Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οδήγηση και καύσωνας: Τι ελέγχουμε στο αυτοκίνητο – Συμβουλές

Ελλάδα 1:52
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οδήγηση και καύσωνας: Τι ελέγχουμε στο αυτοκίνητο – Συμβουλές

ΝΕΑ

Οδήγηση και καύσωνας: Τι ελέγχουμε στο αυτοκίνητο – Συμβουλές

ΝΕΑ

Ήδη μας «επισκέφθηκαν» οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Τι πρέπει να γνωρίζει ο κάθε οδηγός για να αποφύγει τα απρόοπτα;

Advertisement
Advertisement


Οι μετεωρολογικές προβλέψεις προμηνύουν ένα καυτό προσεχές χρονικό διάστημα, από πλευράς θερμοκρασιών, με τα πρώτα να «40άρια» να κάνουν την εμφάνισή τους.

Έτσι, οι συγκεκριμένες συνθήκες επιβάλλουν συγκεκριμένους ελέγχους στο αυτοκίνητό μας προκειμένου να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία του αυτή την περίοδο. Ας δούμε ορισμένα βασικά σημεία στα οποία πρέπει να επιδείξουμε ιδιαίτερη προσοχή.

Ελαστικά:
Η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας -τις περισσότερες φορές- αυξάνει τον όγκο του αέρα στα ελαστικά. Ο έλεγχος της πίεσής τους πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να εξασφαλίζουμε τη μέγιστη δυνατή πρόσφυση και ευστάθεια.

Advertisement
Advertisement

Τονίζουμε πως ένα φθαρμένο ελαστικό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών, καθώς -εκτός από τη μειωμένη πρόσφυση- υπάρχει πιθανότητα κλαταρίσματος όταν κινούμαστε με αυξημένη ταχύτητα.

Ψυκτικό υγρό:
Ελέγξτε το ύψος της στάθμης του ψυκτικού και αν απαιτείται, συμπληρώστε μέχρι να φτάσει στο μέγιστο ύψος που προτείνει ο κατασκευαστής.

Advertisement

Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητό σας σε υψηλές θερμοκρασίες με ελάχιστη ποσότητα στο δοχείο, ο κίνδυνος υπερθέρμανσης είναι πολύ μεγάλος. Επίσης, προτείνεται η αλλαγή του συνόλου της ποσότητας του ψυκτικού υγρού κάθε δύο χρόνια.

Λιπαντικό κινητήρα:
Συμπληρώστε εάν απαιτείται ή κάντε αλλαγή λαδιών με βάση τα προβλεπόμενα διαστήματα συντήρησης. Το λάδι, εκτός της λίπανσης των κινητών μερών του κινητήρα, βοηθά στο να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία αυτού υπό όλες τις καιρικές συνθήκες.

Advertisement

Κλιματισμός, χρησιμοποιούμε τη λειτουργία «Autο»:
Στην περίπτωση ύπαρξης αυτόματου κλιματισμού, κρίνεται αναγκαία η χρήση της αυτόματης λειτουργίας (επισημαίνεται με τη λέξη «Auto¬). Με τη συγκεκριμένη επιλογή βελτιστοποιείται η απόδοση του κλιματισμού μέσω των αισθητήρων που υπάρχουν στο αυτοκίνητο.

Η βέλτιστη θερμοκρασία ρύθμισης στους καλοκαιρινούς μήνες βρίσκεται περίπου στους 22-24 βαθμούς Κελσίου.

Advertisement

Σωστή ρύθμιση των ζωνών διόδου αέρα:
Στα περισσότερα καινούργια αυτοκίνητα, ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού, ο οδηγός και οι επιβάτες μπορούν να επιλέξουν διαφορετικά επίπεδα θερμοκρασίας.

H συγκεκριμένη δυνατότητα είναι απαραίτητη και βελτιώνει την ατμόσφαιρα στην καμπίνα, ιδίως εάν το αυτοκίνητο διαθέτει μεγάλες γυάλινες επιφάνειες, ή εάν δέχεται θερμότητα από μια συγκεκριμένη πλευρά του.

Ποια θερμοκρασία είναι η πρέπουσα:
Σε όλες τις περιπτώσεις, η θερμοκρασία που επιλέγουμε στο σύστημα κλιματισμού του οχήματός μας δεν ταυτίζεται με αυτή όπως την αντιλαμβανόμαστε στο σώμα μας. Συνήθως, τους καλοκαιρινούς μήνες αισθανόμαστε πιο κρύο τον αέρα και τον χειμώνα πιο ζεστό.

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα, χάρη στην αυτόματη λειτουργία του κλιματιστικού συστήματος, βελτιώνουν την αίσθηση μεταξύ της επιλεγμένης και της πραγματικής θερμοκρασίας σε εύρος μεταξύ των 18 και 28 βαθμών Κελσίου.

Πόσο επηρεάζεται η κατανάλωση καυσίμου από τον κλιματισμό:
Ένα σύγχρονο σύστημα κλιματισμού διαφέρει πολύ σε σχέση με κάποιο παλαιότερο, όσον αφορά στην επιβάρυνση της κατανάλωσης καυσίμου. Χάρη στους αισθητήρες που διαθέτει, ο κλιματισμός μπορεί να λειτουργεί με μικρή αύξηση στην κατανάλωση, ακόμη και με μηδενική επιβάρυνση υπό συγκεκριμένο φορτίο.

Κλιματισμός και υγεία:
Πλέον, τα συστήματα κλιματισμού χρησιμοποιούν ελάχιστη ποσότητα ψυκτικού υγρού και έτσι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος είναι μικρή. Παράλληλα, τα νέα φίλτρα φροντίζουν την ποιότητα του αέρα στην καμπίνα, ενώ για ευπαθείς ομάδες με αναπνευστικό πρόβλημα υπάρχουν ειδικά προϊόντα.

Ανακυκλώσιμος ή εξωτερικός αέρας:
Λίγοι γνωρίζουν πως με επιλεγμένη την αυτόματη λειτουργία ταυτόχρονα ενεργοποιείται η ανακύκλωση αέρα.

Σε αυτή την περίπτωση ο αέρας ανακυκλώνεται μέσω των φίλτρων και βελτιώνεται η ποιότητα της ατμόσφαιρας στην καμπίνα. Αν επιλεχθεί χειροκίνητα η ανακύκλωση αέρα -και υπάρχει κίνδυνος θαμπώματος των τζαμιών-, τότε ενεργοποιείται ο κομπρέσορας του κλιματισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Καύσωνας: Καθημερινές οι πυρκαγιές σε αυτοκίνητα – Τι να προσέξουμε;
5 συμβουλές για τις καλύτερες ηλεκτρικές διακοπές (+video)
Κλοπές: 10 συμβουλές για την προστασία του αυτοκινήτου σας