Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Κίνα: Φόβοι για διαρροή ευαίσθητων δεδομένων από αυτοκίνητα

Ελλάδα 5:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Κίνα: Φόβοι για διαρροή ευαίσθητων δεδομένων από αυτοκίνητα

ΝΕΑ

Κίνα: Φόβοι για διαρροή ευαίσθητων δεδομένων από αυτοκίνητα

ΝΕΑ

Στον απόηχο της απαγόρευσης εισόδου αυτοκινήτων της Tesla στις στρατιωτικές μονάδες, το Πεκίνο θέλει να αποτρέψει τη καταχρηστική συγκέντρωση δεδομένων από τρίτες, εχθρικά διακείμενες χώρες.

Advertisement
Advertisement

Μέτρα αξιολόγησης για τον έλεγχο των δεδομένων που συλλέγονται από οχήματα και στέλνονται στο εξωτερικό θα εφαρμόσει η Κίνα, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τις διαρροές πληροφοριών που απειλούν είτε τη ιδιωτική ζωή των οδηγών είτε την εθνική ασφάλεια.

Με τα αυτοκίνητα να γίνονται ολοένα και «εξυπνότερα», ενσωματώνοντας ολοένα και πιο εξελιγμένα συστήματα πολυμέσων και τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης που συνεπικουρούνται από την ύπαρξη της καμερών, η κυβέρνηση χώρας ζει υπό το φόβο της καταχρηστικής συγκέντρωσης δεδομένων από τρίτες χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών της Κίνας είναι αποφασισμένο να βάλει μπλόκο στην εξαγωγή δεδομένων, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζεται ο τρόπος που θα γίνεται η αξιολόγηση. Σύμφωνα, βέβαια, με τους ισχύοντες κανονισμούς, οι εταιρείες αυτοκινήτων απαγορεύεται να εξάγουν «ευαίσθητα» δεδομένα οχημάτων στο εξωτερικό, εκτός και αν λαμβάνουν έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές.

Advertisement
Advertisement

Το υπουργείο ανέφερε πως τα μέτρα αξιολόγησης θα ενισχύσουν την ασφάλεια και θα ενθαρρύνουν τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να επενδύσουν στις κομβικές τεχνολογίες διαχείρισης κυβερνοασφάλειας.

Η Tesla στοιχειώνει την κυβέρνηση

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Κίνας πραγματώνεται εν μέσω του πολλαπλασιασμού των «έξυπνων» αυτοκινήτων στη χώρα  – συμπεριλαμβανομένων αυτών της Tesla, κάτι που διογκώνει την ανησυχία της κυβέρνησης σχετικά με τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών εθνικής ασφάλειας.

Advertisement

Μην ξεχνάμε πως τον περασμένο Μάρτιο, η Κίνα εξέδωσε απαγόρευση εισόδου αυτοκινήτων της Tesla εντός των στρατιωτικών μονάδων, εξαιτίας κάποιων φόβων πως η αμερικανική εταιρεία ενδέχεται να συλλέγει δεδομένα μέσω των καμερών που ενσωματώνονται στα μοντέλα της.

Το Πεκίνο κοιτάζει με καχυποψία τη συγκέντρωση πληροφοριών από ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες, φοβούμενο πως ο πακτωλός δεδομένων θα μπορούσε να περάσει στην κατοχή ξένων, εχθρικά διακείμενων κρατών.  

Advertisement

Κραυγή αγωνίας έχει υψώσει και η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA). Μολονότι η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία έχει δεσμευτεί να παρέχει πρόσβαση στα δεδομένα που παράγονται στα οχήματά της, πολλοί –με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Διευθυντή Enterprise Connectivity της Ford Ευρώπης, Mark Harvey – δηλώνουν έντονα προβληματισμένοι.

Επισημαίνουν πως η ανεξέλεγκτη πρόσβαση σε δεδομένα οχημάτων δημιουργεί σημαντικές απειλές για την ασφάλεια, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την προστασία δεδομένων και την ιδιωτική ζωή και ως εκ τούτου ζητούν η κοινή χρήση δεδομένων να γίνεται με διαφανή, ασφαλή και δίκαιο τρόπο.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τα εργοστάσια φαντάσματα της ηλεκτρικής Κίνας
«Πλημμυρίζει» από κατασκευαστές ηλεκτρικών η Κίνα
Οι Κινέζοι αντιγράφουν τους Κορεάτες!