Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Νέο Supercar από τον Gordon Murray

Ελλάδα 10:43
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέο Supercar από τον Gordon Murray

ΝΕΑ

Νέο Supercar από τον Gordon Murray

ΝΕΑ

Ο δημιουργός της εμβληματικής McLaren F1 κατασκευάζει ένα νέο supercar τριών θέσεων με κινητήρα V-12, 650 ίππων, αεροδυναμική (με τεχνητή ροή αέρα) και μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων.

Advertisement
Advertisement

 

Το όνομά του θα είναι Τ.50 θα κοστίζει λίγο πάνω από τα 2.225.000 ευρώ (2.500.000 δολάρια) και θα παραχθεί σε μόλις 100 μονάδες. Είναι ένα κλασικό supercar χωρίς υβριδική βοήθεια με κινητήρα V12 (δωδεκακύλινδρο για όσους δεν θυμάστε) και το T.50 του Gordon Murray δεν είναι τίποτε λιγότερο από την McLaren F1 του 21ου αιώνα. Αυτό είναι μια πολύ φιλόδοξη ιδέα αλλά αν κάποιος μπορεί να την κάνει πραγματικότητα είναι ο Murray, ο δημιουργός της McLaren F1 και με βάση τους αριθμούς, το T.50 είναι η συνέχειά της.

Advertisement
Advertisement

Όπως και η F1, το T.50, έχει: Τον κινητήρα στο κέντρο, πλαίσιο κατασκευασμένο με ίνες άνθρακα. με τρία καθίσματα και θέση οδήγησης στο κέντρο. Είναι λίγο μικρότερο από την νέα Porsche 911. Το supercar του Murray κινείται από ένα ατμοσφαιρικό μοτέρ Cosworth-GMA 3.900 κ.εκ. V-12, που αποδίδει 650 ίππους στις… 12.100 σ.α.λ. Το υψηλότερο «στροφάρισμα» από οποιοδήποτε άλλο αυτοκίνητο στην ιστορία.

Η δύναμη των 650 ίππων περνά στο δρόμο μέσω ενός χειροκίνητου κιβωτίου ταχυτήτων 6 σχέσεων της Xtrac και με διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης σε αυτοκίνητο που ζυγίζει μόλις 950 κιλά. Αυτό μεταφράζεται σε μια εξαιρετική οδηγική εμπειρία. Τα φρένα είναι ένα κράμα κεραμικών και ινών άνθρακα με monobloc δαγκάνα και για να αξιοποιήσει στο έπακρο την αναλογία ισχύος / βάρους.

Advertisement

Ο Murray εφάρμοσε και πάλι την τεχνολογία «fan-car» για την αεροδυναμική. Αυτή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο απαγορευμένο μονοθέσιο της F1 Brabham BT46B. Αυτό σημαίνει ότι η T.50 θα έχει διαχύτη σε όλο το πλάτος του αυτοκινήτου χρησιμοποιώντας ροή αέρα, η οποία δημιουργείται με… ανεμιστήρα

Όσο για το όνομα ο Gordon Murray εξηγεί πως το T.50, είναι το πεντηκοστό αυτοκίνητο που σχεδιάστηκε από αυτόν κάτω από όνομα «T». Θα κατασκευάζεται σε μια νέα, εργοστασιακή μονάδα στο Surrey της Αγγλίας (τα υλικά και τα τμήματά του θα κατασκευάζονται στην Μεγάλη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένου του κινητήρα, του αμαξώματος και του πλαισίου).

Advertisement

Ο Murray λέει ότι όπως και η McLaren F1, θα είναι ένα… καθημερινό supercar, ικανό να ταξιδεύει σαν GT με άνεση με χώρο για οδηγό, δύο επιβάτες και αποσκευές. Οι παραδόσεις θα αρχίσουν στις αρχές του 2022 και η βασική τιμή θα διαμορφωθεί λίγο πάνω από τα 2.200.000 ευρώ (προ φόρων).