Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Νέα επιχειρηματικά μοντέλα για τους προμηθευτές οχημάτων

Ελλάδα 5:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Νέα επιχειρηματικά μοντέλα για τους προμηθευτές οχημάτων

ΝΕΑ

Νέα επιχειρηματικά μοντέλα για τους προμηθευτές οχημάτων

ΝΕΑ

Καθώς οι εξελίξεις στην παγκόσμα αυτοκινητοβιομηχανία τρέχουν με φρενήρη ρυθμό, οι μεγαλύτεροι εκ των προμηθευτών συστημάτων ασφαλείας, ηλεκτρονικών και λοιπών ανταλλακτικών προχωρούν σε αλλαγές στρατηγικής, με πρώτο στόχο την ενοποίησή τους με άλλες εταιρείες, επιθυμώντας να παραμείνουν κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Advertisement
Advertisement

 

Του ΚΩΣΤΑ ΧΑΡΙΑΤΗ

Advertisement
Advertisement

Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα «συμμαχιών» είναι η Faurecia, που έχει επενδύσει στην Parrot Automotive και την Jiangxi Coagent Electronics για συστήματα συνδεσιμότητας και ψυχαγωγίας που θα αποτελέσουν τα επόμενα χρόνια βασικά τμήματα του κόκπιτ ενός αυτοκινήτου. Επίσης, οι εταιρείες Delphi και Autoliv απευθύνονται στην εξειδίκευση, καθώς αναζητούν τα απαραίτητα κέρδη από τις νέες τεχνολογίες. Για τον λόγο αυτό, έχουν πουλήσει ή καταργήσει ολόκληρα τμήματα.

delphi-plans-to-test-self-driving-cars-in-singapore_3-chariatis-530

Όχι όλοι οι προμηθευτές ακολουθούν το ίδιο σενάριο, αλλά αυτό που έχουν ως προτεραιότητα είναι  να επικεντρωθούν στις βασικές τους ικανότητες  σε μια ολοένα και πιο σύνθετη αυτοκινητοβιομηχανία. Όπως δήλωσε ο Michael Robinet, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ανάλυσης και παροχής υπηρεσιών IHS Markit, «ο προμηθευτής που ήταν ένας για όλους πλέον ανήκει στο παρελθόν». Το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς προσπαθούν να εξισορροπήσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη με επενδύσεις στη συνδεσιμότητα, την ηλεκτροκίνηση και την αυτόνομη οδήγηση και ανταγωνίζονται εταιρείες που ειδικεύονται αποκλειστικά στους παραπάνω τομείς.

Advertisement

AutoLiv_HP-chariatis-640

Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η Johnson Controls. Η πολυεθνική εταιρεία που έχει δαπανήσει αρκετές δεκαετίες αναπτύσσοντας τις επιχειρηματικές της θέσεις στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, το 2016 ανεξαρτητοποίησε το τμήμα καθισμάτων, μετονομάζοντας το σε μια νέα εταιρεία την Adient, η οποία κατατάσσεται σήμερα στις δέκα κορυφαίες παγκοσμίως με κέρδη που ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Advertisement