Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Με τη βοήθεια της BP, οι πρώτες μπαταρίες «5 λεπτών»

Ελλάδα 0:22
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Με τη βοήθεια της BP, οι πρώτες μπαταρίες «5 λεπτών»

Mobility

Με τη βοήθεια της BP, οι πρώτες μπαταρίες «5 λεπτών»

Mobility

Η start up από το Ισραήλ, StoreDot, είχε υποσχεθεί εδώ και πολύ καιρό μια τεχνολογία που θα επέτρεπε τη φόρτιση των μπαταριών σε χρόνους αντίστοιχους του ανεφοδιασμού ενός συμβατικού μοντέλου σε βενζινάδικο και όπως φαίνεται, τώρα έχει τα πρώτα πραγματικά θετικά δείγματα.

Advertisement
Advertisement

Μια μπαταρία που μπορεί να επαναφορτίσει στον ίδιο περίπου χρόνο που απαιτείται για ένα γέμισμα ντεπόζιτου σε αντλία βενζινάδικου, είναι η απόλυτη λύση για τα ηλεκτρικά.

Η StoreDot έχει τα πρώτα δείγματα των λεγόμενων κυψελών μπαταρίας ιόντων λιθίου «πέντε λεπτών», τα οποία δημιουργήθηκαν για να δειγματίσουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία σε πιθανούς συνεργάτες της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων  φυσικά των αυτοκινητοβιομηχανιών αλλά και των ανεξάρτητων κατασκευαστών μπαταριών. Ωστόσο, ακόμα και η ίδια η εταιρεία ξεκαθαρίζει πως είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε κάποια κουβέντα για τη μεταφορά της τεχνολογίας αυτής σε τέτοια κλίμακα που να μπορεί να ενσωματωθεί σε κάποιο αυτοκίνητο.

Advertisement
Advertisement

Για την StoreDot, η αναζήτηση γύρω από αυτή την τεχνολογία, ξεκίνησε επίσημα το 2015. Η συνεργασία της με την BP, έχει δώσει προφανώς όλους εκείνους τους απαραίτητους πόρους για να προχωρήσει η εξέλιξη ένα βήμα πιο πέρα. Οι κυψέλες της StoreDot χρησιμοποιούν μια παραλλαγή της χημείας ιόντων λιθίου που βρίσκεται σε όλες τις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Με τη νέα αυτή σύσταση, η κατασκευή δειγμάτων που έγινε από την κινεζική εταιρεία Eve Energy, δείχνει ότι είναι δυνατή μια εμπορικά βιώσιμη έκδοση. Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες στοχεύουν χρόνο ταχείας φόρτισης 10 λεπτών για μελλοντικά ηλεκτρικά μοντέλα, ενώ η Toshiba ισχυρίστηκε ότι σύντομα θα είναι δυνατή η φόρτιση έξι λεπτών. Η οδήγηση των εξελίξεων σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα πάντως, μπορεί να αποτελέσει και το αποφασιστικότερο βήμα για την καθολική επικράτηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έναντι των συμβατικών με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto

Advertisement

Διαβάστε ακόμα:

H BP επενδύει σε εταιρεία μπαταριών ταχείας φόρτισης

Advertisement

Η ΒΡ θα έχει 70.000 σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

 

 

Advertisement