Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

O «δαίμονας» της ασφάλτου με τα 1.040 άλογα! (+video)

Ελλάδα 12:49
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

O «δαίμονας» της ασφάλτου με τα 1.040 άλογα! (+video)

ΝΕΑ

O «δαίμονας» της ασφάλτου με τα 1.040 άλογα! (+video)

ΝΕΑ

Κάνει σούζες για πλάκα, κοστίζει πέντε-έξι φορές λιγότερο από μία Ferrari και κάνει τον θόρυβο της Κόλασης. Αυτό -και πολλά άλλα- είναι το Dodge Challenger SRT Demon 170.

Advertisement
Advertisement

Σε έναν κόσμο που οδεύει ολοταχώς προς τον αποστειρωμένο κόσμο της ηλεκτροκίνησης, το να βγάζεις ένα αυτοκίνητο με πάνω από 1.000 ίππους από έναν all time classic κινητήρα εσωτερικής καύσης μοιάζει με πράξη πέρα και μακριά από το πολιτικώς ορθό.

Μία τέτοια πράξη αντίστασης στην πολιτική ορθότητα των ημερών μας είναι αυτό εδώ το αυτοκίνητο. Το Dodge Challenger SRT Demon 170 σπρώχνει στα πιο ακραία όριά της την έννοια του αμερικάνικου muscle car, εντυπωσιάζοντας με τις προδιαγραφές του και καθηλώνοντας με τον ήχο και τις επιδόσεις του.

Στο επίκεντρο βρίσκεται φυσικά το ιερό δισκοπότηρο της αμερικάνικης αυτοκινητικής κουλτούρας, ένας V8, των 6,2 λίτρων με απόδοση που φθάνει τους 1.040 ίππους στις 6.500 στροφές και 1.281 Nm ροπής με καύσιμο Ε85. Ακόμα και με απλή αμόλυβδη E10, η ισχύς του ξεπερνά τους 900 ίππους.

Advertisement
Advertisement

Με το “καλό” καύσιμο κάνει το 0-97 χλμ/ώρα σε μόλις 1,66 δευτερόλεπτα, ενώ κάνει και το τετρακοσάρι σε κάτω από τα 9 δευτερόλεπτα, στα 8,91΄΄ με ταχύτητα εξόδου 243,28 χλμ/ώρα!

Για να επιτευχθούν αυτά τα νούμερα, έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές στον κινητήρα, ιδίως στο σύστημα υπερσυμπίεσης. Το εξελιγμένο σύστημα διαχείρισης του κινητήρα, μπορεί να καταλάβει πόση αιθανόλη υπάρχει στο καύσιμο και ανάλογα να προσαρμόσει την λειτουργία του.

Advertisement

Το κιβώτιο είναι και πάλι ένα 8τάχυτο αυτόματο και υπάρχει και ένα νέο σύστημα για εκκινήσεις σε πίστες dragster. Για τους πελάτες που θέλουν να κάνουν χρήση του αυτοκινήτου σε τέτοιους αγώνες υπάρχουν αρκετά έξτρα, μεταξύ των οποίων και αλεξίπτωτο στο πίσω μέρος.

Advertisement

Για να περάσει όλη αυτή η δύναμη, υπάρχουν πίσω λάστιχα 315/50R17, ειδικά σχεδιασμένα για αγώνες dragster. Εμπρός τα λάστιχα είναι διαστάσεων 245/55 R18. Η εταιρία πάντως προσφέρει και άλλο σετ ελαστικών για καθημερινή χρήση στον δρόμο.

Η ανάρτηση περιλαμβάνει ρυθμιζόμενα αμορτισέρ της Bilstein τα οποία μπορούν να σηκώσουν το πίσω μέρος. Η ρύθμιση Drag Mode κάνει πιο σκληρά τα εμπρός αμορτισέρ και πιο μαλακά τα πίσω για καλύτερες εκκινήσεις. Για αυτό τον λόγο έχουν γίνει πιο μαλακά και τα ελατήρια και οι αντιστρεπτικές.

Advertisement

Στο αμάξωμα διατηρείται η εικόνα του προηγούμενο Demon, όμως το 170 έχει κάποιες αλλαγές σε επιμέρους σημεία (όπως για παράδειγμα στα φτερά) με νέα υλικά για μείωση του βάρους.

Στο σαλόνι τα πράγματα παραμένουν ως είχαν στην προηγούμενη έκδοση, χωρίς πίσω καθίσματα και την δυνατότητα να το παραγγείλεις χωρίς όλες τις ηλεκτρικές ευκολίες ώστε να κρατηθεί το βάρος χαμηλά.

Όλη αυτή η υπερπαραγωγή έχει ένα ακόμα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό. Το κόστος του στην Αμερική δεν ξεπερνά τα 90.000 ευρώ, κάτι που το κάνει ότι πιο ελκυστικό υπάρχει για να μπει κανείς στο κλαμπ των 1.000 ίππων.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι θα κατασκευαστούν μόλις 3.300 κομμάτια, οπότε είναι αναμενόμενο ότι θα εξαφανιστούν μέσα σε λίγες ημέρες από τις παραγγελίες που θα ξεκινήσουν στις 27 Μαρτίου.

Η έναρξη της παραγωγής θα γίνει τον Ιούλιο και θα κρατήσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Άρπαξαν αυτοκίνητα μισού εκατομμυρίου σε λιγότερο από 1 λεπτό! (+video)
Που το πάει η Dodge;
«Τυφώνας» κάτω από το καπό του επόμενου Dodge Charger