Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Με το φουτουριστικό Manifesto η Dacia δείχνει το μέλλον

Ελλάδα 22:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Με το φουτουριστικό Manifesto η Dacia δείχνει το μέλλον

ΝΕΑ

Με το φουτουριστικό Manifesto η Dacia δείχνει το μέλλον

ΝΕΑ

Το πρωτότυπο Dacia Manifesto θα μπορούσε να είναι η μελλοντική προσέγγιση του Sandero, με εκ βάθρων αλλαγμένο χαρακτήρα και κύριο μέλημα τον περιορισμό του βάρους.

Advertisement
Advertisement

Με το Manifesto η Dacia «προλογίζει» το μέλλον, συγκεντρώνοντας μια σειρά από καινοτομίες που θα «απλωθούν» σε πολλά μοντέλα της γκάμας της στο μέλλον.

Στην πραγματικότητα, το Dacia Manifesto αποτελεί μια προεπισκόπηση νέων χαρακτηριστικών που θα μπορούσαν να είναι σημεία αναφοράς των μοντέλων της στο μέλλον. Το πρωτότυπο Dacia Manifesto που όπως φαίνεται, θα πρωταγωνιστήσει στην έκθεση αυτοκινήτου του Παρισιού τον επόμενο μήνα.

Advertisement
Advertisement

Πρόκειται για ένα στιβαρό αυτοκίνητο με προφανή εκτός δρόμου χαρακτήρα, το οποίο ως μέγεθος τοποθετείται στο μέγεθος των SUV της κατηγορίας Β, παρά το γεγονός πως είναι διθέσιο. Η Dacia ξεκαθαρίζει πως με το Manifesto δεν προετοιμάζει το κοινό για κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο που θα πρέπει να περιμένουμε αλλά έχει συγκεντρωμένες πολλές καινοτόμες ιδέες που δυνητικά θα δούμε σε διάφορά μοντέλα της εταιρείας στο μέλλον.

Είναι μια δήλωση προθέσεων για το πώς η Dacia «βλέπει» τον εαυτό της να εξελίσσεται, καθώς και μια τεχνολογική «έκθεση» για τη μάρκα, με κάτι που αποκαλεί μανιφέστο ακριβώς γι αυτό το λόγο. Ο διευθυντής σχεδιασμού της Dacia, David Durand, δήλωσε πως η νέα φιλοσοφία αφορά ένα «υπερσυμπαγές όχημα που γίνεται ένα με τη φύση, το οποίο προκύπτει ως ένας πολύ καλός τρόπος για να προβληθούν καινοτόμες ιδέες που αφορούν στην αυτοκίνηση, χωρίς την πίεση από την προοπτική της παραγωγής».

Advertisement

Το Dacia Manifesto ξεκίνησε να κατασκευάζεται μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, κάτι που σημαίνει πως όλη η διαδικασία, είχε το χαρακτήρα του δοκιμίου, πάνω στο οποίο όλοι οι εμπλεκόμενοι συνεισέφεραν με τις ιδέες και τις προτάσεις τους. Δεν έχει παράθυρα, πόρτες και παρμπρίζ, ενώ η εταιρεία το προβάλλει ως ιδιαίτερα ικανό για κίνηση μακριά από την άσφαλτο χάρη στην εξαιρετικά αποδοτική τετρακίνηση.

Τα ελαστικά χωρίς αέρα (που από τα χαρακτηριστικά τους ξεχωρίζει πως δεν χρειάζονται ποτέ αντικατάσταση), το αυξημένο ύψος από το έδαφος και η επένδυση σε όλο το αμάξωμα, υπόσχονται μεγάλη αντοχή στην καταπόνηση. Στην καμπίνα, όλα τα υλικά είναι αδιάβροχα, κάτι που σημαίνει πως είναι ανθεκτικά και στο να λερωθούν αλλά και στο πλύσιμο μετά. Από τις έξυπνες ιδέες, ξεχωρίζει επίσης το ότι τα καλύμματα των καθισμάτων είναι αφαιρούμενα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υπνόσακοι.

Advertisement

Το πρωτότυπο ενσωματώνει την προσέγγιση «Bring-Your-Own-Device» (Φέρε τη συσκευή σου) της Dacia στο infotainment, με το αυτοκίνητο να προσφέρει τα περιφερειακά για να υποστηριχθεί ιδανική η χρήση του smartphone του ιδιοκτήτη. Το Manifesto παρουσιάζει και το «YouClip» της Dacia, ένα χαρακτηριστικό που θα προσφέρεται στα μελλοντικά της μοντέλα ξεκινώντας από το Duster επόμενης γενιάς.

Είναι ουσιαστικά ένα σημείο στήριξης το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει μια ολόκληρη σειρά αξεσουάρ, από ποτηροθήκες μέχρι βάσεις τηλεφώνου. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά για τον κινητήρα και το είδος του καυσίμου του μοντέλου, μια και όπως είπαμε, μιλάμε για ένα πρωτότυπο που έχει ως προορισμό του την επίδειξη νέων τεχνολογιών και ιδεών. Από τα χαρακτηριστικά του, ξεχωρίζει το συνολικό βάρος που ανακοινώνει η Dacia, που είναι μόλις 720 κιλά.

Advertisement

Το Manifesto είναι κατασκευασμένο από ελαφριά, φιλικά προς το περιβάλλον υλικά (φελλό, καουτσούκ, κλ.π.), που έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο στο πλαίσιο, όσο και στο αμάξωμα αλλά και στην καμπίνα και είναι χαρακτηριστικό το ότι δεν υπάρχει πουθενά χρώμιο ή δέρμα -ούτε καν συνθετικό. Αυτή η ελαφριά προσέγγιση είναι απολύτως καθοριστική για τη Dacia προκειμένου να διατηρήσει τις χαμηλές τιμές της απέναντι στον καταναλωτή, σε χαμηλά επίπεδα, κάτι που θεωρείται χαρακτηριστικό της εταιρείας εν γένει και μέσα στις προθέσεις της είναι να μην αλλάξει κάτι επ’ αυτού το μέλλον.

Στο πίσω μέρος υπάρχει μια αφαιρούμενη μπαταρία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία όποιας συσκευής θελήσει ο χρήστης. Ίδια είναι και η λογική της ύπαρξης ενός μόνο προβολέα στο μπροστινό μέρος, που μπορεί να αποσπαστεί με μια κίνηση για να χρησιμοποιηθεί όπου χρειαστεί ως φακός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμή: Dacia Jogger 1.0 TCe 100 LPG
Όλα όσα γνωρίζουμε για το Dacia Bigster!
Ποιον μύθο θα αναβιώσει η Renault στο Παρίσι;