Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Κιβώτια ταχυτήτων και για τα EV

Ελλάδα 8:35
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κιβώτια ταχυτήτων και για τα EV

ΝΕΑ

Κιβώτια ταχυτήτων και για τα EV

ΝΕΑ

Η Bosch εκτιμά πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα εξοπλίζονται στο άμεσο μέλλον με αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων με περισσότερες από μία σχέσεις.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ (nima244@gmail.com)

Κιβώτια ταχυτήτων διαθέτουν όλα τα συμβατικά αυτοκίνητα, καθώς και τα ηλεκτροϋβριδικά, με μία πιο εξεζητημένη επιλογή μετάδοσης που «παντρεύει» την ισχύ από τον παλινδρομικό κινητήρα με εκείνη από τον ηλεκτροκινητήρα (οι λύσεις διαφέρουν ανάλογα με την διάταξη). Στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα η μετάδοση ουσιαστικά αποτελείται από ένα κιβώτιο μίας σχέσης (δηλ. μίας ταχύτητας, εξού και ο τίτλος περί ταχυτήτων) καθώς ο ηλεκτροκινητήρας προσφέρει το μάξιμουμ της ροπής του από την έναρξη λειτουργίας του έως και σε πολύ υψηλές στροφές (π.χ. 15.000-20.000 rpm).

Ωστόσο, η Bosch εκτιμά πως η αγορά των EV θα έχει φτάσει τα 2,5 εκατομμύρια έως το 2020 και πως η χρήση αυτόματων κιβωτίων με δύο ή περισσότερες σχέσεις είναι αναπόφευκτη ώστε να βελτιωθεί η αυτονομία των μπαταριών. Λογικό είναι κάτι τέτοιο αφού τουλάχιστον μία επιπλέον 2η σχέση θα ήταν ευπρόσδεκτη καθώς θα εξοικονομούσε αρκετή ηλεκτρική ενέργεια στις υψηλές ταχύτητες. Ίσως να έχετε προσέξει πόσο γρήγορα αδειάζουν οι μπαταρίες από ένα ηλεκτρικό παιδικό αυτοκινητάκι όταν το πάτε τέρμα γκάζι…

Advertisement
Advertisement