Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Μήπως ο Musk θέλει τελικά «996»;

Ελλάδα 14:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μήπως ο Musk θέλει τελικά «996»;

Mobility

Μήπως ο Musk θέλει τελικά «996»;

Mobility

Ο Elon Musk τελευταία τα έχει μπλέξει με το τι θέλει από τους εργαζόμενούς του, ενώ στο παρελθόν έχει εξάρει τη συμπεριφορά του προσωπικού στο Gigafactory της Σανγκάης, που «οικειοθελώς» εργάζονταν περισσότερο από όσο ορίζει ο νόμος.

Advertisement
Advertisement

Κατά τη διάρκεια του lockdown, οι εργαζόμενοι στο Gigafactory της Σαγκάης δούλευαν σε 12ωρες βάρδιες, έξι ημέρες την εβδομάδα και κοιμόντουσαν στο πάτωμα του εργοστασίου, κάτι που όπως προκύπτει από τις τοπικές αναφορές, δεν γινόταν μόνο τότε. Έτσι, η εργασιακή συνθήκη στο Κινέζικο Gigafactory χαρακτηρίζεται ως 996 καθώς το νούμερο αυτό αποτελεί συντομογραφία του «9 με 9» για την ημερήσια βάρδια επί  «6» ημέρες την εβδομάδα.

Η λογική του «996» έχει σαν αποτέλεσμα 72 ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησης για κάθε εργαζόμενο -δηλαδή 24 ώρες περισσότερες από αυτές που προβλέπει η νομοθεσία- με αποτέλεσμα το Gigafactory να έχει δεχτεί από το 2018 που λειτουργεί έως και σήμερα πολλές καταγγελίες για παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων και ασφάλειας.

Advertisement
Advertisement

Η τοποθέτηση του Musk ήταν λίγο «ακραία» σε ότι έχει να κάνει με το τι θεωρεί σωστό και δίκαιο, ο άνθρωπος που όπως προκύπτει τον τελευταίο καιρό, είναι πρότυπο επιχειρηματία από πολλές απόψεις. Ο Musk, με την πρώτη ανάγνωση των δηλώσεών του, φαίνεται πως επαινεί τους εργατικούς ανθρώπους, αγνοώντας όλους όσοι θα τον κατηγορούσαν για άνθρωπο που «περιφρονεί» το εργασιακό δίκαιο. Αξίζει να αναφέρουμε πως στην Κίνα, οι εργαζόμενοι επισήμως δεν επιτρέπεται να εργάζονται περισσότερες από 48 ώρες την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων και των υπερωριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δείτε ένα Tesla Model 3 να… καρφώνεται σε κτίριο (+video)
Βάλανε χέρι οι Γερμανοί στο Tesla Model Y
Μυστηριώδης ανάρτηση από τον Elon Musk