Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οδηγείστε με ασφάλεια τον χειμώνα με τις συμβουλές της Skoda

Ελλάδα 4:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οδηγείστε με ασφάλεια τον χειμώνα με τις συμβουλές της Skoda

ΝΕΑ

Οδηγείστε με ασφάλεια τον χειμώνα με τις συμβουλές της Skoda

ΝΕΑ

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του WRC2 και οδηγός της Skoda Jan Kopecky μας δίνει συμβουλές για την οδήγηση σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Advertisement
Advertisement

 

Σε βροχή ή χιόνι, η οδήγηση κατά τους χειμερινούς μήνες απαιτεί μεγάλη προσοχή. Μπορεί να γίνει επικίνδυνη όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το μηδέν, επειδή οι συνθήκες στο δρόμο μπορούν να αλλάξουν γρήγορα και ακόμη και η υγρασία γίνεται πάγος. Εδώ έρχεται η πείρα του Jan Kopecky, οδηγού αγώνων της Skoda και παγκόσμιου πρωταθλητή WRC2, ο οποίος δίνει πολύτιμες συμβουλές για το πώς οι οδηγοί μπορούν να αναγνωρίσουν έγκαιρα τις δύσκολες οδικές συνθήκες και να κρατήσουν το όχημά τους υπό έλεγχο ακόμη και σε δύσκολες καταστάσεις.

Advertisement
Advertisement

Ο Kopecky, ως οδηγός ράλλυ, είναι συνηθισμένος να οδηγεί σε δύσκολες συνθήκες, όπως σε βρεγμένους δρόμους, στο χιόνι και στον πάγο. Σε αυτές τις καταστάσεις μπορούν να βρεθούν οι οδηγοί σε δημόσιο δρόμο ιδίως το φθινόπωρο και το χειμώνα.

«Η πιο σημαντική συμβουλή που πρέπει να λαμβάνει υπόψη ο κάθε οδηγός, όχι μόνο το φθινόπωρο και το χειμώνα, είναι να μην αφήνετε τον εαυτό σας να απασχοληθεί, ή να αποσπαστεί. Πρέπει να είστε συγκεντρωμένοι πάντα στον δρόμο και να παρατηρήτε τις συνθήκες» λέει ο Τσέχος οδηγός και προσθέτει: «Να οδηγείτε πάντα έχοντας επαρκή απόσταση από τους άλλους οδηγούς και να διατηρείτε σταθερή ταχύτητα. Πρέπει να ελέγξετε την πρόγνωση του καιρού πριν από την κάθε μετακίνησή σας και να ρυθμίσετε τον χρόνο σας ώστε να μπορείτε να προσθέστε κάποια έξτρα λεπτά ή και ώρες αν χρειαστεί. Το ξεκίνημα νωρίτερα μπορεί να μειώσει το άγχος, ειδικά στο δρόμο προς το γραφείο».Όσο για τις συνθήκες ο Jan Kopecky συμβουλεύει πως το αυτοκίνητο πρέπει να είναι εντελώς απαλλαγμένο από χιόνι και πάγο. Ακόμη και στην οροφή ή το καπό του κινητήρα. Μόνο αν έχετε καλή ορατότητα μπορείτε να αντιδράσετε καλά. Το στυλ οδήγησης πρέπει πάντα να προσαρμόζεται στις συνθήκες του δρόμου.

Advertisement

Όμως πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι ο δρόμος πρόκειται να είναι ολισθηρός ή παγωμένος; Για τον Kopecky, sε χαμηλές θερμοκρασίες, τα πιο σκούρα μπαλώματα στο δρόμο είναι σημάδι ολισθηρής επιφάνειας. Αν ο δρόμος έχει λαμπερή εμφάνιση, θα πρέπει να μειώσετε ταχύτητα. Όταν υπάρχει χιόνι στο έδαφος, η επιφάνεια του δρόμου είναι συχνά ολισθηρή. Επομένως, οδηγείτε με προνοητικότητα και προσέχετε την απόσταση σας από τα άλλα οχήματα. Σε τέτοιες καταστάσεις, θα πρέπει πάντα να διατηρείτε ένα κενό τριών δευτερολέπτων από το προπορευόμενο αυτοκίνητο.

H Skoda θα κατασκευάζει… Porsche

Advertisement

Όταν πλησιάζετε σε ένα ολισθηρό τμήμα του δρόμου, ο πρώτος κανόνας σύμφωνα με τον Πρωταθλητή της Skoda είναι να κρατήστε την ψυχραιμία σας και μην πανικοβληθείτε. Κατ ‘αρχήν, πρέπει να μειώσετε την ταχύτητά σας τουλάχιστον στο μισό σε έναν χιονισμένο ή παγωμένο δρόμο, επειδή η απόσταση φρεναρίσματος σας είναι τρεις έως τέσσερις φορές μεγαλύτερη. Για να αποφύγετε το γλίστρημα του αυτοκινήτου και την απώλεια ελέγχου, θα πρέπει να αποφεύγεται τις απότομες κινήσεις, την απότομη οδήγηση και τα απότομα φρένα. Σε οχήματα με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων, ο συμπλέκτης πρέπει να πιέζεται εάν το όχημα ολισθήσει και οι τροχοί πρέπει να επανακτήσουν την δύναμη.  Όλα τα παραπάνω ομαλά και πολύ απαλά.

Τι πρέπει να κάνουμε για να εμποδίσουμε τους τροχούς να σπινάρουν σε ολισθηρούς δρόμους; Σύμφωνα με τον Τσέχο πρωταθλητή, όταν οδηγείτε ένα σύγχρονο αυτοκίνητο, ο έλεγχος πρόσφυσης (ESP) συνήθως βοηθά σε τέτοιες περιπτώσεις. Σε οχήματα με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων, μπορείτε επίσης να ξεκινάτε με δεύτερη ταχύτητα και να «παίξετε» λίγο με το συμπλέκτη και το πεντάλ γκαζιού για να μην «σβήσει» ο κινητήρας.

Το εσωτερικό του νέου compact SUV της Skoda

Advertisement

Οι οδηγοί σύμφωνα με τον Kopecky θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και να έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό όπως: Μία ξύστρα πάγου για να αφαιρέσετε το χιόνι από το αυτοκίνητό σας. Ένα αντιψυκτικό σπρέι, αντιολισθητικές αλυσίδες, αρκετό υγρό πλύσης παρμπρίζ και αντιψυκτικό στο ψυγείο.