Menu
Τιμές αυτοκινήτων | Live η κίνηση Τιμές Καυσίμων | newsAUTOChoice

Με ηχοσύστημα Bowers & Wilkins το XC90

  • cloudevo cloudevo

Η Volvo προσπάθησε να καλύψει και τον πιο απαιτητικό πελάτη της σε ότι αφορά στον τομέα του on-board entertainment, εφοδιάζοντας το νέο XC90 με ένα κορυφαίο ηχοσύστημα!

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (twitter.com/SeitanF1)

Αυτό φέρει τη σφραγίδα της κορυφαίας στον τομέα του ήχου βρετανικής εταιρείας Bowers & Wilkins, γνωστή και ως B&W. Είναι αποτέλεσμα πρωτοποριακών ερευνών… δεκαετιών στη σχεδίαση ηχείων και  προέρχεται απευθείας από την ακουστική τεχνολογία που εξελίχθηκε ειδικά για ηχεία αναφοράς (reference speakers), τα οποία χρησιμοποιούνται σε ορισμένα από τα πιο απαιτητικά ακουστικά περιβάλλοντα του κόσμου, όπως τα θρυλικά Abbey Road Studios του Λονδίνου.

Το αποτέλεσμα της συνεργασίας περιλαμβάνει ένα συνδυασμό από high-end μεγάφωνα υψηλής απόδοσης και χαμηλής παραμόρφωσης, ανάμεσα στα οποία τουίτερ αλουμινίου ευρείας περιοχής για τις υψηλές συχνότητες και μεγάφωνα μιντρέιντζ από κέβλαρ. Περιλαμβάνει επίσης ένα κεντρικό ηχείο με την τεχνολογία tweeter-on-top της B&W, δηλαδή με το τουίτερ-στην-κορυφή, που για πρώτη φορά χρησιμοποιείται μέσα σε αυτοκίνητο, αποδίδοντας πιο «ανοικτό» και πλούσιο ήχο.

«Το νέο XC90 χρησιμοποιεί την τεχνολογία μας αυτή, που παρέχει μια σειρά από πλεονεκτήματα στο περιβάλλον του αυτοκινήτου. Κατά βάση, αυξάνει τον λόγο άμεσου προς ανακλώμενο ήχο, επιτρέποντας σε μεγαλύτερο μέρος του σήματος να φτάσει στον ακροατή κατευθείαν από το τουίτερ, αντί να ανακλάται πρώτα στο παρμπρίζ. Όλα αυτά σημαίνουν ότι έχει εξαιρετικά φυσικό και ζωντανό ήχο», δήλωσε ο Stuart Nevill, επικεφαλής μηχανικός στη Bowers & Wilkins.

Το σύστημα αποτελείται από ένα δωδεκάναλο, Class D ενισχυτή HARMAN των 1.400 Watts, ο οποίος τροφοδοτεί 19 μεγάφωνα Bowers & Wilkins – 7 τουίτερ της διάσημης σειράς Nautilus 25 mm με την τελευταία τεχνολογία πρίμων, 7 μιντρέιντζ (5 των 100 mm και 2 των 80 mm) με τον χαρακτηριστικό κίτρινο κώνο από κέβλαρ της Bowers & Wilkins απόλυτα εμφανή κάτω από το κάλυμμα, 4 woofer των 200/165 mm και το νέο, επαναστατικό sub-woofer με οπή εκτόνωσης αέρα των 250 mm.

Οι μηχανικοί του τμήματος ηχοσυστημάτων της Volvo Cars και οι μηχανικοί της Bowers & Wilkins είχαν ως στόχο τη δημιουργία ενός κορυφαίου ηχοσυστήματος που να είναι ισάξιο με τα καλύτερα ηχοσυστήματα που διατίθενται αυτή τη στιγμή στην αγορά του αυτοκινήτου. Το ίδιο ισχύει επίσης και από πλευράς design, με το τουίτερ στην κορυφή του ταμπλό, να ξεχωρίζει ως ένα ιδιαίτερο γλυπτό.

«Κατά τη γνώμη μου, το ηχοσύστημα Premium Sound στο νέο XC90 είναι αναμφίβολα ένα από τα τρία κορυφαία ηχοσυστήματα στον κόσμο του αυτοκινήτου», δηλώνει ο Michael Adenauer, πρώην μουσικός παραγωγός και ειδικός ήχου της σουηδικής μάρκας.

Subwoofer με οπή εκτόνωσης αέρα
Οι ηχητικές καινοτομίες στο νέο XC90 περιλαμβάνουν μια από τις πρώτες εφαρμογές σαμπγούφερ (ηχείου αποκλειστικά για πολύ χαμηλές συχνότητες, επονομαζόμενες και «μπάσα») με οπή εκτόνωσης αέρα, που είναι ενσωματωμένο στο αμάξωμα του αυτοκινήτου, αντί για ένα ανεξάρτητο κουτί βιδωμένο στο αμάξωμα.

«Το design του σαμπγούφερ έγινε εφικτό χάρη στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η νέα Μεταβλητή Αρχιτεκτονική Προϊόντος (Scalable Product Architecture – SPA) της Volvo και πρόκειται πιθανά για μια παγκόσμια πρωτοπορία στη βιομηχανία του αυτοκινήτου. Η συγκεκριμένη υλοποίηση αυξάνει τη δυνατότητα του sub-woofer να ωθεί παλμικά περισσότερο αέρα, επιτρέποντας την αναπαραγωγή ιδιαίτερα χαμηλών συχνοτήτων, που κατεβαίνουν έως τα 20 Hz. Κατά βάση, μετατρέπει ολόκληρο το χώρο της καμπίνας του αυτοκινήτου σε ένα μεγάλο sub-woofer», πρόσθεσε ο Adenauer.

Το εν λόγω χρησιμοποιεί επίσης το τελευταίο και πιο προηγμένο λογισμικό επεξεργασίας ήχου της εξειδικευμένης σουηδικής εταιρείας Dirac Research, το οποίο διαχειρίζεται τον χρονισμό του ήχου και τη συνεργασία ανάμεσα στα μεγάφωνα, για τη βελτιστοποίηση του ήχου σε μία συγκεκριμένη ή σε όλες τις θέσεις μέσα στο αυτοκίνητο, ενώ μπορεί επίσης να προσομοιώσει συγκεκριμένη ακουστική από μουσικές αίθουσες ή χώρους συναυλιών.

Η βρετανική Bowers & Wilkins ιδρύθηκε το 1966 από δύο φίλους που ήταν αποφασισμένοι να κατασκευάσουν το τέλειο ηχείο. Αυτή η κληρονομιά δημιούργησε μια παγκόσμιας φήμης εταιρεία high-end ηχητικών συστημάτων, κορυφαίας τεχνολογίας, γνωστή για τις πρωτοποριακές της καινοτομίες,  Έχει χαρίσει στους audiophiles μερικά από τα πλέον θρυλικά ηχεία στην ιστορία του ήχου! Στη γκάμα της περιλαμβάνονται το Zeppelin Air iPhone dock, τα πολυβραβευμένα ακουστικά Ρ7 και η ναυαρχίδα στα ηχεία 800 Series Diamond Hi-Fi, που χρησιμοποιούνται από διάσημα studio ηχογράφησης, όπως τα Abbey Road Studios του Λονδίνου.

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto