Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οδηγούμε το Nissan Qashqai 4×4 1.6D

Ελλάδα 7:46
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οδηγούμε το Nissan Qashqai 4×4 1.6D

ΝΕΑ

Οδηγούμε το Nissan Qashqai 4×4 1.6D

ΝΕΑ

Αν θέλετε ένα οικογενειακό crossover που προσφέρει οικονομία αυτοκινήτου πόλης, δείτε προσεκτικά τη συγκεκριμένη πρόταση της Nissan. Είναι από τις πιο ολοκληρωμένες που υπάρχουν στην ελληνική αγορά! του Γιάννη Ζαφειρόπουλου

Advertisement
Advertisement

Το Qashqai δεν χρειάζεται συστάσεις… Όταν παρουσιάστηκε απορούσαμε αν θα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία ή η μεγαλύτερη ήττα στη σύγχρονη ιστορία της Nissan. Η αποδοχή που είχε στην Ελλάδα κι όλο τον κόσμο ήταν τόσο θετική που πολλοί ανταγωνιστές έχασαν τον ύπνο τους. Τώρα όμως που στην αγορά υπάρχουν πολλές αντίστοιχες και ισάξιες επιλογές, πώς διαφοροποιείται το Qashqai; Διαβάστε παρακάτω (στο σημείο που αναφερόμαστε στον κινητήρα) και θα καταλάβετε…

Σχεδιαστικά το ιαπωνικό μοντέλο δεν είναι το πιο πρωτότυπο που υπάρχει, όμως δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να υποστηρίξει ότι δεν του αρέσει. Ποιοτικά η τελευταία γενιά του Qashqai έχει ανέβει σε πολύ υψηλό επίπεδο, όπως θα περίμενε κάποιος από ένα ιαπωνικό μοντέλο.

Το Qashqai μπορεί να παίξει πολύ καλά το ρόλο του βασικού αυτοκινήτου για μια οικογένεια (διαθέτει επαρκείς χώρους), όμως για κάποιον που έχει αυξημένες μεταφορικές ανάγκες υπάρχει το 7θέσιο Qashqai+2.

Advertisement
Advertisement

Για την εξέλιξή του φανταστικού κινητήρα του Qashqai της δοκιμής μας συνεργάστηκαν δύο εταιρίες (η Nissan και η Renault), κατατέθηκαν 30 πατέντες και ξοδεύτηκαν 230 εκατομμύρια ευρώ! Το αποτέλεσμα όμως είναι τόσο καλό, που δικαιώνει το μέγεθος της επένδυσης…

Μόνο στο ρελαντί το σύνολο των 1,6 lt έχει τον ήχο και τους κραδασμούς των κινητήρων πετρελαίου. Μόλις ο οδηγός πατήσει λίγο το πεντάλ του γκαζιού, η αίσθηση που αποκομίζει είναι ότι πρόκειται για κινητήρα βενζίνης.

Κι από τις 1.500 rpm η επιτάχυνση που χαρίζει είναι τόσο εντυπωσιακή που μπορεί να συγκριθεί μ’ αυτήν ενός δίλιτρου βενζινοκινητήρα! Οι επιδόσεις που χαρίζει (0-100 km/h σε 10,9 sec. Τελική ταχύτητα 190 km/h) μπορεί να μην μοιάζουν εντυπωσιακές, όμως μην ξεχνάτε ότι αναφερόμαστε σε ένα μοτέρ 1,6 lt που κινεί ένα αυτοκίνητο 1.562 κιλών! Το εκπληκτικό με το Qashqai 1.6D είναι ότι σου επιτρέπει να κινείσαι σβέλτα με πολύ χαμηλές στροφές και με μία ή δύο σχέσεις επάνω στο 6τάχυτο κιβώτιο. Στο ταξίδι επιλέγεις την έκτη και παύεις να ασχολείσαι με τον επιλογέα ταχυτήτων!
[nggallery id=950]
Η μικτή κατανάλωση του 1.6D είναι μόλις 5,5 lt/100 km και στην πόλη σπάνια υπερβαίνει τα 7,5 lt/100 km. Οι εκπομπές ρύπων του είναι αρκετά χαμηλές (145 g/km) κι αυτό συνεπάγεται μεταξύ άλλων αρκετά προσιτά τέλη κυκλοφορίας: 246,5 ευρώ.

Advertisement

Η οδική συμπεριφορά του Qashqai 4×4 1.6D δε διαφέρει απ’ αυτήν των άλλων εκδόσεων οταν ο περιστοφικός διακόπτης του συστήματος τετρακίνησης βρίσκεται στη θέση 2WD. Όμως όταν ο οδηγός επιλέξει την αυτόματη λειτουργία, το σύστημα τετρακίνησης μεταφέρει έως και 50% της ροπής στον πίσω άξονα. Η εμπλοκή του πίσω άξονα γίνεται άμεσα κι αποτελεσματικά και για τις πολύ δύσκολες περιπτώσεις υπάρχει και η δυνατότητα «κλειδώματος» της τετρακίνησης (μόνο για ταχύτητες έως 40 km/h).

Αυτήν την περίοδο η Nissan προσφέρει το τετρακίνητο Qashqai 1.6D σε τιμή σημαντικά χαμηλότερη (22.980 ευρώ)! Συνεπώς, αν είχατε την πρόθεση να το αποκτήσετε, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Αν πάλι αναρωτιέστε «και γιατί να μην πάρω το ίδιο μοντέλο με τον κινητήρα βενζίνης που είναι σημαντικά φθηνότερο;», η απάντησή μας συνοψίζεται σε δύο λέξεις: καμία σχέση!

Advertisement

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κινητήρας: 1.598 cc
Ισχύς: 130 PS / 4.000 rpm
Ροπή:  32,6 kgm / 1.750 rpm
Μετάδοση: 4×4
Κιβώτιο: Μηχανικό 6 σχ.
Τελική ταχύτητα: 190 km/h
Επιτάχυνση 0-100km: 10,9 sec
Μικτή κατανάλωση (/100km): 5,5 lt
Εκπομπές CO2: 145 g/km
Βάρος: 1.562 kg
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.315/1.783/1.606 mm
Χώρος αποσκευών:  410 lt
Τέλη Κυκλοφορίας: 246,5 €
Τιμή: 22.980 €