Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Καταλύτης με όφελος 300 ίππων από την Koenigsegg

Ελλάδα 22:09
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Καταλύτης με όφελος 300 ίππων από την Koenigsegg

ΝΕΑ

Καταλύτης με όφελος 300 ίππων από την Koenigsegg

ΝΕΑ

Κανένας κατασκευαστής δεν μπορεί να αποφύγει τους αυστηρούς κανονισμούς εκπομπών ρύπων όμως η Koenigsegg φαίνεται πως έχει τον τρόπο να προστατεύει την απόδοση παρά τον έλεγχο των καυσαερίων.

Advertisement
Advertisement

Είναι σαφές πως τα συνεχώς αυστηρότερα όρια για τις εκμπομπές ρύπων δείχνουν ως απειλή για το μέλλον των supercar και hypercar με μεγάλους και δυνατούς κινητήρες εσωτερικής καύσης. Για πολλούς η απάντηση βρίσκεται στην ηλεκτρική και υβριδική τεχνολογία η οποίες εισχωρούν όλο και περισσότερο στο χώρο των υψηλών επιδόσεων.

Ωστόσο υπάρχουν ακόμα αρκετοί κατασκευαστές που παραμένουν πιστοί στην κλασική λύση των θερμικών πολυκύλινδρων κινητήρων που μετατρέπουν την βενζίνη σε εκατοντάδες ίππων και σε πολλά ντεσιμπέλ απολαυστικού θορύβου. Η Koeningsegg είναι μια από αυτούς και φαίνεται πως η σουηδική εταιρία έχει καταφύγει σε πολλές προηγμένες τεχνολογικά λύσεις προκειμένου τα αυτοκίνητά της να είναι σύννομα ακόμα και με τους αυστηρότερους κανονισμούς όλων των παγκόσμιων αγορών.

Advertisement
Advertisement

Σε ότι αφορά τον περιορισμό των ρύπων όλοι οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν πλέον προκαταλύτες για το διάστημα που ο κινητήρας είναι ακόμα κρύος και ο βασικός καταλύτης δεν έχει φθάσει ακόμα σε θερμοκρασία λειτουργίας. Στη συνέχεια η επεξεργασία των καυσαερίων γίνεται από τον κύριο καταλύτη αλλά οι προκαταλύτες συνεχίζουν να λειτουργούν προκαλώντας επιπλέον απώλειες και φυσικά μείωση της απόδοσης.

Η Koenigsegg έχει βρει μια έξυπνη λύση για να εξαλείψει αυτό το μειονέκτημα. Στο σύστημα επεξεργασίας των καυσαερίων της Agera RS τα καυσαέρια οδηγούνται μέσω ρυθμιστικών βαλβίδων στον προκαταλύτη όταν το αυτοκίνητο είναι σε φάση ζεστάματος. Στη συνέχεια οι βαλβίδες κλείνουν και έτσι τα καυσαέρια οδηγούνται απευθείας στον βασικό καταλύτη χωρίς άλλο ενδιάμεσο εμπόδιο. Με αυτό τον τρόπο η Koenigsegg ισχυρίζεται πως αποφεύγει απώλεια της απόδοσης που θα μπορούσε να φθάσει τους 300 ίππους.

Advertisement