ΝΕΑ

Ο καιρός τρελάθηκε: Έρχονται τα… Πασχούγεννα!

Ελλάδα 22:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο καιρός τρελάθηκε: Έρχονται τα… Πασχούγεννα!

ΝΕΑ

Ο καιρός τρελάθηκε: Έρχονται τα… Πασχούγεννα!

ΝΕΑ

Αντί για μελομακάρονα και γαλοπούλα ετοιμαστείτε για αρνί στη σούβλα και κόκκινα αυγά, καθώς ο φετινός Δεκέμβριος, αντί για Χριστούγεννα μυρίζει… Πάσχα!

Advertisement
Advertisement

Με τις θερμοκρασίες να θυμίζουν περισσότερο άνοιξη παρά χειμώνα, ο φετινός Δεκέμβριος είναι μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που οι θερμοκρασίες που επικρατούν στην χώρα μας είναι κατά πολύ υψηλότερες από αυτές που συνηθίζονται αυτή την εποχή.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τα προγνωστικά μοντέλα που υπάρχουν μέχρι σήμερα, θα φτάσουμε έως και τα Χριστούγεννα με ήπιες θερμοκρασίες και σχεδόν πλήρη απουσία χιονοπτώσεων.

Μάλιστα μέχρι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, λόγω της καθολικής επικράτησης νοτίων ανέμων, οι θερμοκρασίες σε κάποιες περιοχές της χώρας αναμένεται να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Advertisement
Advertisement

Ο καιρός δηλαδή θα θυμίζει περισσότερο Πάσχα παρά Χριστούγεννα, κάτι που κάνει πολλούς -ακόμα και μετεωρολόγους- να μιλούν για τα… Πασχούγεννα.

Το φαινόμενο που παρατηρείται μπορεί να είναι σπάνιο, αλλά δεν είναι πρωτοφανές (κάπως έτσι ήταν και το 2010). Και αποτελεί έναν συνδυασμό της κίνησης των αέριων μαζών πάνω από την Ευρώπη, με το βόρειο τμήμα να βρίσκεται στην καρδιά ενός κύματος ψύχους (βλέπουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βρετανία με τα χιόνια) και το νότιο τμήμα να βρίσκεται κάτω από την επήρεια ενός κύματος υψηλός θερμοκρασιών.

Συγκεκριμένα θα υπάρξει μία εισβολή θερμών αέριων μαζών που θα επηρεάσει την Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως την χώρα μας και τα Βαλκάνια.

Advertisement

Είναι ενδεικτικό ότι η μέση θερμοκρασία για τον Δεκέμβριο είναι γύρω στους 16 βαθμούς για την Αθήνα με την ενώ φέτος θα δούμε τουλάχιστον 6 με 7 βαθμούς παραπάνω. Το ίδιο και περισσότερο συμβαίνει σε άλλες περιοχές, ιδίως στην Κρήτη, όπου το θερμόμετρο αναμένται να χτυπήσει κόκκινο, με θερμοκρασίες κανονικής άνοιξης.

Ο καλός καιρός βέβαια θα έχει τις επιπτώσεις του σε ότι αφορά τις ορεινές περιοχές που περιμένουν τα χιόνια για να λειτουργήσουν τα Χιονοδρομικά Κέντρα και να αυξηθεί η τουριστική κίνηση. Δυστυχώς τα περισσότερα από αυτά θα παραμείνουν κλειστά για την περίοδο των Χριστουγέννων, περιμένοντας κάποια δραματική αλλαγή προς την Πρωτοχρονιά.

Advertisement

Ενώ σε ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα, καλό θα ήταν να μην χαλαρώνουμε και να κάνουμε τις απαραίτητες προετοιμασίες γιατί ο χειμώνας είναι μπροστά. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι οι αλυσίδες είναι υποχρεωτικό να βρίσκονται στο αυτοκίνητό μας.

Αλλά μόνο τις ημέρες που έχει ανακοινωθεί ότι θα υπάρχει πρόβλημα, οπότε δεν χρειάζεται να κουβαλάτε το έξτρα βάρος χωρίς λόγο, εκτός αν κινηθείτε σε κάποια σημεία της Βόρειας Ελλάδας που έτσι κι αλλιώς θα υπάρχει -έστω και περιορισμένη- χιονόπτωση.

Ξεχάστε λοιπόν τα πέδιλα του σκι, πάρτε τα μαγιό σας και τις πετσέτες και ας κάνουμε τα πιο παράξενα Χριστούγεννα των τελευταίων ετών (και με οικονομία σε ρεύμα, αξία ανεκτίμητη). Ο χειμώνας πάντως είναι προ των πυλών, έστω και καθυστερημένος, και όπως όλα δείχνουν αμέσως μετά τα Χριστούγεννα το σκηνικό θα αλλάξει.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Καιρός να ελέγξουμε το αντιψυκτικό στο αυτοκίνητό μας
Ποιος Δήμος έμαθε στους οδηγούς να βάζουν αλυσίδες;
Επιβεβαίωση Newsauto για τις αντιολισθητικές αλυσίδες!