Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οδική ασφάλεια: Ο κόσμος χωρισμένος στα δύο

Ελλάδα 19:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οδική ασφάλεια: Ο κόσμος χωρισμένος στα δύο

ΝΕΑ

Οδική ασφάλεια: Ο κόσμος χωρισμένος στα δύο

ΝΕΑ

Κάθε χρόνο 1,25 εκατ. άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα, παρά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει στην οδική ασφάλεια. Το πιο τραγικό είναι ότι πρόκειται για την κυριότερη αιτία θανάτων διεθνώς στους νέους 15-29 ετών. Αυτό αναφέρει στις ετήσια έκθεσή του για το 2015 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO). Σχεδόν οι μισοί (49%) από τα θύματα είναι είτε πεζοί (22%), είτε αναβάτες μοτοσικλετών (23%) είτε ποδηλάτες (4%).

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ

«Οι ανθρώπινες απώλειες στους δρόμους είναι απαράδεκτα υψηλές, ιδίως ανάμεσα στους φτωχούς κατοίκους φτωχών χωρών», ανέφερε η Κινέζα Dr. Margaret Chan, Γενική Διευθύντρια του WHO. «Τα μέτρα που λαμβάνονται σώζουν ζωές, όμως ο ρυθμός των αλλαγών είναι πολύ αργός», επεσήμανε η Chan.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η οδική ασφάλεια είναι άμεσα συνδεδεμένη με το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων. Στις φτωχές χώρες και τις φτωχές περιοχές του κόσμου οι πιθανότητες θανάτου σε τροχαίο είναι κατά πολύ υψηλότερες. Στην αναπτυγμένη Ευρώπη, αντιστοιχούν 9,3 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκων. Στην Αμερική (βόρεια και νότια) 15,9 θάνατοι, στην νοτιοανατολική Ασία 17 θάνατοι, στις χώρες τις ανατολική Μεσογείου 19,9 και στην Αφρική 26,6 θάνατοι!

Advertisement
Advertisement

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει την ανάγκη άμεσης εναρμόνισης της νομοθεσίας όλων των χωρών με τα διεθνή στάνταρ όσον αφορά τη χρήση ζώνης, κράνους αλλά και την κατανάλωση αλκοόλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αποτελεσματική νομοθεσία για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ισχύει σε μόλις 34 χώρες, που αντιπροσωπεύουν 2,1 δισ. άτομα (κάτω από το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού).

Όσον αφορά την τεχνολογία των νέων αυτοκινήτων που βγαίνουν στους δρόμους, μόνο στις 40 από τις περίπου 200 χώρες τηρούνται όλες οι προδιαγραφές ασφαλείας! Η έκθεση του WHO δείχνει ότι σχεδόν οι μισές χώρες (105) έχουν επαρκή νομοθεσία για χρήση ζωνών ασφαλείας από όλους τους επιβάτες. Το όριο ταχύτητας 50 km/h σε κατοικημένες περιοχές και η δυνατότητα περιορισμού τους από τις τοπικές αρχές ισχύει σε 47 χώρες. Αυστηροί νόμοι για τη χρήση αλκοόλ από τους οδηγούς υπάρχουν σε 34 χώρες (ανάμεσά τους βρίσκεται και η Ελλάδα). Σε 44 μόλις χώρες υπάρχει σαφής νομοθεσία για τη χρήση κράνους και σε 52 χώρες για τη χρήση παιδικού καθίσματος.