Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Nissan: Νέο ηλεκτρικό SUV και μεγάλες επενδύσεις

Ελλάδα 16:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Nissan: Νέο ηλεκτρικό SUV και μεγάλες επενδύσεις

ΝΕΑ

Nissan: Νέο ηλεκτρικό SUV και μεγάλες επενδύσεις

ΝΕΑ

Αποφασισμένη να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, η Nissan ανακοίνωσε μεγάλες επενδύσεις που μεταξύ άλλων θα αφορούν την εξέλιξη ενός ολοκαίνουριου αμιγώς ηλεκτρικού.

Advertisement
Advertisement

Επενδύσεις ύψους 1,16 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ενός εργαστηρίου προώθησης της ενεργειακής της μετάβασης και εξέλιξης ηλεκτρικών αυτοκινήτων (Electric Vehicle Hub) υπό την ονομασία EV36Zero ανακοίνωσε η Nissan. Πρόκειται ένα οικοσύστημα κατασκευής μηδενικών ρύπων αυτοκινήτων και περιφερειακών συστημάτων που θα εδρεύει στο εργοστάσιο της μάρκας, στο Sunderland της Αγγλίας.

Με τη Nissan να προσβλέπει στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, οι επενδύσεις θα βασίζονται σε τρεις αλληλοσχετιζόμενους άξονες: Την κατασκευή ηλεκτρικών μοντέλων, την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και την παραγωγή μπαταριών.

Advertisement
Advertisement

«Η ολιστική μας προσέγγιση δεν περιλαμβάνει αποκλειστικά την εξέλιξη και παραγωγή BEVs, αλλά και τη χρήση των ενσωματωμένων μπαταριών, με στόχο την επαναχρησιμοποίησή τους (“δεύτερη ζωή”)», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Nissan, Makoto Uchida.

Για την υλοποίηση της στρατηγικής της, η Nissan θα συνεργαστεί με την Envision AESC μια από τις κορυφαίες εταιρείες παραγωγής μπαταριών παγκοσμίως και εταίρος του ομίλου Renault. Ειδικότερα, θα ανεγερθεί εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών δυναμικής 9GWh, με τη Nissan να διασφαλίζει την προμήθειά της με συσσωρευτές για έως και 100.000 μοντέλα της ετησίως.

Εκτιμάται πως η επένδυση της Nissan, και το εργοστάσιο της Envision AESC θα δημιουργήσουν 900 και 750 θέσεις εργασίας αντίστοιχα. Αυτή τη στιγμή στο εργοστάσιο του Sunderland παράγεται το ηλεκτρικό Leaf, το Qashqai και το Juke, και απασχολούνται 6.000 άτομα.

Advertisement

Έρχεται νέο ηλεκτρικό crossover

Από τα 1,16 δισ. δολάρια τα 491 εκατομμύρια ευρώ θα αφορούν την εξέλιξη ενός ολοκαίνουριου αμιγώς ηλεκτρικού crossover, το οποίο θα προορίζεται για την ευρωπαϊκή αγορά.

Advertisement

Θα βασίζεται στην πλατφόρμα του ομίλου (Alliance) CMF-EV, που θα χρησιμοποιείται από το επερχόμενο, 100% ηλεκτρικό Megane, όπως και από το Nissan Ariya.

Το νέο επιχειρηματικό εγχείρημα της Nissan χαιρετίσθηκε και από πρωθυπουργό της Βρετανίας, Boris Johnson: «Η ανακοίνωση της Nissan για κατασκευή του νέας γενιάς ηλεκτρικού της οχήματος στο Sunderland, παράλληλα με το νέο gigafactory της Envision AESC, είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα όσο και στο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό της Βορειοανατολικής Αγγλίας.»

Περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο όχημα της Nissan, θα δοθούν στη δημοσιότητα λίγο πριν το λανσάρισμά του.

Advertisement

Nissan Sunderland plant

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Nissan θα φτιάξει Gigafactory μπαταριών στη Μ. Βρετανία έως το 2024
Masterclass οδήγησης με το Nissan Juke
Νέο Nissan Qashqai: Έφτασε τις 10.000 παραγγελίες στην Ευρώπη