Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

«Μεθυσμένα» φορτηγά καταναλώνουν ουίσκι

Ελλάδα 7:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Μεθυσμένα» φορτηγά καταναλώνουν ουίσκι

ΝΕΑ

«Μεθυσμένα» φορτηγά καταναλώνουν ουίσκι

ΝΕΑ

Το αποστακτήριο Glenfiddich θέλει να φέρει την επανάσταση στο πεδίο των μεταφορών.

Advertisement
Advertisement

Την ίδια ώρα που άπαντες επικεντρώνονται στην ηλεκτρική κινητικότητα, λανσάροντας μανιωδώς αυτοκίνητα σχετικής τεχνολογίας, το σκωτσέζικο αποστακτήριο του Glenfiddich καταθέτει μια εναλλακτική και ιδιαίτερα ριζοσπαστική πρόταση για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στο πεδίο των μεταφορών. Προτείνει, λοιπόν, φορτηγά που θα… καίνε ουίσκι.

Η φιλοσοφία πίσω από την όλη ιστορία είναι η μετατροπή των υπολειμμάτων από την απόσταση σε βιοαέριο. Ειδικότερα, τα απόβλητα από τη διαδικασία απόσταξης υποβάλλονται στην κατάλληλη κατεργασία και μετατρέπονται σε καύσιμο ιδιαίτερα χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα (Ultra-Low Carbon Fuel). Τα συγκεκριμένου τύπου καύσιμα  παράγουν ελάχιστες ποσότητες CO2, και έχουν μηδαμινές εκπομπές επιβλαβών στοιχείων.

Σταθμοί ανεφοδιασμού έχουν ήδη εγκατασταθεί στο αποστακτήριο του Glenfiddich στο Dufftown, για την τροφοδοσία ειδικά διαμορφωμένων φορτηγών. Τα τελευταία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά του ουίσκι Glenfiddich σε όλα τα στάδια της παραγωγής του, από την εμφιάλωση μέχρι το πακετάρισμα, και καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις στην κεντρική και δυτική Σκωτία.

Advertisement
Advertisement

Η William Grant & Sons, η οποία κατέχει την Glenfiddich, στοχεύει να επεκτείνει τη χρήση του συγκεκριμένου καυσίμου και να αποτελέσει παράδειγμα και για τα υπόλοιπα αποστακτήρια ουίσκι της χώρας. Στόχος της είναι η απανθρακοποίηση των μεταφορών και η ευθυγράμμιση με τους στόχους της βρετανικής και σκωτσέζικης κυβέρνησης για ανθρακική ουδετερότητα.

Ο διευθυντής των αποστακτηρίων William Grant & Sons, Stuart Watts, δήλωσε: «Χρειάστηκε πάνω από μια δεκαετία για να γίνει η Glenfiddich το πρώτο αποστακτήριο που επεξεργάστηκε τη συνολική ποσότητα των υπολειμμάτων του στον δικό του χώρο, και στη συνέχεια ήταν το πρώτο που μετέτρεψε αυτά τα υπολείμματα σε βιοαέριο για την τροφοδοσία των φορτηγών του. Τελικά αποδείχθηκε και το πρώτο που εγκατέστησε ένα σταθμό ανεφοδιασμού φορτηγών με βιοαέριο, ο οποίος τροφοδοτείται με ενέργεια που προέρχεται από δικές μας εγκαταστάσεις ΑΠΕ.»

Advertisement

Όπως πρόσθεσε, το βιοκαύσιμο παράγει κατά 95% λιγότερο CO2 συγκριτικά με το diesel και τη βενζίνη, ενώ στους υπόλοιπους επιβλαβείς ρύπους που συνεισφέρουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, η μείωση φτάνει έως και το 99%.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Προσοχή στις… εγγυήσεις που δίνουν κάποιοι στα μεταχειρισμένα ΙΧ!
Ανυποψίαστοι καταναλωτές διώκονται για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ τους
Από «κόσκινο» τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα