Menu
Τιμές αυτοκινήτων | Live η κίνηση Τιμές Καυσίμων | newsautoCHOICE

ΝΕΑ

Οδήγηση και καύσωνας: Τι ελέγχουμε στο αυτοκίνητο-Συμβουλές

  • Κώστας Φούζας (kf@newsauto.gr)

Από τα μέσα Μαΐου μας «επισκέφθηκαν» οι υψηλές θερμοκρασίες του Καλοκαιριού. Τι πρέπει, όμως, να γνωρίζει ο κάθε οδηγός για να αποφύγει τα απρόοπτα;


Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ένα καυτό Καλοκαίρι, από πλευράς θερμοκρασιών, με τα πρώτα να «40άρια» να κάνουν την εμφάνισή από τα μέσα Μαΐου. Έτσι, οι συγκεκριμένες συνθήκες επιβάλλουν συγκεκριμένους ελέγχους στο αυτοκίνητό μας προκειμένου να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία του αυτή την περίοδο. Ας δούμε ορισμένα βασικά σημεία που πρέπει να επιδείξουμε ιδιαίτερη προσοχή.

Ελαστικά: Η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας-τις περισσότερες φορές-αυξάνει τον όγκο του αέρα στα ελαστικά. Ο έλεγχος της πίεσης πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να εξασφαλίζουμε τη μέγιστη δυνατή ευστάθεια. Τονίζουμε πως ένα φθαρμένο ελαστικό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών, καθώς εκτός από τη μειωμένη πρόσφυση υπάρχει πιθανότητα κλαταρίσματος σε υψηλές ταχύτητες.

Ψυκτικό υγρό: Ελέγξτε το ύψος της στάθμης του ψυκτικού και αν απαιτείται, συμπληρώστε μέχρι να φτάσει στο μέγιστο ύψος που προτείνει ο κατασκευαστής. Στην περίπτωση που χρησιμοποιείται το αυτοκίνητό σας σε υψηλές θερμοκρασίες με ελάχιστη ποσότητα στο δοχείο, ο κίνδυνος υπερθέρμανσης είναι πολύ υψηλός. Επίσης, προτείνεται η αλλαγή του συνόλου της ποσότητας του ψυκτικού υγρού κάθε δύο χρόνια.

Λιπαντικό κινητήρα: Συμπληρώστε εάν απαιτείται ή κάντε αλλαγή λαδιών με βάση τα προβλεπόμενα διαστήματα συντήρησης. Το λάδι, εκτός της λίπανσης των κινητών μερών του μοτέρ, βοηθά στο να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία του μοτέρ κάτω από όλες τις συνθήκες.

Συμβουλές από τη Skoda για σωστή χρήση του κλιματισμού

Χρησιμοποιείστε τη λειτουργία «Autο»
Στην περίπτωση ύπαρξης αυτόματου κλιματισμού κρίνεται αναγκαία η χρήση της αυτόματης λειτουργίας (επισημαίνεται με το Auto). Με τη συγκεκριμένη επιλογή βελτιστοποιείται η απόδοση του κλιματισμού μέσω των αισθητήρων που υπάρχουν στο αυτοκίνητο. Η βέλτιστη θερμοκρασία ρύθμισης στους καλοκαιρινούς μήνες βρίσκεται στους 22 βαθμούς Κελσίου περίπου.

Ρυθμίστε σωστά τις ζώνες διόδου αέρα
Στα περισσότερα καινούργια αυτοκίνητα, ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού, ο οδηγός και οι επιβάτες μπορούν να επιλέξουν διαφορετικά επίπεδα θερμοκρασίας. Το συγκεκριμένο είναι απαραίτητο και βελτιώνει την ατμόσφαιρα στην καμπίνα αν το αυτοκίνητο διαθέτει μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και δέχεται θερμότητα από μια συγκεκριμένη πλευρά.

Γιατί η επιλεγμένη θερμοκρασία
Σε όλες τις περιπτώσεις η θερμοκρασία που επιλέγουμε σε συστήματα κλιματισμού δεν ταυτίζεται με αυτή που εισπράττει το ανθρώπινο σώμα. Συνήθως, τους καλοκαιρινούς μήνες αισθανόμαστε πιο κρύο τον αέρα και το χειμώνα πιο ζεστό. Τα νέα μοντέλα Skoda βελτιώνουν μέσω της αυτόματης λειτουργίας την αίσθηση μεταξύ επιλεγμένης και πραγματικής θερμοκρασίας, μεταξύ των 18 και 28 βαθμών Κελσίου.

Πόσο επηρεάζεται η κατανάλωση από τον κλιματισμό
Σύμφωνα με την Skoda, τα σύγχρονα συστήματα κλιματισμού δεν έχουν καμία σχέση με τα παλαιότερα, όσον αφορά την επίδρασή τους στην κατανάλωση. Αυτό συμβαίνει μέσω μιας σειράς αισθητήρων και έτσι ο κλιματισμός μπορεί να λειτουργεί ακόμη και με μηδενικό φορτίο.

Κλιματισμός και υγεία
Πλέον, τα συστήματα κλιματισμού χρησιμοποιούν ελάχιστη ποσότητα ψυκτικού υγρού και έτσι οι επιδράσεις στο περιβάλλον δεν είναι αρνητικές. Παράλληλα, τα νέα φίλτρα φροντίζουν την ποιότητα του αέρα στην καμπίνα, ενώ για ευπαθείς ομάδες με αναπνευστικά πρόβλημα υπάρχουν ειδικά προϊόντα.

Ανακυκλώσιμος ή εξωτερικός αέρας;
Λίγοι γνωρίζουν πως με επιλεγμένη στην αυτόματη λειτουργία ταυτόχρονα ενεργοποιείται η ανακύκλωση αέρα. Σε αυτή την περίπτωση ο αέρας ανακυκλώνεται μέσω των φίλτρων και βελτιώνεται η ποιότητα της ατμόσφαιρας στην καμπίνα. Αν η ανακύκλωση αέρα επιλεχθεί χειροκίνητα και υπάρχει κίνδυνος θαμπώματος των τζαμιών τότε ενεργοποιείται ο κομπρέσορας του κλιματισμού. Στα μοντέλα Skoda, αν ο οδηγός επιμείνει στη λειτουργία ανακύκλωσης χωρίς κλιματισμό, θα πρέπει να πατήσει δύο φορές το button της ανακύκλωσης για να απεμπλέξει τον κομπρέσορα.

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto