Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Έως ποια ηλικία πρέπει να κάθονται ανάποδα τα παιδιά;

Ελλάδα 23:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έως ποια ηλικία πρέπει να κάθονται ανάποδα τα παιδιά;

ΝΕΑ

Έως ποια ηλικία πρέπει να κάθονται ανάποδα τα παιδιά;

ΝΕΑ

Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να τοποθετούμε τα παιδικά καθίσματα με ανάποδη φορά (κοιτώντας δηλαδή προς τα πίσω) για ηλικίες έως 12 μηνών. Στη συνέχεια γυρνάμε το κάθισμα προς τα μπροστά, αφενός γιατί τα παιδιά αρχίζουν να γκρινιάζουν και αφετέρου για να μην κάθεται ένας εκ των δύο γονέων στο πίσω κάθισμα. Είναι αυτή η σωστή πρακτική;

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ

Στο NewsAuto.gr έχουμε ξαναγράψει ότι τα παιδιά θα πρέπει να κάθονται ανάποδα τουλάχιστον έως την ηλικία των 3 ετών. Αυτή είναι η πρακτική που ακολουθείται στη Σουηδία, τη χώρα όπου η παθητική ασφάλεια είναι Νο1 ζητούμενο στις οδικές μεταφορές. Αυτό μας είχαν τονίσει εξάλλου το Δεκέμβριο του 2014 στο Γκέτεμποργκ (όπου είχαμε ταξιδέψει για παρουσίαση crash test του νέου XC90) τόσο η Lotta Jakobsson, ειδικός της Volvo σε θέματα ασφαλείας όσο και χειρουργοί, με τους οποίους συνεργάζεται η σουηδική μάρκα.

Όπως μπορείτε να δείτε και στο σύντομο video, η Jakobsson τονίζει την αναγκαιότητα τοποθέτησης του καθίσματος ανάποδα σε παιδιά ηλικίας έως 3-4 ετών, καθώς ο αυχένας δεν μπορεί να συγκρατήσει το βαρύ κεφάλι (σε σχέση με την υπόλοιπη μάζα του σώματος). «Και πώς θα πείσουμε ένα παιδί 3 ετών να κοιτάζει προς τα πίσω;» είχαμε ρωτήσει τότε την Jakobsson. «Όπως δεν το αφήνετε να περνάει μόνο του το δρόμο», ήταν η αποστομωτική απάντησή της.

Advertisement
Advertisement

Η Volvo, πρωτοπόρος στον τομέα της ασφάλειας, παρουσίασε σε συνεργασία με την εταιρεία Britax-Römer, μία νέα σειρά καθισμάτων που επιτρέπουν στα παιδιά να έχουν περισσότερο χώρο στη διάθεσή τους και ταυτόχρονα είναι πιο δροσερά το καλοκαίρι και πιο ζεστά το χειμώνα. «Πιστεύουμε ότι τα νέα καθίσματα θα είναι πιο άνετα και έτσι θα επιτρέψουν στους γονείς να τα τοποθετούν με ανάποδη φορά για περισσότερο διάστημα. Το λανσάρισμά τους αποτελεί μέρος του Vision 2020, του οράματός μας δηλαδή ότι από το 2020 και μετά κανείς επιβάτης ενός νέου Volvo δεν θα χάνει τη ζωή του ή θα τραυματίζεται σοβαρά», σχολίασε η Jakobsson.

Οι κατηγορίες των καθισμάτων είναι:
Για βρέφη 0-9 μηνών και έως 13 kg (ανάποδη φορά)
Παιδικά έως 6 ετών (με ανάποδη φορά τουλάχιστον έως την ηλικία των 3-4)
Τύπου booster έως 10 ετών (με φορά προς τα εμπρός)