμφωνα με τα οριζόμενα από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία για τις άδειες οδήγησης. Τα προαναφερόμενα πιστοποιητικά υγείας γίνονται δεκτά από την αρμόδια Υπηρεσία εφόσον υποβάλλονται εντός εξαμήνου από την έκδοσή τους.

ε. Αίτηση εκτύπωσης άδειας οδήγησης σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος της υπ’ αρ. 18623/2372/2008 (Β’ 1697) κοινή υπουργική απόφαση.

στ. Μία (1) πρόσφατη φωτογραφία τύπου διαβατηρίου(με πολιτική περιβολή).

ζ. Βεβαίωση της Υπηρεσίας έκδοσης της υπηρεσιακής άδειας ικανότητας οδήγησης, στην οποία αναφέρεται ότι η άδεια αυτή εκδόθηκε σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία για τις άδειες οδήγησης και ότι δεν εκκρεμεί σε βάρος του αιτούντος διοικητικό μέτρο οριστικής ή προσωρινής αφαίρεσης ή της αναστολής ή της παύσης ισχύος της υπηρεσιακής άδειας.

η. Βεβαίωση της Υπηρεσίας που υπηρετεί ο ενδιαφερόμενος στην οποία αναφέρεται ότι είναι εν ενεργεία αστυνομικός ή συνοριακός φύλακας ή ειδικός φρουρός ή ανήκει στο πυροσβεστικό προσωπικό και ότι έχει απασχοληθεί ως οδηγός υπηρεσιακών οχημάτων της/των κατηγορίας/κατηγοριών των οποίων αιτείται τη μετατροπή.

θ. Αποδεικτικό καταβολής του προβλεπόμενου ποσού για τη δαπάνη της αρχικής χορήγησης άδειας οδήγησης (όπως εμφανίζεται στο συνημμένο Παράρτημα VI της υπ’ αρ. 50984/7947/2013 υπουργικής απόφασης).

ι. Αποδεικτικό καταβολής του παγίου τέλους χαρτοσήμου και εισφοράς υπέρ ΤΣΑ, ανά κατηγορία, όπως αυτά ισχύουν κάθε φορά (όπως εμφανίζεται στο συνημμένο Παράρτημα VI της υπ’ αρ. 50984/7947/2013 υπουργικής απόφασης).

ια. Αποδεικτικό καταβολής του προβλεπόμενου ποσού για την εκτύπωση του εντύπου της άδειας οδήγησης (όπως εμφανίζεται στο συνημμένο Παράρτημα VI της υπ’ αρ. 50984/7947/2013 υπουργικής απόφασης).

Δεν απαιτείται η υποβολή των ανωτέρω αποδεικτικών πληρωμής, εφόσον αναγράφεται/ονται στην αίτηση ο/οι εικοσαψήφιος/οι κωδικός/οί πληρωμής του/ων παραβόλου/ων.

3.Η Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών αφού ελέγξει τα δικαιολογητικά και διαπιστώσει ότι πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις, χορηγεί στον ενδιαφερόμενο άδεια οδήγησης αντίστοιχων κατηγοριών, βάσει του π.δ. 51/2012 και των πινάκων αντιστοίχισης Ι και ΙΙ κατά περίπτωση του άρθρου 3 της παρούσας, δεδομένης και της περ. β’ της παρ. 3 του άρθρου 3 του π.δ. 74/2008 (Α’ 112) περί εξαίρεσης από την υποχρέωση κατοχής Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.).

4.Η Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών, εφόσον το κρίνει απαιτητό, δύναται να ζητήσει από την Υπηρεσία έκδοσης της προς μετατροπή υπηρεσιακής άδειας να της παράσχει οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία αναφορικά με τα δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτή.

5.Στην περίπτωση ενδιαφερομένου ο οποίος κατέχει άδεια οδήγησης και αιτείται την μετατροπή διαφορετικής/διαφορετικών κατηγορίας/κατηγοριών που εμπεριέχονται στην υπηρεσιακή άδεια, ενσωματώνονται στην κατεχόμενη άδεια οι κατηγορίες αυτές, εφόσον πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις, και χορηγείται νέο έντυπο άδειας οδήγησης.

6.Στο εκδιδόμενο έντυπο της άδειας οδήγησης καταχωρίζεται ο εθνικός κωδικός αριθμός «110» του Παραρτήματος I του π.δ. 51/2012, ως γενική ή ειδική παρατήρηση κατά περίπτωση. Επίσης, καταχωρίζονται και τυχόν λοιποί απαραίτητοι κωδικοί αριθμοί, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ίδιο Παράρτημα.

7.α. Tο έντυπο της άδειας οδήγησης παραδίδεται από την Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών στην οποία έχει υποβληθεί η σχετική αίτηση, με υπογραφή, είτε αυτοπροσώπως στον κάτοχό της ο οποίος πρέπει να είναι εφοδιασμένος με το δελτίο της υπηρεσιακής του ταυτότητας, είτε σε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο εφοδιασμένο με οποιοδήποτε νομιμοποιητικό έγγραφο όπως, εξουσιοδότηση θεωρημένη νόμιμα για το γνήσιο της υπογραφής ή πληρεξούσιο.

β. Στην περίπτωση ενδιαφερομένου ο οποίος κατέχει άδεια οδήγησης, αυτή παραδίδεται υποχρεωτικά εφόσον εμπεριέχει μία (1) τουλάχιστον κατηγορία σε ισχύ.

8.Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να του αποσταλεί το νέο έντυπο της άδειας οδήγησης με εταιρεία ταχυμεταφορών, δηλώνει τούτο στην αρχική αίτηση ή σε συμπληρωματική αίτηση. Το κόστος αποστολής επιβαρύνει τον ίδιο.

Στην περίπτωση αυτή, για την εφαρμογή της περ. β της παρ. 7, η Υπηρεσία ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο για την υποχρέωσή του να παραδώσει το παλαιό έντυπο.

Ο ενδιαφερόμενος παραδίδει αρχικά στην εταιρεία ταχυμεταφορών το παλαιό έντυπο, το οποίο παραδίδεται στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Ακολούθως, η Υπηρεσία παραδίδει στον υπάλληλο της εταιρείας το νέο έντυπο της άδειας οδήγησης, προκειμένου να παραδοθεί στον δικαιούχο.

Άρθρο 4

Καταργούμενες διατάξεις

Από τη θέση σε ισχύ της παρούσας καταργείται η υπ’ αρ. οικ.47272/5763/8.9.2009 (Β’ 1917) κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Άρθρο 5

Έναρξη ισχύος

Η παρούσα απόφαση τίθεται σε ισχύ έναν (1) μήνα μετά τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.»