Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τα πιο τολμηρά κάμπριο που έχουμε δει ποτέ

Ελλάδα 9:16
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τα πιο τολμηρά κάμπριο που έχουμε δει ποτέ

ΝΕΑ

Τα πιο τολμηρά κάμπριο που έχουμε δει ποτέ

ΝΕΑ

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε είτε roadster είτε τετραθέσια ανοιχτά αυτοκίνητα κατά καιρούς από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, που πρέπει να πούμε πως παλιότερα «την έψαχναν» λίγο, όπως θα δούμε παρακάτω, ξέφευγαν από την πεπατημένη σε ότι είχε να κάνει με συνδυασμούς χαρακτηριστικών από διάφορες κατηγορίες αμαξωμάτων.

Advertisement
Advertisement

Σε πολλές περιπτώσεις, ο συνδυασμός ήταν αδόκιμος και η αγορά το απέδειξε στις εταιρείες που έσπευσαν να διακόψουν τη διάθεση κάποιων μοντέλων.

Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός πως υπάρχουν πλέον αποδείξεις απτές, για την τόλμη των εταιρειών να «πειραματιστούν» και να δώσουν στην αγορά κάποια αυτοκίνητα με πραγματικά ξεχωριστό ύφος και χαρακτήρα. Στη συνέχεια, έχουμε αλφαβητικά μια 11άδα από περιπτώσεις που έχουν «γράψει» στο θυμικό όλων όσων ασχολούνται με τα αυτοκίνητα και έχουν μείνει στην ιστορία με ένα ρομαντικό τρόπο που «γλυκαίνει» τις όποιες ακμές είχαν αντικειμενικά τα αυτοκίνητα και που στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, έπαιξαν και τον καθοριστικότερο ρόλο στην εμπορική αποτυχία.

Citroen C3 Pluriel

Advertisement
Advertisement

Για τη Citroen δεν είναι κάτι νέο ο πειραματισμός και το ανήσυχο πνεύμα που έχει οδηγήσει κατ’ επανάληψη σε φόρμες και μοντέλα που έχουν αφήσει το στίγμα τους μέσα στα χρόνια. Στην προκειμένη περίπτωση, η cabrio έκδοση του δημοφιλούς C3, είχε ορισμένα εγγενή μειονεκτήματα, όπως ήταν αυτό της έλλειψης χώρου αποθήκευσης για τα «τόξα» εκατέρωθεν της υφασμάτινης οροφής που με ηλεκτρικό μηχανισμό μαζευόταν στο πίσω μέρος. Αυτό σήμαινε πως, αν ήθελε ο κάτοχος να κάνει το αυτοκίνητο full cabrio, αφαιρώντας τα «τόξα» αυτά, θα έπρεπε να τα αφήσει στο σημείο εκκίνησης της διαδρομής, με ότι κι αν αυτό σήμαινε για τη συνέχεια. Η ιδιαιτερότητα αυτή μαζί με την προβληματική ποιότητα κατασκευής, οδήγησαν τη Citroen να μη δώσει παράταση ζωής στο μοντέλο, κόβοντάς το μετά την πρώτη του γενιά.

Chrysler PT Cruiser Convertible

Σε μια εποχή που η Chrysler «υπήρχε» και για την Ευρώπη, το κλειστό PT Cruiser ήταν μια έτσι και αλλιώς ρηξικέλευθη πρόταση. Φανταστείτε λοιπόν την εντύπωση που έκανε η ανοιχτή εκδοχή, με το σταθερό roll bar πάνω και λίγο πιο πίσω από τα κεφάλια οδηγού και συνοδηγού. Το PT Cruiser Convertible στη χώρα μας, «χαντακώθηκε» και από τη χωρητικότητα του ατμοσφαιρικού κινητήρα που ήταν 2,4 λίτρων και χωρίς να δίνει «το κάτι παραπάνω» σε επίπεδο επιδόσεων. Ήταν μια ακόμα «αμερικανιά» και εν πολλοίς, ως τέτοια αντιμετωπίστηκε από την αγορά, σημειώνοντας λίγες πωλήσεις συνολικά.

Ford Capri Crayford

Advertisement

Η επιτυχία του Capri το 1969 που παρουσιάστηκε, ήταν τέτοια που η Ford αντιμετώπιζε ένα πρωτόγνωρο «κύμα» λατρείας. Φυσικά, ανάμεσα στις απαιτήσεις των ενδιαφερόμενων για το νέο μοντέλο, την «Ευρωπαϊκή Mustang» και «το αυτοκίνητο που είχατε υποσχεθεί στον εαυτό σας» (κατά τα διαφημιστικά της εποχής) ήταν και η διάθεση μιας ανοιχτής εκδοχής. Τη «λύση» τότε είχε δώσει η Crayford που στην ουσία ήταν μια ανεξάρτητη εταιρεία και πραγματοποιούσε τέτοιες επεμβάσεις σε πολλά αυτοκίνητα. Το αυτοκίνητο διατέθηκε μέσω του επίσημου δικτύου αλλά δεν «πήγε» εμπορικά όπως αναμενόταν, γι΄αυτό και σήμερα σώζονται ελάχιστα από τα «ανοιχτά» Ford Capri πρώτης γενιάς -ένα μοντέλο που παρήχθη συνολικά σε περίπου 1,2 εκατομμύρια μονάδες.

Land Rover Freelander Softback

Advertisement

Ήταν μια «δειλή» προσπάθεια συνδυασμού της χαράς του ανοιχτού αυτοκινήτου με εκείνης του «ασταμάτητου» μπροστά σε εκτός δρόμου προκλήσεις. Το Land Rover Freelander ήταν ένα ενδιαφέρον «πακέτο» από μόνο του στην 5θυρή του εκδοχή, που με την Softback έκδοση, γινόταν πιο νεανικό. Με τον 1.800άρη κινητήρα που ήταν και η δημοφιλέστερη επιλογή στη χώρα μας, να μη βάζει φωτιά στην άσφαλτο, το Freelander ήταν μια προσέγγιση με πολύ ενδιαφέρον που ακόμα και σήμερα, στην αγορά των μεταχειρισμένων, αντιμετωπίζεται αρκετά «ζεστά». Είναι βλέπετε και πολύ φθηνό στην απόκτηση -ενώ ο/οι προηγούμενος/οι έχουν λύσει πολλά από τα προβλήματα αξιοπιστίας που παρουσίασε το μοντέλο τα πρώτα του χρόνια στην αγορά.

Nissan Micra C+C

Advertisement

Η πτυσσόμενη οροφή του Micra C+C που κατασκευαζόταν από την Karmann, ήταν αρκετά προσεγμένη ποιοτικά, ενώ μπορούσε να ανοίξει σε 22 δευτερόλεπτα. Αυτό ήταν και το μεγάλο «ατού» του μικρού μοντέλου της Nissan που σημείωσε επιτυχία εκείνη τη θρυλική περίοδο που τα Coupe Cabriolet της αγοράς, οι καταναλωτές τα είχαν σε μεγάλη εκτίμηση. Λίγο το όνομα της Nissan με ότι κι αν αυτό σημαίνει για την αξιοπιστία του μοντέλου, λίγο η ωραία διάθεση του ανοιχτού αμαξώματος, το Micra C+C έκανε την Ιαπωνική εταιρεία λίγο πιο «νεανική».

Nissan Murano Cross Cabriolet

Για τη Nissan, το Murano ήταν πάντα το μοντέλο «γέφυρα» με την premium Infiniti. Η ανοιχτή του εκδοχή, απλά επέτεινε τη διάθεση αυτή της Nissan για παρουσία σε μια έτσι και αλλιώς, διαχρονικά ολιγομελή κατηγορία αυτοκινήτων. Ένα cabrio SUV, δεν είναι ότι πιο συνηθισμένο μπορεί να δει κανείς και το Murano είναι σπάνιο ακόμα και στις αγορές που η διάθεσή του ήταν άμεση από την εταιρεία (στην Ελλάδα δεν εισήχθη ποτέ).

Range Rover Evoque Convertible

Το Range Rover Evoque Convertible Concept παρουσιάστηκε στην έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης το 2012. Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρει κανείς πόσο θετικές ήταν οι κριτικές που άκουσε η εταιρεία, μα το γεγονός και μόνο πως αποφασίστηκε η προώθησή του στην παραγωγή, μας δίνει το δικαίωμα να θεωρούμε πως τα σχόλια που καταγράφτηκαν ήταν διθυραμβικά. Όπως και να έχει πάντως, το μοντέλο κυκλοφόρησε κανονικά, αν και περισσότερο μέσα σε ελεγχόμενους χώρους, κάποιων ακριβών resort σε όλο τον κόσμο και λιγότερο σε δημόσιους δρόμους.

Smart Crossblade

Ένα μοντέλο που δεν κρύβει σχεδόν τίποτα, η επανάσταση του  ήταν ότι είχες  κανονικά υλικά στη καμπίνα (ύφασμα, πλαστικό, κλ.π.) που αντέχουν να είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που με το Crossblade είδαμε φωτογραφήσεις σε περιοδικά αυτοκινήτου με το συντάκτη να περνά μέσα από το πλυντήριο αυτοκινήτων με το ρηξικέλευθο Smart. Ήταν ένα μοντέλο περιορισμένης παραγωγής -και μάλιστα αριθμημένης- που απευθυνόταν σε όποιον ήθελε το πιο extreme cabrio που είχε να προσφέρει η Smart εκείνη την εποχή, που δεν είχε καν παρμπρίζ αλλά ούτε και πόρτες.

Suzuki X-90

Δίπορτο, διθέσιο, SUV και cabrio. Βρείτε άλλο σαν αυτό. Μάλλον αυτό σκέφτηκαν και στη Suzuki όταν το 1995 προχώρησαν στη διάθεση του X-90 (που σε ορισμένες αγορές «συνδεόταν» και με το όνομα Vitara) για να καλύψουν μια ανάγκη που εν τέλει όπως αποδείχτηκε, αφορούσε λίγους. Η τετρακίνητη έκδοση ήταν πολύ ικανή εκτός δρόμου, ενώ ο χώρος αποσκευών για δύο άτομα ήταν ας πούμε, ικανοποιητικός (237 λίτρα) αλλά όλο το concept κάπου «έμενε πίσω», αφού ως διθέσιο, δεν μπορούσε να ικανοποιήσει την ανάγκη ξεκούρασης μέσα στην καμπίνα για τους πλέον περιπετειώδεις τύπους.

Volkswagen T-Roc Cabriolet

Η πρόταση που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμη στην αγορά, για όσους θέλουν να συνδυάζουνε τις χάρες της αυξημένης απόστασης από το έδαφος που προσφέρει ένα crossover, με εκείνες της ανοιχτής οροφής (και μάλιστα, ηλεκτρικής) ενός cabrio, είναι αυτή της Volkswagen. Το T-Roc Cabriolet αποτελεί και την μοναδική πρόταση ανοιχτού αυτοκινήτου της VW, προκειμένου να διευκολύνει την επιλογή κάποιου που θέλει μόνο ανοιχτό αυτοκίνητο. Αν και πόσο αρέσει στο κοινό, είναι κάτι που μόνο ο χρόνος θα μας δείξει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οι πιο αστείοι νόμοι για το αυτοκίνητο παγκοσμίως
Τα πιο περίεργα οχήματα στον κόσμο!
Τα πιο περίεργα ​​τιμόνια που είδατε ποτέ