Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Mazda: Νέος εξακύλινδρος diesel για το CX-60

Ελλάδα 4:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Mazda: Νέος εξακύλινδρος diesel για το CX-60

ΝΕΑ

Mazda: Νέος εξακύλινδρος diesel για το CX-60

ΝΕΑ

Σε μια εποχή που τα πάντα αφορούν την ηλεκτροκίνηση η Mazda κάνει την έκπληξη ανακοινώνοντας έναν καινούργιο e-Skyactiv D κινητήρα πετρελαίου.

Advertisement
Advertisement

Η στρατηγική ικανοποίησης πολλαπλών λύσεων της εταιρείας προσφέρει διαφορετικά προϊόντα και τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των πιο αποτελεσματικών κινητήρων εσωτερικής καύσης, καθώς και μεγάλης γκάμας ηλεκτρικών συστημάτων μετάδοσης κίνησης, πάντα με τις χαμηλότερες δυνατές εκπομπές, ώστε να ανταποκρίνεται παράλληλα και στις ανάγκες της κοινωνίας για βιωσιμότητα.

Η Mazda παρουσιάζει πέντε νέα ηλεκτρικά προϊόντα, τα οποία διαθέτουν την αρχιτεκτονική πλατφόρμα των πολλαπλών λύσεων, για τα επόμενα τρία χρόνια. Μετά το 2025, η εταιρεία θα παρουσιάσει την ολοκαίνουργια Skyactiv EV Scalable Architecture, η οποία θα διαθέτει μοναδική τεχνολογία, επιτρέποντας στη Mazda να παράγει αποτελεσματικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όλων των μεγεθών, χρησιμοποιώντας μια κοινή πλατφόρμα.

Το σύστημα κίνησης πετρελαίου είναι μια πρωτοπορία για τη Mazda, καθώς πρόκειται για ένα ολοκαίνουργιο εξακύλινδρο εν σειρά κινητήρα πετρελαίου e-Skyactiv D 3,3 λίτρων. Καινοτόμος με ανεπτυγμένες τεχνολογίες καύσης, κάνει τη νέα e-Skyactiv D μονάδα τον πιο καθαρό κινητήρα πετρελαίου στον κόσμο και η ιαπωνική μάρκα είναι σίγουρη ότι θα υπερβεί και θα ικανοποιεί όλους τους επερχόμενους κανονισμούς/περιορισμούς εκπομπών που μπορούν να εφαρμοστούν στο άμεσο μέλλον.

Advertisement
Advertisement

Το νέο αυτό σύστημα έχει αναπτυχθεί χρησιμοποιώντας το concept «right sizing» το οποίο βελτιστοποιεί τον κυβισμό, καθώς και την απόδοση της καύσης και της ισχύος. Ο νέος κινητήρας 3,283 κ.εκ. -με κατά μήκος εγκατεστημένο κοινό σύστημα ηλεκτρικού άμεσου ψεκασμού-  εξακύλινδρη e-Skyactiv D μονάδα, θα διατίθεται σε δύο επιλογές ισχύος- 200 PS/147 kW πίσω κίνησης και 254 PS/187 kW με το Mazda i-Activ AWD (all-wheel drive).

Συμπεριλαμβανομένου του καινούργιου 48 Volt M Hybrid Boost system, ο νέος κινητήρας πετρελαίου συνδυάζει την υψηλή απόδοση με την εξαιρετική οικονομία καυσίμων. Ενώ με τη νέα, υψηλής καινοτομίας και ανεπτυγμένης τεχνολογίας ανάφλεξη -DCPCI (Distribution-Controlled Partially Premixed Compression Ignition)- βελτιώνει ακόμα περισσότερο την απόδοση του κινητήρα, τις εκπομπές και την οικονομία των καυσίμων, επιτυγχάνοντας θερμική απόδοση πάνω από 40%.

Advertisement

Αυτές οι δύο τεχνολογίες συνεισφέρουν σημαντικά στην εξαιρετική οδική εμπειρία του CX-60,  τη δυναμική αίσθηση οδήγησης και τη χαμηλή κατανάλωση καυσίμων και εκπομπών.

Advertisement

Ο 254 PS/187 kW e-Skyactiv προσφέρει εντυπωσιακή απόδοση, επιτυγχάνοντας ταχύτητες από 0-100 km/h μέσα σε μόνο 7,4 δευτερόλεπτα και μέγιστη ταχύτητα 219 km/h, αποδίδοντας μία μέση WLTP κατανάλωση καυσίμων 4.7 lt/100km και μόνο 129 gr/km εκπομπές CO2, ενώ η έκδοση 200PS/147kW αποδίδει μία μέση WLTP κατανάλωση καυσίμων 4.,7 l/100 km και μόνο 123 g/km εκπομπές CO2.

Η έκδοση εξακύλινδρου εν σειρά κινητήρα παράγει λιγότερες δονήσεις, χάρη στη χαρακτηριστική του «τέλεια ισορροπία», για μια ομαλή και ήσυχη οδήγηση, ενώ παράγει ένα καθαρό και ελκυστικό ήχο εξάτμισης. Η υψηλή ροπή του κινητήρα δίνει στο CX-60 ικανότητα ρυμούλκησης βάρους μέχρι 2,500kg. Ως αποτέλεσμα της απλής του δομής, το βάρος του κινητήρα είναι παρόμοιο με αυτό του 2.2 λίτρων Mazda Skyactiv D τετρακύλινδρου κινητήρα πετρελαίου, μειώνοντας τη διαφορά στη διαχείριση της ισορροπίας.

Ένας εξακύλινδρος εν σειρά κινητήρας 3.0 λίτρων βενζίνης E-Skyactiv θα ενταχθεί στο e-Skyactiv D και e-Skyactiv PHEV για να ολοκληρώσει τη σειρά παραγωγής του CX-60, προσφέροντας στους πελάτες ένα εύρος τεχνολογικά ανεπτυγμένων επιλογών, υψηλά αποδοτικών κινητήρων, που ξεχωρίζουν με το εξαιρετικό επίπεδο κατασκευής και on-board τεχνολογίας που προσφέρει η γκάμα του CX-60.

Advertisement

Με την παρουσίαση του ολοκαίνουργιου  CX-60, η Mazda κάνει ένα ακόμα βήμα για τη μείωση των εκπομπών του στόλου της, ακολουθώντας το στόχο της να επιτύχει την ουδετερότητα του άνθρακα έως το 2050.

Μέσα στο 2023, η εταιρεία θα παρουσιάσει ένα καινούργιο μοντέλο, το Mazda CX-80, το οποίο είναι μεγαλύτερο από το Mazda CX-60 και θα περιλαμβάνει 3 σειρές θέσεων.

Διαθέσιμο στις περισσότερες Ευρωπαϊκές αγορές, η πώληση του ολοκαίνουργιου Mazda CX-60 diesel θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Mazda CX-60: Τελετή έναρξης παραγωγής (+video)~
Αυτό είναι και επίσημα το νέο Mazda CX-60
Mazda: Οι καλύτερες διαδρομές στον κόσμο