Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε το Renault Austral στην Ισπανία

Ελλάδα 18:21
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οδηγούμε το Renault Austral στην Ισπανία

ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε το Renault Austral στην Ισπανία

ΔΟΚΙΜΕΣ

Η γαλλική εταιρία επιστρέφει στην κατηγορία των κόμπακτ SUV με ένα ολοκαίνουργιο μοντέλο που έχει κάθε λόγο για να πρωταγωνιστήσει. Διαθέσιμο στην Ελλάδα την ερχόμενη άνοιξη.

Advertisement
Advertisement

Από το Kadjar στο Austral. Αν μη τι άλλο στη Renault έχουν μία ιδιαίτερη προσέγγιση στην ονοματοδοσία των μοντέλων τους. Και παρόλο που τα δύο συγκεκριμένα τοποθετούνται στην ίδια κατηγορία το μόνο κοινό σημείο που τα συνδέει είναι βασικά το μέγεθος τους. Βλέπετε, τόσο έντονες είναι οι διαφορές ανάμεσα στο Kadjar, που διέγραψε μία ανεπαίσθητη εμπορικά πορεία για να παραδώσει την σκυτάλη στο ολοκαίνουργιο Austral.

Πόσο καινούργιο; Καταρχήν, να πούμε πως είναι το πρώτο μοντέλο της συμμαχίας Renault-Nissan που βασίζεται στην εξελιγμένη πλατφόρμα CMF-CD (το Qashqai έχει τη CMF-C). Τώρα, από κοντά το Austral είναι ένα ελκυστικό SUV που εκπέμπει μία premium αύρα χάρη στο χαρακτηριστικό C-Shape μοτίβο που υιοθετείται στα φωτιστικά σώματα.

Advertisement
Advertisement

Η μεγάλη μάσκα που αγκαλιάζει τους προβολείς (με τρεις διαφορετικές LED εκδόσεις), το φουσκωμένο καπό, οι μαζεμένοι πρόβολοι και τα πίσω φωτιστικά σώματα (με δυναμική λειτουργία στις πλούσιες εκδόσεις) με το ακόμη μεγαλύτερο φωτεινό αποτύπωμα δημιουργούν ένα εμφατικό σύνολο.

Τόσο όσο χρειάζεται ώστε να μην ξεφύγει από τα όρια της υπερβολής. Και για να έχετε μία πλήρη εικόνα συγκριτικά να πούμε πως το Austral φτάνει σε μήκος τα 4,51 μέτρα (πλάτος και ύψος στα 1,62 και 1,83 μέτρα, αντίστοιχα) και είναι μακρύτερο κατά 8,5 εκατοστά από ένα Nissan Qashqai. Ταυτόχρονα, τα 18 εκατοστά απόστασης από το έδαφος ενισχύουν το SUV προφίλ, ενώ στις νέας σχεδίασης ζάντες υπάρχουν επιλογές από 17 έως 20 ίντσες.

Advertisement

Αρκετά στιλιστικά στοιχεία μας παραπέμπουν στο ηλεκτρικό Megane E-Tech και αυτό δεν ισχύει μόνο για το αμάξωμα αλλά και για το εσωτερικό με τα πολύ άνετα καθίσματα. Το οποίο πραγματικά κλέβει την παράσταση χάρη στις δύο μεγάλες οθόνες που υπάρχουν στις top εκδόσεις εξοπλισμού που οδηγήσαμε στη Μαδρίτη. Γενικότερα, η αίσθηση που αποκομίζεις κυμαίνεται σε premium επίπεδα με εξαιρετικά σε ποιότητα και υφή υλικά και με μαλακά πλαστικά.

Advertisement

Η κεντρική οθόνη OpenR, με κρύσταλλο Gorilla-Glass και τέσσερις διαφορετικές θεματικές ενότητες, έχει μία έντονη κλίση προς τη θέση οδήγησης και παρά τη μεγάλη της επιφάνεια δε γυαλίζει και είναι φωτεινή. Η διαγώνιος της είναι στις 12’’ (οι βασικές εκδόσεις έχουν 9’’) με τον ψηφιακό πίνακα οργάνων των 12,3’’ (με πέντε widgets και οκτώ χρώματα) να συνδυάζεται με το μεγάλο και υψηλής ανάλυσης Head-Up Display των 9,3’’ και να δημιουργεί ένα digi περιβάλλον.

Advertisement

Την προσοχή τραβούν οι ενσωματωμένοι στο πάνελ αεραγωγοί, ενώ την εργονομία βελτιώνουν οι φυσικοί διακόπτες στη βάση της κεντρικής οθόνης για τον κλιματισμό, αλλά θα μπορούσαν να είναι περισσότεροι (ειδικά για την ένταση του ηχοσυστήματος). Στη βάση της κονσόλας υπάρχει μία ενιαία επιφάνεια με ένα περίεργο χειριστήριο που παραπέμπει σε μανέτα (η οποία είναι συρόμενη και κρύβει το έξτρα ντουλαπάκι), ενώ μπροστά από αυτό υπάρχουν δύο ποτηροθήκες και θύρες USB-C.

Φυσικά, στις manual εκδόσεις σε αυτό το χώρο υπάρχει ο κλασικός επιλογέας και για αυτό η δυνατότητα ασύρματης φόρτισης υπάρχει μόνο στα αυτόματα Austral. Όσο για τους χώρους το μεταξόνιο των 2.667 χιλιοστών διασφαλίζει μεγάλους και άνετους με το σύνολο των θηκών/ μικρό-αποθηκευτικών χώρων να φτάνει έως και τα 35 λίτρα. Ειδικά οι πίσω επιβάτες θα καθίσουν αρχοντικά, ενώ για τις αποσκευές υπάρχουν διαθέσιμα 500 λίτρα στις mild-hybrid εκδόσεις και 430-575 λίτρα (ανάλογα με την θέση των πίσω συρόμενων καθισμάτων) στην φουλ υβριδική E-Tech.

Στο σημείο αυτό να πούμε πως το νέο Austral προσφέρεται σε τέσσερις εκδόσεις turbo βενζινοκινητήρων άμεσου ψεκασμού (diesel δεν υπάρχει, όλες προσθιοκίνητες). Η Mild Hybrid Advanced έκδοση έχει έναν ολοκαίνουργιο turbo τρικύλινδρο κινητήρα στα 1.199 κ.εκ., αποδίδει 131 ίππους και έχει 48βολτη υβριδική υποβοήθηση. Η Renault κάνει λόγο για νούμερα… diesel δίνοντας μία μέση κατανάλωση στα 5,2 λίτρα/100 χλμ. και εκπομπή CO2 στα 118 γρ./χλμ.

Οι δύο ισχυρότερες Mild Hybrid των 1.333 κ.εκ. έχουν ήπια υβριδικό σύστημα 12V και αποδίδουν 140 και 160 ίππους. Είναι τα γνωστά μηχανικά σύνολα που έχουν εξελιχθεί σε συνεργασία με την Daimler και που πέρα από τις Mercedes τα συναντάμε και στο νέο Qashqai. Πέρα από τις εκδόσεις με το μηχανικό εξάρι κιβώτιο, για την έκδοση με τους 160 ίππους υπάρχει και αυτόματο CVT με 7 διαβαθμίσεις.

Η κορυφαία έκδοση είναι η E-Tech Full Hybrid η οποία έχει τον τρικύλινδρο 1.200άρη κινητήρα που συνδυάζεται με ένα ηλεκτρικό μοτέρ 50 kW και μία μπαταρία 2 kWh. Εδώ υπάρχουν δύο εκδόσεις ισχύος. Η μικρότερη με τους 160 ίππους και η κορυφαία με τους 200. Το πολύ ενδιαφέρον έχει να κάνει με το κιβώτιο που διαθέτει δύο σχέσεις στην ηλεκτρική λειτουργία του συστήματος και τέσσερις για τη συμβατική με τον βενζινοκινητήρα (συνολικά μιλάμε για ένα multi-mode κιβώτιο με 15 συνδυασμούς). Σημειώστε πως η επιλογή κίνησης γίνεται από ένα λεβιέ στη κολώνα του τιμονιού (όπως στις Mercedes).

Και αν σας θυμίζει κάτι, είναι επειδή η όλη σοφιστικέ μετάδοση βασίζεται σε μία εξέλιξη της E-Tech (με τα δύο ηλεκτρικά μοτεράκια που έχουν ρόλο κίνησης και σύμπλεξης) που έχουμε γνωρίσει στα Clio, Captur και Arkana. Από πλευράς επιδόσεων η κορυφαία έκδοση χρειάζεται μόλις 8,4 δευτερόλεπτα για τα 0-100 χλμ./ώρα. Η τελική ταχύτητα σε όλα τα Austral είναι στα 175 χλμ./ώρα.

Πώς είναι από τη θέση οδήγησης του ισχυρότερου Austral; Εννοείται πως θέμα δύναμης δεν τίθεται και στο βύθισμα του γκαζιού η επιτάχυνση είναι σχεδόν άμεση μιας και στο απότομο γκάζι παρουσιάζεται μια σχετική υστέρηση. Όσο για την εμπλοκή/ απεμπλοκή του βενζινοκινητήρα είναι πολύ ομαλή και γίνεται πιο άμεση στο σπορ πρόγραμμα. Περιστασιακά ο κινητήρας βενζίνης και ο ηλεκτρικός λειτουργούν ταυτόχρονα και μόνο σε αυτές τις συνθήκες (π.χ. άμεση γκάζι ή στο ρελαντί) γίνεται αντιληπτή η τρικύλινδρη χροιά του τρικύλινδρου.

Γενικότερα, πάντως, το Austral είναι ένα πολύ ήσυχο SUV με premium προσανατολισμό, ενώ το εντυπωσιακό αφορά στην υψηλή συμμετοχή της ηλεκτρικής κίνησης με την οποία εκκινεί το γαλλικό SUV όταν πιέσεις το μπουτόν. Κάτι που ισχύει και στις υψηλότερες ταχύτητες ταξιδιού και για αυτό θα μπορούσαμε να κάνουμε μία ρεαλιστική εκτίμηση για μία μέση κατανάλωση περίπου 6,0 λίτρων/100 χλμ.

Στο τιμόνι υπάρχει ο διακόπτης του Multi-Sense για άμεση επιλογή του καθενός από τα προφίλ οδήγησης (Eco, Comfort, Sport). Ανεξαρτήτως προφίλ (μιας και δεν επεμβαίνει στην ανάρτηση) και παρά τις 20άρες ζάντες, η άνεση που προσφέρει το Austral βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα με πίσω διάταξη πολλαπλών συνδέσμων. Το ηλεκτρομηχανικό τιμόνι έχει πολύ καλή πληροφόρηση και γενικότερα το Austral σου βγάζει κάτι πάνω από τα στάνταρ που μας έχει συνηθίσει η γαλλική μάρκα.

Αξιοσημείωτο είναι πως με το Austral η Renault εισάγει μία νέα κορυφαία έκδοση εξοπλισμού, την Esprit Alpine, που τα έχει όλα. Στην κυριολεξία. Της συγκεκριμένης έκδοσης ήταν τα Austral που οδηγήσαμε και μάλιστα της πλήρως υβριδικής έκδοσης με τα άλογα και την προαιρετική (στις full hybrid) ενεργητική τετραδιεύθυνση 4Control.

Όσο για τις υπόλοιπες εκδόσεις και ιδιαίτερα για την Mild Hybrid Advanced των 131 ίππων θα πρέπει να περάσει ο χειμώνας και να περιμένουμε μέχρι την άνοιξη όπου το νέο Austral αναμένεται να λανσαριστεί στη χώρα μας με εκτιμώμενη τιμή εκκίνησης κάπου στις 30.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρώτη επαφή με το Renault 4EVER Trophy
Πρώτη επαφή με το νέο ηλεκτρικό Renault Kangoo E-Tech
Πότε θα μπει στην παραγωγή το νέο Renault 4;