Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε το ηλεκτρικό Ford e-Transit στην Ισπανία (+τιμές)

Ελλάδα 3:00
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οδηγούμε το ηλεκτρικό Ford e-Transit στην Ισπανία (+τιμές)

ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε το ηλεκτρικό Ford e-Transit στην Ισπανία (+τιμές)

ΔΟΚΙΜΕΣ

Η ηλεκτροκίνηση δεν αφορά μόνο στα επιβατικά αυτοκίνητα, αλλά και στα επαγγελματικά για τους επιχειρηματίες που αναζητούν το μικρότερο κόστος χρήσης και συντήρησης στα κέντρα των πόλεων και στις ζώνες χαμηλών εκπομπών ρύπων. Οδηγούμε ίσως το καλύτερο (βάσει της αυτονομίας, ισχύς και τιμής) για την ώρα ηλεκτρικό βαν.

Advertisement
Advertisement

Λίγο-πολύ  το Transit το γνωρίζουμε όλοι μας. Είτε συνειδητά, είτε ως ένας εργαλείο διανομής που περνά απαρατήρητο κάθε μέρα από δίπλα μας. Το μεγάλο βαν της Ford είναι μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές για κάθε επαγγελματία και προσφέρεται στις δίλιτρες ντίζελ εκδόσεις (με 130 και 170 ίππους). Από το ερχόμενο φθινόπωρο θα προστεθεί και η ηλεκτρική έκδοση e-Transit, η οποία ξεκινά από τις 48.422€ (ΛΤΠΦ).

Εξωτερικά, το e-Transit δεν διαφέρει σημαντικά από τις συμβατικές του εκδόσεις πέρα από τα σχετικά λογότυπα και ένα απαλό μπλε στην μάσκα. Για τους πιο παρατηρητικούς, μία σημαντική διαφορά εντοπίζεται κάτω από το αμάξωμα και έχει να κάνει με την αντικατάσταση της ανάρτησης από φύλλα σούστας με ελατήρια έτσι ώστε να υπάρχει χώρος για το ηλεκτρικό μοτέρ, αλλά και τις μπαταρίες.

Ως ηλεκτρικό το e-Transit είναι το πιο δυνατό μέλος της οικογένειας των επαγγελματικών της Ford και τοποθετείται απέναντι σε άλλα επαγγελματικά μοντέλα μηδενικών ρύπων όπως είναι το eSprinter της Mercedes.

Advertisement
Advertisement

Συγεκριμένα, το e-Transit θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις με τον ηλεκτροκινητήρα που βρίσκεται στον πίσω άξονα (εκεί όπου μεταφέρεται η ισχύς) να αποδίδει 184 ίππους στην βασική έκδοση και 269 ίππους στην ισχυρότερη. Το ωφέλιμο φορτίο ξεκινά από τα 795 κιλά στην έκδοση βαν και φτάνει στα 1.685 κιλά.

Στην διάθεσή μας είχαμε την έκδοση με τους 184 ίππους και μπορούμε να πούμε πως η δύναμη φτάνει και περισσεύει. Άλλωστε, η ηλεκτρική ροπή των 430 Nm είναι παρούσα από την στιγμή που ακουμπάς το δεξί πεντάλ. Πολύ βολικός και εύχρηστος είναι ο πιεζοπεριστροφικός επιλογέας κίνησης (πιέζοντας το L υπάρχει επιβράδυνση με έντονη ανάκτηση ενέργειας προσομοιώνοντας την single-pedal), ενώ γενικότερα για το μέγεθός του το e-Transit ειναι ένα εξαιρετικά ευκολοδήγητο βαν. Οι άνθρωποι της Ford μας τόνισαν να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην αυτονομία και στην κατανάλωση ενέργειας (περίπου στις 23 kWh/χλμ.), η οποία εντυπωσιάζει και βρίσκεται πολύ κοντά (περίπου στα 250 χλμ.) στην εργοστασιακή τιμή (φυσικά εξαρτάται από το φορτίο).

Advertisement

Συγκεκριμένα, μία μπαταρία χωρητικότητας 68 kWh διασφαλίζει μία θεωρητική αυτονομία έως 317 χλμ. (στο κύκλο WLTP) καθιστώντας το e-Transit ως ένα ιδανικό εργαλείο για τον επαγγελματία και τα δρομολόγια που εκτελεί την ημέρα σε μία πόλη. Έρευνες έχουν δείξει πως για προκαθορισμένες διαδρομές και παραδόσεις εμπορευμάτων δεν απαιτείται μεγαλύτερη μπαταρία, η οποία μπορεί να φορτίζει μέσα σε 8,2 ώρες σε ρεύμα AC χάρη στον onboard φορτιστή 11,3 kW. Σε ταχυφορτιστή DC ισχύος 115 kW, το νέο e‑Transit μπορεί να φορτίσει τη μπαταρία από το 15% μέχρι το 80% της χωρητικότητάς της σε περίπου 34 λεπτά.

Advertisement

Ένα χαρακτηριστικό που υπάρχει σε διάφορα ηλεκτρικά επιβατικά, όπως είναι η Mustang Mach-E, είναι τα προφίλ οδήγησης. Εννοείται πως στο e-Transit είναι παραμετροποιημένα για επαγγελματική χρήση. Έτσι, το Eco Mode στοχεύει σε εξοικονόμηση ενέργειας έως 8-10% στην περίπτωση που το E-Transit οδηγείται χωρίς φορτίο ή σε υψηλές ταχύτητες στον αυτοκινητόδρομο. Επιπρόσθετα, το Eco Mode περιορίζει την τελική ταχύτητα, ελέγχει τον ρυθμό επιτάχυνσής του και βελτιστοποιεί την απόδοση του συστήματος κλιματισμού με στόχο τη μεγιστοποίηση της διαθέσιμης αυτονομίας.

Στην λίστα με τα προαιρετικά στοιχεία ξεχωρίζει το Pro Power Onboard, το οποίο προσφέρει παροχή ισχύος έως 2,3 kW για τη λειτουργία εργαλείων και σχετικού εξοπλισμού. Το στάνταρ FordPass Connect 5 προσφέρει συνδεσιμότητα έτσι ώστε οι πελάτες των επαγγελματικών οχημάτων να διαχειρίζονται και να βελτιστοποιούν την αποδοτικότητα του στόλου τους. ​​Στα διάφορα workshops που έλαβαν χώρο στην διάρκεια της παρουσίασης οι ειδικοί της Ford μας εξήγησαν πόσο σημαντική είναι πλέον η τεχνολογία της τηλεματικής στην διαχείριση ενός εταιρικού στόλου και πως έχει βοηθήσει την μάρκα να διατηρεί μια ηγετική θέση στον χώρο των επαγγελματικών. 

Advertisement

Περνώντας στο εσωτερικό το e-Transit έχει ένα σύγχρονο ταμπλό με το σύστημα πολυμέσων SYNC 4 να συνδυάζεται με οθόνη αφής 12 ιντσών και να υποστηρίζει over-the-air (ΟΤΑ) αναβαθμίσεις και ενημερώσεις και πλήρη συνδεσιμότητα σε Android Auto και Apple CarPlay. Οι έξυπνες υπηρεσίες του e-Transit συνδυάζονται και με το σύστημα πλοήγησης όπως και με τεχνολογίες υποβοήθησης οδηγού όπως τα Traffic Sign Recognition και Intelligent Speed Assist, που συνδυαστικά αναγνωρίζουν στο δρόμο τα όρια ταχύτητας. Όσο για τις θήκες, αυτές είναι διάσπαρτες σχεδόν παντού  ώστε ο επαγγελματίας να μην χολοσκάει για το που θα αφήσει διάφορα μικρο-αντικείμενα (π.χ. από καφέδες μέχρι εργαλεία και χαρτούρα).

Η Ford διαθέτει 25 διαφορετικές εκδοχές του e-Transit, με αμάξωμα van, double-cab-in-van και chassis cab, πολλαπλές επιλογές μήκους (με μεσαίο L2, μακρύ L3 και πολύ μακρύ L4 μεταξόνιο), δύο ύψη οροφής, με ωφέλιμο βάρος από 1.616 έως 1.967 κιλά, με χώρο φόρτωσης έως 15,1 κ.μ., καθώς και διάφορα μικτά βάρη από 3,5 μέχρι 4,25 τόνους, για την κάλυψη πολυάριθμων αναγκών.

Επιπλέον, το e-Transit διαθέτει μία σειρά τεχνολογιών που σχεδιάστηκαν για να βοηθήσουν τους εταιρικούς πελάτες να μειώσουν τα ασφαλιστικά κόστη τους. Μεταξύ των τεχνολογιών αυτών είναι οι Pre-Collision Assist, Blind Spot Information System με Lane Change Warning & Aid, καθώς και μία κάμερα 360 μοιρών με Reverse Brake Assist. Μαζί με το Intelligent Adaptive Cruise Control, τα στοιχεία αυτά βοηθούν να διατηρούνται τα πρότυπα ασφάλειας του στόλου μειώνοντας τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Σύμφωνα με την Ford, το e-Transit μπορεί να μειώσει το κόστος ιδιοκτησίας από τις δαπάνες σέρβις μέχρι και 40% συγκριτικά με τα μοντέλα που εφοδιάζονται με κινητήρες εσωτερικής καύσης, ως αποτέλεσμα του χαμηλότερου κόστους συντήρησης. Επίσης, η Ford προσφέρει πακέτο εγγύησης 8 ετών/160.000 χλμ. για την μπαταρία και τα ηλεκτρικά συστήματα υψηλής τάσης. Τέλος, να πούμε πως το ηλεκτρικό Ford E-Transit απέσπασε ένα «Χρυσό Βραβείο» από τον ανεξάρτητο οργανισμό αξιολόγησης ασφάλειας οχημάτων Euro NCAP για τα συστήματα υποστήριξης οδηγού με τα οποία εξοπλίζεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το νέο Ranger Raptor είναι το απόλυτο pickup; (video)
Συγκριτική δοκιμή: Kia EV6 AWD vs Ford Mustang Mach-E RWD vs VW ID.4 GTX
Ford Pro: Ξεκίνησε η παραγωγή του E-Transit