Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Νέοι κανονισμοί για αυτόνομης οδήγησης μοντέλα από τον Euro NCAP

Ελλάδα 12:00
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέοι κανονισμοί για αυτόνομης οδήγησης μοντέλα από τον Euro NCAP

ΝΕΑ

Νέοι κανονισμοί για αυτόνομης οδήγησης μοντέλα από τον Euro NCAP

ΝΕΑ

O ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οργανισμός δοκιμών πρόσκρουσης Euro NCAP ανακοίνωσε ότι από τα μέσα του 2018 θα θεσπίσει μία νέα κατηγορία βαθμολογίας, η οποία θα αφορά αποκλειστικά τα νέα μοντέλα που θα διαθέτουν συστήματα αυτόνομης οδήγησης.

Advertisement
Advertisement

 

Του ΚΩΣΤΑ ΧΑΡΙΑΤΗ

Advertisement
Advertisement

Η συγκεκριμένη κατηγορία οχημάτων, μαζί με τα γνωστά πλέον αστέρια, με τα οποία αξιολογούνται σήμερα τα νέα μοντέλα της ευρωπαϊκής αγοράς, θα βαθμολογείται και με τους όρους «Basic», «Advanced» και «Superior». Η νέα αυτή κατηγορία θα αποτελέσει τμήμα του οδικού χάρτη «Euro NCAP 2025», ο οποίος στοχεύει στην επιβράβευση μοντέλων με προηγμένα συστήματα υποστήριξης οδηγού όπως το αυτόνομο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης.

NCAP-chariatis-530

Σε ότι αφορά την πρώτη βαθμίδα «Basic», είναι πιθανό να δοθεί σε μοντέλα που επί του παρόντος θεωρούνται αποτελεσματικά από το πρόσφατα ενημερωμένο πρόγραμμα αξιολόγησης του Euro NCAP,  με το «Advanced» να χορηγείται σε αυτοκίνητα που υπερβαίνουν τα παραπάνω, ενώ το κορυφαίο επίπεδο «Superior» θα προορίζεται για μοντέλα με προηγμένες λειτουργίες και συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, όπως το ενεργό cruise control και το Lane Keeping Assist που σταματά τον οδηγό από άσκοπη αλλαγή λωρίδας, επεμβαίνοντας διορθωτικά με μονόπλευρη εφαρμογή των φρένων. Βάσει των προτεινόμενων αλλαγών, ένα νέο μοντέλο θα εξακολουθεί να έχει βαθμολογία με βάση τα αστέρια, ενώ συμπληρωματικά θα μπορεί να βαθμολογηθεί ανάλογα τον εξοπλισμό ασφαλείας, αρκεί να έχει λάβει από τέσσερα αστέρια και πάνω.