Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Lamborghini Countach Periscopio 1975: Άγγιξε το ένα εκατομμύριο ευρώ (+video)

Ελλάδα 20:17
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Lamborghini Countach Periscopio 1975: Άγγιξε το ένα εκατομμύριο ευρώ (+video)

ΝΕΑ

Lamborghini Countach Periscopio 1975: Άγγιξε το ένα εκατομμύριο ευρώ (+video)

ΝΕΑ

Ο οίκος RM Sotheby’s δημοπράτησε μια Lamborghini Countach, από την πρώτη σειρά των μοντέλων, η οποία χάρη σε ένα σχεδιαστικό χαρακτηριστικό για καλύτερη ορατότητα είχε το παρατσούκλι «Periscopio».

Advertisement
Advertisement

Η σπάνια Countach με το σχήμα σφήνας δημοπρατήθηκε για σχεδόν ένα εκατομμύριο (905.000) ευρώ.

Όταν η Lamborghini παρουσίασε ένα πρωτότυπο της διαδόχου της Miura πριν από 50 χρόνια στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης με το όνομα LP 500, η έκπληξη του αυτοκινητοβιομηχανικού κόσμου ήταν μεγάλη: Έντονες γωνίες, πόρτες σαν… γκιλοτίνες και ο κινητήρας V12 πίσω από τον οδηγό και εμπρός από τον πίσω άξονα. Η καμπίνα των επιβατών ήταν «κολλημένη» στο μπροστινό μέρος.

Ένα διαφορετικό… περισκόπιο

Advertisement
Advertisement

Η ορατότητα εμπρός ήταν σχεδόν τέλεια μέσα από το επίπεδο παρμπρίζ. Όμως προς τα πίσω; Η Lamborghini σκέφτηκε ένα κόλπο για την Countach : Η οροφή είχε ένα είδος καναλιού θέασης στο πίσω μέρος στη μέση, το οποίο έδινε ορατότητα μέσω του εσωτερικού καθρέφτη και ενός μικρού παραθύρου.

Αυτό φυσικά δεν είναι ένα περισκόπιο, όπως τα έχουμε δει στα υποβρύχια. Η Lamborghini κατασκεύασε τις πρώτες 157 Countach με αυτό το κανάλι ορατότητας και τα πρώτα μοντέλα πήραν το όνομα «Periscopio». Μετά όλα άλλαξαν και η οροφή έγινε πιο… συμβατική.

Advertisement

Ο οίκος RM Sotheby’s έβγαλε σε δημοπρασία την 55η  Countach που κατασκευάστηκε ποτέ (μία από τις πρώτες «Periscopio») την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021. Το σπορ αυτοκίνητο πέτυχε υψηλή τιμή στη δημοπρασία, που έγινε  στην πίστα Paul Ricard στο Le Castellet της Γαλλίας. Το αυτοκίνητο ήταν μέρος της συλλογής αυτοκινήτων του Jean Guikas.

Advertisement

Το Countach αποτιμήθηκε μεταξύ 750.000 και 900.000 ευρώ και προσφέρθηκε χωρίς χωρίς κατώτατο όριο. Η τιμή που έφτασε ήταν τα 905.000 ευρώ (συνολικά ο πλειοδότης έδωσε 950.250 ευρώ με τα ασφάλιστρα και την προμήθεια του οίκου).

Από την Ιταλία στις ΗΠΑ και τη Γαλλία

Η ιστορία της Guikas Countach είναι τόσο ξεκάθαρη όσο και το αυτοκίνητο: Η Countach, η οποία κατασκευάστηκε σε κόκκινο χρώμα, παραδόθηκε στον πρώτο της ιδιοκτήτη στο Μιλάνο και το 1977 και μετά πήγε στον επόμενο ιδιοκτήτη της στη Μπολόνια.

Advertisement

Τον επόμενο χρόνο εξήχθη στις ΗΠΑ για τον τρίτο ιδιοκτήτη στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια. Η Countach έμεινε εκεί για 12 χρόνια. Στη συνέχεια, το supercar πήγε στην Καλιφόρνια και είχε ακόμη τρεις ιδιοκτήτες.

Κατά τη διάρκεια του California Concours του 2003, ο σχεδιαστής του αυτοκινήτου, Marcello Gandini, υπέγραψε στον ταμπλό. Από το 2006 έως το 2007 η Countach αναπαλαιώθηκε (ο λογαριασμός έφτασε περίπου τα 44.000 ευρώ εκείνη την εποχή). Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, η Lamborghini πουλήθηκε σε κάποιο συλλέκτη στην Ευρώπη.

Το μαύρο χρώμα ίσως να είναι το μοναδικό ψεγάδι (σας θυμίζουμε παραγγέλθηκε κόκκινη) της Lamborghini Countach Periscοpio και το σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ είναι πολλά χρήματα ακόμη και για μία πρώτη Countach, όταν η καινούργια κοστίζει λίγο πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Διαμάχη μεταξύ Lamborghini και Gandini για τη νέα Countach
Το μυστικό project της Lamborghini… αποκαλύφθηκε! (video)
H Countach από την ταινία The Cannonball Run γράφει ιστορία