Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Έρχονται οι νταλίκες χωρίς οδηγό

Ελλάδα 1:25
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Έρχονται οι νταλίκες χωρίς οδηγό

ΝΕΑ

Έρχονται οι νταλίκες χωρίς οδηγό

ΝΕΑ

Τα φορτηγά με αυτόνομη οδήγηση χωρίς καθόλου οδηγό αναμένεται να κυκλοφορήσουν πριν το 2025.

Advertisement
Advertisement

Τα πλήρως αυτόνομα οχήματα έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Μάλιστα σε πολλά σημεία του κόσμου ήδη έχουν ξεκινήσει να αναλαμβάνουν δράση σε τομείς όπως οι μεταφορές προσώπων και οι διανομές εμπορευμάτων. Ένας τομέας στον οποίο έχουν γίνει πραγματικά άλματα στην τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης είναι τα φορτηγά τα οποία εκτός από προηγμένη τεχνολογία έχουν μέχρι στιγμής το καλύτερο ποσοστό ατυχημάτων ανάμεσα σε όλα τα οχήματα αυτόνομης οδήγησης.

Στην Αμερική τα πράγματα προχωρούν πολύ γρήγορα στον συγκεκριμένο τομέα και σύντομα ίσως δούμε για πρώτη φορά χρήση φορτηγών στους δρόμους χωρίς καν να υπάρχει οδηγός στην καμπίνα. Οι εταιρείες Aurora Innovation, Kodiak Robotics και Gatik AI έχουν δημιουργήσει ένα προηγμένο και απόλυτα ασφαλές σύστημα αυτόνομης οδήγησης σε φορτηγά που έχει περάσει όλες τα πρωτόκολλα ασφάλειας.

Advertisement
Advertisement

Το σύστημα βασίζεται σε ένα μείγμα ραντάρ, LiDAR αισθητήρων και καμερών που επιτρέπει στο φορτηγό να ακολουθήσει την πορεία του χωρίς να υπάρχει καν οδηγός στην καμπίνα. Μάλιστα, μέχρι στιγμής σε πραγματικές συνθήκες δεν έχει καταγραφεί κανένα ατύχημα επιβεβαιώνοντας ότι η ασφάλεια δεν αποτελεί πρόβλημα.

Τα προβλήματα για την ώρα είναι άλλα και αφορούν τη χρηματοδότηση και το νομικό πλαίσιο. Για παράδειγμα ο φορέας της ασφάλειας στους αυτοκινητοδρόμους των ΗΠΑ αναφέρει ότι σε περίπτωση ατυχήματος από βλάβη στο σύστημα του φορτηγού οι ερευνητές δεν έχουν κάποιο νομικό πλαίσιο για να προχωρήσουν σε έρευνα του συμβάντος.

Advertisement

Πάντως τα συγκεκριμένα προβλήματα αναμένεται μέσα στο 2024 να ξεπεραστούν και τα πρώτα αυτόνομα φορτηγά χωρίς οδηγό θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους του Τέξας το 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Geely αλλάζει μπαταρίες μέχρι και στις μπετονιέρες
Αυτό είναι το δυνατότερο φορτηγό στον πλανήτη (+video)
Άκρα μυστικότητα για το Tesla Semi!

Advertisement