Menu
Live Κίνηση | Τιμές Αυτοκινήτων newsMOTO | Τιμές Καυσίμων

Και, όμως, δε θα διώξουν τα ντίζελ από Αθήνα & Θεσσαλονίκη!

  • Κώστας Φούζας

Ρεσιτάλ «ανακρίβειας» έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, όσον αφορά την κυκλοφορία ντίζελ αυτοκινήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Κώστας Φούζας (kf@newsauto.gr)

Τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, παραχώρησε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, όσον αφορά στον τομέα του αυτοκινήτου. Μεταξύ άλλων, το υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης ανέφερε πως βρίσκεται στα σκαριά ένα 10ετές πλάνο απομάκρυνσης των αυτοκινήτων ντίζελ & βενζίνης από τα αστικά κέντρα και η σταδιακή προσαρμογή σε εναλλακτικές μορφές κίνησης, όπως ο ηλεκτρισμός.

Από τις παραπάνω δηλώσεις προκύπτουν κάποια βασικά συμπεράσματα:

1) Όσοι αγόρασαν ένα καινούργιο πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο σιχτιρίζουν…
2) Οι όποιες υπουργικές αναφορές βρίσκονται ακόμη σε ακαδημαϊκό επίπεδο και αν μη τι άλλο υποδηλώνουν μια ερασιτεχνική συμπεριφορά που αναστατώνει την αγορά
3) Η κυβέρνηση δεν έχει ιδέα σε ποια χώρα βρίσκεται καθώς αυτή τη στιγμή το φθηνότερο ηλεκτρικό μοντέλο κοστίζει 23.330 ευρώ και ανήκει στη μίνι κατηγορία (γνωρίζετε πολλούς που μπορούν να δώσουν αυτά τα λεφτά για αυτοκίνητο;)

Όπως αναφέρουν πηγές από την αγορά αυτοκινήτου, τα συναρμόδια υπουργεία βαδίζουν χωρίς πυξίδα αυτή τη στιγμή και οι συγκεκριμένες δηλώσεις εντυπωσιασμού δεν έχουν καμία σχέση με τη πραγματικότητα. Για παράδειγμα δεν μπορεί να βάζεις στο ίδιο τσουβάλι τα σύγχρονα πετρελαιοκίνητα και βενζινοκίνητα, με τα παλιά μοντέλα που πραγματικά εκπέμπουν υψηλούς ρύπους και την ίδια στιγμή να κάνεις τα στραβά μάτια σε πραγματικά προβλήματα:

1) Στην εισαγωγή παλιών ντίζελ (Euro4 και πίσω) που νομιμοποιείται η κυκλοφορία τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με ψευδείς βεβαιώσεις μόνιμης κατοικίας.
2) Στην κυκλοφορία παλιών ταξί που για ψηφοθηρικούς λόγους ανεβαίνει συνεχώς το όριο ζωής τους.
3) Στα παλιά βαρέα οχήματα που μολύνουν υπερβολικά, μεταξύ των οποίων και εκείνα των αστικών συγκοινωνιών.

Εντύπωση προκαλούν, επίσης, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για παροχή οικονομικών κινήτρων στην αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Σε μια αγορά που το μεγαλύτερο της πρόβλημα είναι η ηλικία των κυκλοφορούντων οχημάτων (ξεπερνούν τα 15 χρόνια), θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα σε ένα πρόγραμμα γενικής απόσυρσης και σε δεύτερο χρόνο να βλέπαμε το θέμα της ηλεκτροκίνησης που παραμένει ακόμη ακριβή σαν τεχνολογία για το ευρύ κοινό.

Τελικά θα απαγορευτούν τα ντίζελ;

Όπως γράφουμε εδώ και μήνες μέσα από το Newsauto, το μέλλον των ντίζελ δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις προσανατολίζονται σε περιορισμούς και ταυτόχρονα, πολλές εταιρείες δίνουν βάρος σε άλλες τεχνολογίες. Ωστόσο, οι κινητήρες ντίζελ θα συνεχίσουν να υπάρχουν αλλά -σύμφωνα με επίσημα χείλη από τις αυτοκινητοβιομηχανίες- θα αφορούν σε μοτέρ μεγάλου κυβισμού. Εκεί δηλαδή που το κόστος εξέλιξης μπορεί να αποσβεστεί από το κόστος αγοράς.
Πρακτικά, όσοι αγοράζουν καινούργιο αυτοκίνητο ντίζελ, το οποίο πληροί τα τελευταία πρότυπα ρύπων, δεν έχουν λόγο να ανησυχούν . Έτσι, οποιαδήποτε στιγμή αλλάξει το πλαίσιο, θέλουμε να πιστεύουμε πως θα υπάρξει ειδική μέριμνα ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου.

Συνεπώς, παρά τις δηλώσεις και τις φήμες που ακούτε γύρω-γύρω, αν είστε σε φάση αγοράς αυτοκινήτου και κάνετε πολλά χιλιόμετρα το χρόνο (πάνω από 20.000) ένα καινούργιο πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο Euro 6c ή Euro 6d-TEMP (αυτά δηλαδή που πωλούνται σήμερα) συνεχίζει να είναι συμφέρον για την τσέπη σας.

Δημοφιλή στο Protothema.gr