Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Νέο σκάνδαλο με diesel κινητήρες

Ελλάδα 10:14
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Νέο σκάνδαλο με diesel κινητήρες

ΝΕΑ

Νέο σκάνδαλο με diesel κινητήρες

ΝΕΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση των αρμόδιων αρχών της Αμερικής, πάνω από 100.000 μοντέλα της FCA (Fiat-Chrysler) φέρουν παράνομο λογισμικό με το οποίο επηρεάζονται οι εκπομπές ρύπων.

Advertisement
Advertisement

Επιμέλεια: Κώστας Φούζας (kf@newsauto.gr)

Οι αναφορές της EPA (αρμόδιος φορέας για την προστασία του περιβάλλοντος στις ΗΠΑ) υποστηρίζουν ότι το παράνομο λογισμικό έχει εντοπιστεί σε μοντέλα του Ομίλου που εξοπλίζονται με τον 3λιτρο V6 πετρελαιοκινητήρα. Πρακτικά πρόκειται για τα Jeep Grand Cherokee & Dodge Ram 1500 που πουλήθηκαν στην αγορά της Αμερικής από το 2014 έως το 2016. Σε αυτά τα  αυτοκίνητα έχει τοποθετηθεί λογισμικό που επηρεάζει τις μετρήσεις ρύπων επεμβαίνοντας σε EGR, καταλύτη και εγκέφαλο.

Ο συνολικός αριθμός των «πειραγμένων» αυτοκινήτων υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις  100.000, και αν λάβουμε υπόψη για καθένα από αυτά υπάρχει περίπτωση καταβολής προστίμου  44.000 δολαρίων, τότε ο συνολικός λογαριασμός για την FCA ενδέχεται να ξεπεράσει τα 4,5 δισ. δολάρια. Η FCA έχει δεσμευτεί να αποκαταστήσει το πρόβλημα άμεσα, με τις αμερικανικές αρχές να έχουν μπλοκάρει τις πωλήσεις των παραπάνω μοντέλων.

Advertisement
Advertisement

Τέλος, το συγκεκριμένο θέμα έχει επηρεάσει αρνητικά τη μετοχή της εταιρείας στις ΗΠΑ, όπως είναι φυσικό, η οποία έχει σημειώσει αλλεπάλληλες πτώσεις το τελευταίο διάστημα.

Πλέον, σύμφωνα με τους… γνώστες, αλλά και απο έντονους ψιθύρους που ακούγονται απο την αυτοκινητοβιομηχανία (πως να το πουν επίσημα αφού ακόμα οι κινητήρες αυτοί υπάρχουν στην αγορά), είναι δεδομένη η σταδιακή αντικατάσταση των μικρών diesel κινητήρων με αντίστοιχους οικονομικούς βενζίνης, οι οποίοι ήδη είναι πολύ κοντά σε κατανάλωση και εκπομπές ρύπων με τους diesel…

Διαβάστε ΕΔΩ τι έγραφε πριν περίπου ένα χρόνο ο Τάκης Τρακουσέλλης, στο άρθρο ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ DIESEL

Advertisement

 

 

Advertisement