Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

O diesel πεθαίνει, ζήτω τα ηλεκτρικά! 

Ελλάδα 7:18
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

O diesel πεθαίνει, ζήτω τα ηλεκτρικά!

ΝΕΑ

O diesel πεθαίνει, ζήτω τα ηλεκτρικά!

ΝΕΑ

Η άνοδος των ηλεκτρικών είναι εκρηκτική. Και ήταν απλά θέμα χρόνου να φθάσουν σε πωλήσεις τα diesel οδεύοντας προ την απόλυτη κυριαρχία.

Advertisement
Advertisement

Βρισκόμαστε στο μέσον μιας μεγάλης αλλαγής που συντελείται στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία αλλά και στην καθημερινή μας ζωή, όσο αυτή θα εξακολουθεί να έχει το αυτοκίνητο ως κεντρικό πυλώνα της.

Από τη μια υπάρχει η εκρηκτική άνοδος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Και από την άλλη, σημειώνεται μία μεγάλη αλλαγή και στα συμβατικά αυτοκίνητα, καθώς ο άλλοτε κυρίαρχος κινητήρας diesel, απαξιώνεται διαρκώς στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

Φθάσαμε λοιπόν στο σημείο όπου η καμπύλη ανόδου των ηλεκτρικών συναντά την αντίστοιχη καθοδική καμπύλη των diesel, με τα ηλεκτρικά να πιάνουν πλέον τις πετρελαιοκίνητες εκδόσεις.

Advertisement
Advertisement

Στην τεράστια και πολύ σημαντική αγορά της Γερμανίας, η ζήτηση για ηλεκτρικά είχε τεράστια άνοδο την περασμένη χρονιά, φθάνοντας σχεδόν το ένα πέμπτο των συνολικών πωλήσεων.

Το ποσοστό τους έκλεισε για το 2022 στο 17,7%, ελάχιστα πίσω από το 17,8% των αυτοκινήτων με κινητήρες diesel.

Τα plug-in υβριδικά είχαν το 13,7% των πωλήσεων ενώ τα βενζινοκίνητα παραμένουν στην κορυφή με 32,6% του συνόλου της αγοράς.

Advertisement

Οι συνολικές πωλήσεις στην μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, την Γερμανία, σημείωσαν άνοδο 1,1% φθάνοντας συνολικά τις 2,65 εκατομμύρια μονάδες.

Η Polestar ήταν η εταιρία με την μεγαλύτερη άνοδο κατά 166%, ενώ σημαντική ήταν και επιτυχία της Tesla με +76% σε πωλήσεις σε σχέση με το 2021.

Advertisement

Η VW ήταν η εταιρία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, παρά την πτώση 1,8%. Η Mercedes-Benz ήταν δεύτερη με άνοδο 8,3%, η Audi στην τρίτη θέση με 17% άνοδο.

Η BMW σημείωσε πτώση κατά 5,7% και βρέθηκε στην τέταρτη θέση, ενώ η Opel ήταν στην πέμπτη θέση με πτώση 11%.

Advertisement

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το παράδειγμα της Γερμανίας είναι χαρακτηριστικό και με την τεράστια σημασία που δίνει η πρωταγωνιστική θέση της αγοράς της χώρας.

Τα ηλεκτρικά ήρθαν για να μείνουν, και η επικράτησή τους είναι θέμα χρόνου. Και μάλιστα αρκετά νωρίτερα από ότι πιστεύαμε μόλις δύο-τρία χρόνια πριν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έρχεται το τέλος της κυριαρχίας της Tesla στα ηλεκτρικά;
Σε ποια χώρα η Hyundai πουλάει πλέον μόνο ηλεκτρικά;
Συμφωνία γιγάντων με νέα μάρκα για τα ηλεκτρικά