Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Nissan: «Κλάδος Ελαίας» στη Renault

Ελλάδα 12:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Nissan: «Κλάδος Ελαίας» στη Renault

ΝΕΑ

Nissan: «Κλάδος Ελαίας» στη Renault

ΝΕΑ

Ο Hiroto Saikawa δήλωσε πως πρέπει να σταθεροποιηθεί και να ενισχυθεί η σχέση της Nissan με τη Renault.

Advertisement
Advertisement

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nissan, Hiroto Saikawa, έτεινε «κλάδο ελαίας» στη Renault, καθώς οι σχέσεις των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών είχαν οξυνθεί και βρίσκονταν στο χειρότερο σημείο τους τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Ο κ. Saikawa σε συνέντευξή που παραχώρησε στους Financial Times, ανέφερε ότι η Nissan πρέπει να «κάνει ειρήνη» με τη Renault. Οι εταιρείες πρέπει να «σταθεροποιήσουν και να ενισχύσουν την εταιρική τους σχέση και αυτό είναι πλέον το πιο σημαντικό».

Advertisement
Advertisement

Οι εχθροπραξίες μεταξύ της Nissan και της Renault απειλούσαν πλέον τη συμμαχία που ξεκίνησε πριν δύο δεκαετίες.

Οι σχέσεις των ανθρώπων που συνεργάζονταν από τις δύο αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν ενταθεί σε τέτοιο βαθμό που τα προβλήματα ήταν πλέον καθημερινά και είχαν επηρεάσει τη λειτουργία της συμμαχίας σημείωσαν οι Financial Times επικαλούμενοι πηγές από δύο εταιρείες.

Οι σχέσεις των δύο εταιρειών πέρασαν μια τεράστια κρίση μετά και τη σύλληψη τον περασμένο Νοέμβριο του Carlos Ghosn. Η κρίση αυτή έβαλε πάνω στο τραπέζι με επιτακτικό τρόπο στην αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος εταιρικής διακυβέρνησης με τον Saikawa να ζητά μεταρρυθμίσεις και να σημειώνει ότι είναι πολύ λυπηρό η Renault, η οποία κατέχει το 43% της Nissan, να μπαίνει εμπόδιο σε αυτές.

Advertisement

Επίσης η απόρριψη των σχεδίων συγχώνευσης της Renault με την FCA έφερε στο προσκήνιο τη σύγκρουση στη Συμμαχία της Renault-Nissan, με την απροθυμία της Nissan να υποστηρίξει τη συμφωνία.

Advertisement

Ο Saikawa περιέγραψε τη Συμμαχία Nissan – Renault ως «λίκνο» για συνεργασία και δημιουργία προστιθέμενης αξίας και στις δύο εταιρείας και τόνισε πως είναι πεπεισμένος ότι πρέπει να τα καταφέρουμε.

Πάντως η Nissan επιβεβαίωσε ότι είχε λάβει την επιστολή και κατέκρινε τη Renault για τη θέση της. Η μεταρρύθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης «συζητήθηκε διεξοδικά από το διοικητικό συμβούλιο της Nissan και εγκρίθηκε από όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων της Renault», δήλωσε ο Saikawa και συμπλήρωσε πως «μια τέτοια στάση έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες της εταιρείας να βελτιώσει την εταιρική της διακυβέρνηση».

Η Renault και η Nissan παρήγαγαν συνολικά 10,6 εκατ. οχήματα το περασμένο έτος. Ο διαχωρισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε χρόνια αταξίας, καθώς η Renault και η Nissan συνεργάζονται στον τομέα της μηχανικής, της ηλεκτροκίνησης, της μεταποίησης, της διαχείρισης της αλυσίδας εφοδιασμού, των αγορών και των ανθρώπινων πόρων για πάνω από 20 χρόνια.

Advertisement