Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Η Nissan θα φτιάξει Gigafactory μπαταριών στη Μ. Βρετανία έως το 2024

Ελλάδα 15:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Nissan θα φτιάξει Gigafactory μπαταριών στη Μ. Βρετανία έως το 2024

Mobility

Η Nissan θα φτιάξει Gigafactory μπαταριών στη Μ. Βρετανία έως το 2024

Mobility

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Βρετανικό Τύπο η Nissan είναι πολύ κοντά στο κλείσιμο συμφωνίας με την κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός μεγάλου εργοστασίου κατασκευής μπαταριών.

Advertisement
Advertisement

Πλήθος δημοσιευμάτων στα Βρετανικά ΜΜΕ οδηγούν στο συμπέρασμα πως η Nissan βρίσκεται ένα βήμα πριν την ανακοίνωση δημιουργίας μιας μέγα-μονάδας παραγωγής μπαταριών στο Sunderland, με ικανότητα παραγωγής 20GWh που θα δημιουργήσει και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Το εργοστάσιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2024 και εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο της Nissan για εξολοκλήρου μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση. Αρχικά οι Financial Times είχαν αναφέρει πως η εταιρία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Βρετανική κυβέρνηση και πιο πρόσφατα το δίκτυο Sky News μετέδωσε πως η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες. Μάλιστα το BBC πιθανολογεί πως η ανακοίνωση για τη δημιουργία του νέου εργοστασίου μπαταριών θα συνοδευτεί από την παρουσίαση ενός νέου αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου.

Nissan Sunderland plant

Advertisement
Advertisement

Από την μεριά της Nissan δεν υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση επάνω στο θέμα όμως εκπρόσωπός της σε δηλώσεις του τόνισε πως το εργοστάσιο που λειτουργεί ήδη στο Sunderland, και στο οποίο γίνεται από το 2013  η παραγωγή του Leaf και των μπαταριών του, έχει ένα πολύ σημαντικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Φαίνεται πως στόχος της Nissan είναι να καταστήσει τη Μ. Βρετανία ως τον μεγαλύτερο παραγωγικό κόμβο της εκτός Ιαπωνίας.

Ήδη μάλιστα έχουν ανακοινωθεί τα σχέδια επέκτασης του εργοστασίου στο Sunderland στο οποίο η παρούσα παραγωγική δυναμικότητα είναι 1.9GWh η οποία αναμένεται αρχικά να αυξηθεί στα 6GWh για να φθάσει τελικά στα 20GWh με την παραγωγή 200.000 μπαταριών ετησίως το 2024. Πάντως σύμφωνα με τους FT η Nissan έχει συμφωνήσει την οικονομική υποστήριξη πολλών δεκάδων εκατομμυρίων λιρών από την Βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει το χαμηλό λειτουργικό κόστος του εργοστασίου που αναμένεται να δημιουργήσει τουλάχιστον 2.000 νέες θέσεις εργασίας.

Nissan Sunderland plant

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Nissan Leaf: Η Περιφέρεια Πελοποννήσου κινείται ηλεκτρικά
Νέο Nissan Note Aura (+video)
Στις 17 Αυγούστου η επίσημη πρεμιέρα του Nissan Z (+video)