Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Μόλις 54 νέα αυτοκίνητα στην Κούβα

Ελλάδα 5:11
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Μόλις 54 νέα αυτοκίνητα στην Κούβα

ΝΕΑ

Μόλις 54 νέα αυτοκίνητα στην Κούβα

ΝΕΑ

Ίσως να μην το γνωρίζετε αλλά από πέρυσι στην Κούβα είχε αρθεί το εμπάργκο στις εισαγωγές νέων αυτοκινήτων, απειλώντας το ρετρό σκηνικό.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ (nima244@gmail.com)

Για πρώτη φορά από το 1959 η νομοθεσία άλλαξε και από πέρυσι επιτρέπεται η κυκλοφορία ολοκαίνουργιων επιβατικών μοντέλων και μοτοσικλετών. Οι Κουβανοί χαιρέτισαν την απόφαση του Ραούλ Κάστρο …αλλά έμειναν με το χαμόγελο στα χείλη. Και αυτό διότι ένα αυτοκίνητο μέσης κατηγορίας οι κρατικές αντιπροσωπείες το διαθέτουν με έως και δεκαπλάσια τιμή που φτάνει έως και τα 200.000 δολάρια!

Χαρακτηριστικό είναι πως τα αυτοκίνητα της Peugeot, που είναι από τα λίγα προϊόντα που εισάγονται τακτικά στην Κούβα, κόστιζαν μεταξύ 90.000 έως 260.000 δολάρια, με την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία. Οι Kουβανοί που εργάζονται επί παραδείγματι στον δημόσιο τομέα κερδίζουν μόλις και μετά βίας 30 έως 40 δολάρια το μήνα με την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία.

Advertisement
Advertisement

Για αυτό το λόγο, από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους πουλήθηκαν μόλις 50 νέα αυτοκίνητα και 4 μοτοσικλέτες. Το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε έφτασε τα 1,3 εκ. δολάρια με μέσο όρο αγοράς ανά κομμάτι στα 24.000 δολάρια και δημοφιλέστερο μοντέλο το Ford Fusion (το νέο Mondeo). Η κατάσταση έχει και τα θετικά της αφού έτσι δεν αλλοιώνεται το ρετρό τοπίο με τα παμπάλαια αυτοκίνητα που συμβάλλει στην τουριστική εικόνα της Κούβας.