Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Νέο safety car από την BMW

Ελλάδα 18:46
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Νέο safety car από την BMW

ΝΕΑ

Νέο safety car από την BMW

ΝΕΑ

Η Formula E επιστράτευσε ένα νέο αυτοκίνητο ασφαλείας στο ePrix του Santiago. Όπως και στις εποχές του παρελθόντος, βασίζεται στη BMW i8, αλλά διαθέτει αρκετές αναβαθμίσεις προκειμένου να διατηρηθεί εμπρός από το πακέτο των ηλεκτρικών αγωνιστικών. Το ενδιαφέρον στα ύψη…

Advertisement
Advertisement

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ (gt@newsauto.gr)

Εν αρχή υιοθετεί το βελτιωμένο σύστημα μετάδοσης κίνησης που η BMW ξεκίνησε για τις i8 coupe και roadster παραγωγής. Ένας υπερτροφοδοτούμενος τριών κυλίνδρων κινητήρας 1,5 λίτρων παράγει ήδη 231 ίππους, με επιπρόσθετα άλλους 143 από τον αναβαθμισμένο ηλεκτροκινητήρα και το μεγαλύτερο πακέτο μπαταριών (11.6 kWh). Η συνδυαστική ισχύς των 374 ίππων είναι αρκετή για να στείλει το plug-in υβριδικό σπορ αυτοκίνητο στα πρώτα 100 km/h από στάση σχεδόν σε 4,4 sec, ταξιδεύοντας μάλιστα για 54 km μεταξύ των φορτίσεων αποκλειστικά για κίνηση με ηλεκτρική ενέργεια.

Διαθέτει επίσης μια πιο ανθεκτική ανάρτηση, κεραμικά φρένα, καθίσματα τύπου bucket προερχόμενα από την M4 GTS, ζώνες ασφαλείας τεσσάρων σημείων, πλήρης κλωβός ασφαλείας στην καμπίνα αλλά και ένα aero kit από ανθρακονήματα. Το αυτοκίνητο ασφαλείας φέρει επίσης ένα μοναδικό χρώμα και φώτα έκτακτης ανάγκης τοποθετημένα στην οροφή.

Advertisement
Advertisement

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, ωστόσο, μπορεί να είναι το σύστημα επαγωγικής φόρτισης. Αντί να χρειάζεται να συνδέσετε το αυτοκίνητο για να το φορτίσετε, ο οδηγός απλώς το παρκάρει πάνω από ένα ειδικό «πιάτο» και το όχημα φορτίζει αυτόματα. Η τεχνολογία παρέχεται από τον χορηγό Qualcomm και μπορεί να γεμίσει το πακέτο μπαταριών έως και στο 80 % μέσα σε μόλις μία ώρα.

BMW-i8-safety-car-tsiro-640

“Ευχαριστώ την BMW i που μου έφερε ένα τόσο προηγμένο αυτοκίνητο ασφαλείας”, δήλωσε ο Bruno Correira, υπεύθυνος της σειράς για τα αυτοκίνητα ασφαλείας. “Τα νέα καθίσματα και το roll bar μετατρέπουν το νέο αυτοκίνητο ελαφρύτερο από το προηγούμενο. Η απόδοση και το μέγεθος της μπαταρίας έχουν επίσης αυξηθεί. Συνολικά η οδήγηση του αυτοκινήτου είναι πλέον πολύ διασκεδαστική“.

Advertisement

Το αυτοκίνητο εγκαταστάθηκε νωρίς στον αγώνα μετά από τη συντριβή πολλών αγωνιστικών στον ανοιχτό γύρο. Αλλά δεν ήταν το μόνο που διατέθηκε στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα της Χιλής. Ως «επίσημος χορηγός», η BMW παρέχει επίσης μερικά i3 ως οχήματα ιατρικής υποστήριξης αλλά και αυτοκίνητα ελέγχου του αγώνα, όπως επίσης και μια X5 xDrive40e με καθήκοντα οχήματος διάσωσης.