Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Καθ’ οδόν η αναβίωση του Renault 5 Turbo

Ελλάδα 2:37
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Καθ’ οδόν η αναβίωση του Renault 5 Turbo

ΝΕΑ

Καθ’ οδόν η αναβίωση του Renault 5 Turbo

ΝΕΑ

Η νέα εταιρεία Legende Automobiles αναβιώνει το «καυτό» Renault 5 Turbo χαρίζοντάς του πιο σύγχρονη εμφάνιση και ακόμα πιο εξαγριωμένο χαρακτήρα.

Advertisement
Advertisement

Το θρυλικό Renault 5 που κυκλοφόρησε από το 1972 γνώρισε ιδιαίτερα μεγάλη εμπορική επιτυχία χάρη στη μοντέρνα του –για την εποχή –  εμφάνιση και την αδιαμφισβήτητη πρακτικότητά του.

Από την άλλη, ελάχιστοι μπορούν να εξάρουν τις επιδόσεις του, μιας και δεν ήταν αυτός ο σκοπός πίσω από τη δημιουργία του. Τα πράγματα, ωστόσο, άλλαξαν εκ βάθρων, όταν η γαλλική εταιρεία αποφάσισε να δημιουργήσει ένα «τερατάκι» που θα κονταροχτυπιόταν στους αγώνες ράλι με μοντέλα όπως οι Porsche 911, Lancia Stratos και Fiat 131 Abarth.

Έτσι πήρε σάρκα και οστά το Renault Turbo 1, ένα κεντρομήχανο «θηριάκι» που εγκατέλειπε την κίνηση στους μπροστινούς τροχούς για χάρη της πισωκίνησης. «Φορούσε» ένα τετρακύλινδρο μοτέρ 1,4 λτ. που παρήγαγε 160 PS (6.000 σ.αλ.) και 221 Nm ροπής (3.250 σ.αλ.), επιτρέποντάς του να επιταχύνει στα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε 7,3 δλ.

Advertisement
Advertisement

Στη συνέχεια η σκυτάλη πέρασε στο Renault 5 Turbo 2, το οποίο «φόρεσε» αυξημένου βάρους εξαρτήματα με αποτέλεσμα η ζυγαριά να καταλαγιάζει στα 970 κιλά, αντί 900 του Turbo 1.

Σήμερα, η νεοπαγής Legende Automobiles θέλει να δώσει συνέχεια στο… saga των Renault 5 Turbo, κατασκευάζοντας την τρίτη κατά σειρά εκδοχή του hot hatch. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να μας βάλει στο κλίμα μέσω της δημοσίευσης δύο ιδιαίτερα ενδιαφερουσών teaser φωτογραφιών.

Advertisement

Όπως μπορούμε να διακρίνουμε, το Legende Turbo 3, όπως θα είναι η ονομασία του, θα υιοθετεί πολλά στοιχεία από την εμφάνιση του Renault 5 Turbo, με χαρακτηριστικότερο όλων το «καλούπι» του. Τα θεόρατα, βέβαια, φτερά, η παρουσία diffuser και η μεγάλη πίσω πτέρυγα μας προϊδεάζουν για περαιτέρω εξαγρίωση της εμφάνισης και πιο harcore χαρακτήρα. Φυσικά δεν θα απουσιάζουν και οι σύγχρονες πινελιές, όπως είναι τα LED φωτιστικά σώματα.

Advertisement

Σημειώνεται πως ο συνιδρυτής της εταιρείας, Alon Derosier, αρχικά σκόπευε να εργαστεί πάνω στην 911. Δεδομένου, όμως, ότι τον… πρόλαβε η Singer, ο Derosior αποφάσισε να διοχετεύσει την τεχνογνωσία του στην αναβίωση του… παιδικού του ήρωα, Renault 5 Turbo.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Επίσημο: Η Renault αναβιώνει το Κατρέλ!
Renault & Dacia: Πάνοπλες στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Μονάχου
Κοινοπραξία για υδρογονοκίνηση με τη συμμετοχή της Renault

Advertisement