Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Μας κατασκοπεύουν τα κινεζικά αυτοκίνητα;

Ελλάδα 13:30
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Μας κατασκοπεύουν τα κινεζικά αυτοκίνητα;

ΝΕΑ

Μας κατασκοπεύουν τα κινεζικά αυτοκίνητα;

ΝΕΑ

Οι πολλές ψηφιακές τεχνολογίες και οι δυνατότητες διασύνδεσης των κινεζικών μοντέλων εγείρουν ανησυχίες ότι μπορεί να μας παρακολουθούν. Και όχι μόνο.

Advertisement
Advertisement

Ο Λευκός Οίκος είναι έτοιμος να εισαγάγει αυστηρούς κανονισμούς με στόχο τον περιορισμό της πώλησης οχημάτων από κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με αφορμή τις ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την εθνική ασφάλεια, τα μέτρα αυτά επιδιώκουν τη θωράκιση των αμερικανικών δεδομένων, ιδίως καθώς οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες διερευνούν επιλογές συναρμολόγησης στο Μεξικό για να παρακάμψουν τους δασμούς στα οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα.

Στο επίκεντρο του ζητήματος βρίσκεται ο φόβος ότι τα “έξυπνα αυτοκίνητα” θα μπορούσαν ακούσια να γίνουν αγωγοί για τη συλλογή και τη διαβίβαση ευαίσθητων πληροφοριών σχετικά με τους Αμερικανούς πολίτες, οι οποίες δυνητικά θα έπεφταν στα χέρια ξένων υπηρεσιών.

Advertisement
Advertisement

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, επιφυλακτική απέναντι σε τέτοιους κινδύνους, εξετάζει ενέργειες για την αντιμετώπιση των ανησυχιών σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων τις επόμενες εβδομάδες.

Οι κανονισμοί της Κίνας που επιβάλλουν την αποθήκευση δεδομένων εντός των συνόρων της έχουν προκαλέσει συναγερμό στην Ουάσινγκτον, με την ανησυχία ότι ο πλούτος των δεδομένων που συγκεντρώνουν τα έξυπνα οχήματα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για σκοπούς παρακολούθησης.

Οι ανησυχίες αυτές είναι παράλληλες με τους περιορισμούς που έχει θέσει η ίδια η Κίνα στα οχήματα Tesla λόγω φόβων για κατάχρηση δεδομένων.

Advertisement

Ενώ οι προηγούμενοι δασμοί έχουν αποτρέψει τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες από το να μπουν στην αγορά των ΗΠΑ, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι μπορεί να απορροφήσουν το κόστος αυτό ή να αναζητήσουν εναλλακτικές οδούς παραγωγής, όπως η δημιουργία εργοστασίων συναρμολόγησης σε γειτονικές χώρες όπως το Μεξικό.

Κατά συνέπεια, οι προτεινόμενοι κανονισμοί αποσκοπούν στο να κλείσουν πιθανά κενά, διασφαλίζοντας ότι το απόρρητο των δεδομένων παραμένει ύψιστης σημασίας ανεξάρτητα από τον τόπο παραγωγής.

Advertisement

Οι λεπτομέρειες αυτών των κανονισμών παραμένουν υπό διαβούλευση, με τον Λευκό Οίκο να σταθμίζει τις πιθανές οδούς για τη διασφάλιση των δεδομένων των οχημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Κίνα σαρώνει στις παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκινήτων
Ποια ευρωπαϊκά αυτοκίνητα είναι…. Κινέζικα;
H BYD ξεπέρασε και τον Όμιλο Volkswagen στην Κίνα