Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Κάρλος Γκον: Επιτίθεται στην Ιαπωνία και την Nissan

Ελλάδα 13:35
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Κάρλος Γκον: Επιτίθεται στην Ιαπωνία και την Nissan

ΝΕΑ

Κάρλος Γκον: Επιτίθεται στην Ιαπωνία και την Nissan

ΝΕΑ

«Δεν ξέφυγα από τη δικαιοσύνη. Έφυγα από την αδικία». Με τα λόγια αυτά, ξεκίνησε στην Βηρυτό, ο φυγόδικος πρώην πρόεδρος της Nissan, την συνέντευξη τύπου/ υπεράσπισή του από τότε που εγκατέλειψε την Ιαπωνία. Ο κ. Ghosn, μιλώντας στα Αγγλικά, Γαλλικά και Αραβικά, δήλωσε ότι είναι «θύμα σκευωρίας» και «πολιτικής δίωξης».

Advertisement
Advertisement

 

Για περισσότερες από δύο ώρες, ο Carlos Ghosn, σε συνέντευξη/υπεράσπιση, που έδωσε  στην Βηρυτό δικαιολόγησε τα αίτια της απόδρασής του από την κατ’ οίκων κράτηση του στην Ιαπωνία.  Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Nissan, Renault, Mitsubishi παρουσίασε τον εαυτό του ως θύμα ενός αυστηρού συστήματος δικαιοσύνης, ενός εταιρικού πραξικοπήματος από τους ανυπότακτους υπαλλήλους.

Advertisement
Advertisement

Στη πρώτη του συνέντευξη Τύπου κατονόμασε υψηλά ιστάμενα στελέχη της Nissan – «Έχω στοιχεία και για στελέχη της κυβέρνησης της Ιαπωνίας αλλά δεν θα πω ονόματα για να μη δημιουργήσω πρόβλημα στον Λίβανο», είπε –  Κατήγγειλε απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και εκβιασμούς. Όπως είχε υποσχεθεί, ο πρώην CEO της Nissan, ο Carlos Ghosn, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στη Βηρυτό, στην οποία πλέον βρίσκεται αφού απόδρασε παραμονές του νέου έτους με κινηματογραφικό τρόπο μέσα σε θήκη μουσικών οργάνων και ηχητικών μηχανημάτων από την Ιαπωνία όπου βρισκόταν σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Ο Ghosn ο οποίος πήγε στο χώρο της συνέντευξης με ισχυρή φρουρά, εξαπέλυσε επίθεση κατά του δικαστικού και ποινικού συστήματος της Ιαπωνίας, λέγοντας ότι έχει υποστεί βία κατά την διάρκεια της κράτησής του, ενώ οι εισαγγελείς του Τόκιο του συμπεριφέρθηκαν με τρόπο παράνομο.«Ξαφνικά βρέθηκα με έναν πολύ άγριο τρόπο σε ένα κόσμο που δεν ήξερα», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της Nissan και της Renault στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου από τον Νοέμβριο του 2018 όταν και για πρώτη φορά είχε συλληφθεί, κατηγορούμενος για οικονομικά εγκλήματα. «Απομονώθηκα από την οικογένειά μου, τους φίλους, το ευρύτερο περιβάλλον μου αλλά και τις εταιρείες στις οποίες ήμουν στέλεχος», είπε.

Advertisement

Ο 65χρονος είναι πλέον διεθνής φυγάς, μετά την απόδραση του από την Ιαπωνία, αλλά η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν προβλέπεται να τον εκδώσει. Κατά διάρκεια της συνέντευξης του δήλωσε ότι είναι θύμα σκευωρίας που έστησαν στελέχη της Nissan κυρίως αλλά και της ιαπωνικής κυβέρνησης.Για τους πρώτους κατονόμασε σαν βασικό ενορχηστρωτή τον Hiroto Saikawa, τον ανθρώπου που ανέλαβε το τιμόνι της Nissan αμέσως μετά την σύλληψή του, και ο οποίος όμως σε σύντομο χρονικό διάστημα εξαναγκάστηκε σε παραίτηση καθώς συνελήφθη να διαπράττει τις ίδιες οικονομικές παρατυπίες για τις οποίες είχε κατηγορηθεί ο Ghosn. Επίσης κατονόμασε και πολλά στελέχη του ΔΣ της Nissan. «Μπορώ να μιλήσω για το τι συμβαίνει στην κυβέρνηση της Ιαπωνίας και ποιος ήταν ο ρόλος της στην υπόθεση», είπε και συμπλήρωσε ότι «μπορώ να σας δώσω ονόματα, τα ξέρω, αλλά είμαι στο Λίβανο. Θα σεβαστώ λοιπόν τον Λίβανο και σε καμία περίπτωση δεν θέλω να κάνω ή να πω κάτι που θα φέρει σε δύσκολη θέση της χώρα».

Αναφερόμενος στην ουσία της υπόθεσης δήλωσε για μια ακόμη φορά αθώος και είπε πως «ήμουν έτοιμος να συνταξιοδοτηθώ πριν από τον Ιούνιο του 2018 … Όμως εκείνη την εποχή έπρεπε να δουλέψουμε για να προχωρήσει η πλήρης συγχώνευση της Renault με τη Nissan» είπε. Μερικοί από τους… φίλους μου στην Ιαπωνία – είπε – διαφωνούσαν με αυτήν την εξέλιξη και πίστευαν πως για να απαλλαγούμε από την επιρροή της Renault στη Nissan έπρεπε να απαλλαγούν από εμένα.

Advertisement

«Και κάπως έτσι στήθηκε μια ολόκληρη σκευωρία εναντίον μου. Η αδιανόητη δοκιμασία μου είναι το αποτέλεσμα μιας χούφτας αδίστακτων, εκδικητικών ατόμων. Οι κατηγορίες είναι αβάσιμες. Σε καμία δημοκρατική χώρα με αυτές τις κατηγορίες δεν προφυλακίζεσαι».Αναφερόμενος εκ νέου στις συνθήκες κράτησής του είπε: «Με ανέκριναν ακατάπαυστα για οκτώ ώρες την ημέρα χωρίς να επιτρέπουν την παρουσία των δικηγόρων μου. Την ίδια στιγμή ο εισαγγελέας με απειλούσε συνεχώς πως αν δεν ομολογήσω για τις κατηγορίες που μου απήγγειλαν  θα χειροτέρευε η θέση μου».

Ο πρώην πρόεδρος της Renault Nissan Mitsubishi βρίσκεται στο Λίβανο ασφαλής προς το παρόν, καθώς η χώρα δεν έχει υπογράψει συνθήκη έκδοσης ατόμων που κατηγορούνται για αδικήματα στην Ιαπωνία, με αξιωματούχους του Λιβάνου να δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να τον εκδώσουν. Την ίδια στιγμή ωστόσο η Ιαπωνία αναζητά το «κρίσιμο παραθυράκι» στη νομοθεσία του Λιβάνου, ενώ υπάρχει και ένταλμα σύλληψης κατά της συζύγου του, της Carol που και αυτή βρίσκεται στον Λίβανο.

Advertisement

Πηγή: Πρώτο Θέμα