Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Καλοκαιρινές διακοπές: Ταξιδέψτε με ασφάλεια και άνεση

Ελλάδα 6:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Καλοκαιρινές διακοπές: Ταξιδέψτε με ασφάλεια και άνεση

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Καλοκαιρινές διακοπές: Ταξιδέψτε με ασφάλεια και άνεση

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Το καλοκαίρι είναι εδώ και οι περισσότεροι ετοιμαζόμαστε για τις διακοπές μας. Για να τις απολαύσουμε, όμως, πρέπει πρώτα να φτάσουμε ασφαλείς στον προορισμό μας. Το Newsauto σας παρέχει μερικές χρήσιμες συμβουλές και σας εύχεται Καλές διακοπές!

Advertisement
Advertisement

Εγκλεισμός, άγχος, αβεβαιότητα, φόβος. Τέσσερις λέξεις που περιγράφουν ανάγλυφα όσα βιώσαμε τους περασμένους μήνες, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Θα νοσήσω; Θα αυξηθούν τα κρούσματα;

Το καλοκαίρι, όμως, είναι εδώ και μας προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να δραπετεύσουμε από αυτόν τον κυκεώνα σκέψεων, από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Να αποδράσουμε σε ένα νησί ή έστω σε έναν παραθαλάσσιο προορισμό. Πιστός συνοδοιπόρος μας το αγαπημένο μας αυτοκίνητο, που θα φροντίσει να μας δροσίσει (air condition), θα φορτωθεί για χάρη μας με επιπλέον βάρος (αποσκευές) και θα «γράψει» πολλά επιπλέον χιλιόμετρα.

Για να φέρει εις πέρας, όμως, την αποστολή του, απαιτείται να βάλουμε και εμείς το χεράκι μας. Αναρωτιέστε πώς; Η απάντηση στο παρόν άρθρο.

Advertisement
Advertisement

Ένας έλεγχος δεν έβλαψε κανέναν

Προτού βάλουμε την οικογένειά μας ή τους φίλους μας στο αυτοκίνητο κρίνεται απαραίτητο να προχωρήσουμε σε έναν έλεγχο ασφαλείας, μιας και η άριστη κατάσταση του αυτοκινήτου δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως οι περισσότερες εταιρείες λανσάρουν προγράμματα δωρεάν καλοκαιρινών ελέγχων. Βέβαια, μπορούμε και μόνοι μας να ελέγξουμε -έως ένα βαθμό-  την κατάσταση του αυτοκινήτου μας.

Advertisement

Συγκεκριμένα:

Τσεκάρουμε το βιβλίο συντήρησης, εξακριβώνοντας αν το αυτοκίνητό μας χρειάζεται service. Εφόσον κοντεύουν τα χιλιόμετρα για την προκαθορισμένη συντήρηση τότε καλύτερα να την επισπεύσουμε παρά να της δώσουμε παράταση. Μια επίσκεψη στο εξουσιοδοτημένο δίκτυο δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Σημειώνεται πως τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα φροντίζουν να παρέχουν υπενθύμιση στον οδηγό μέσω σχετικής ένδειξης στον πίνακα οργάνων.

Advertisement

Αν αργεί η ώρα της επίσκεψης, ελέγχουμε τη στάθμη του λαδιού του κινητήρα και εφόσον χρειαστεί συμπληρώνουμε. Δεν αγνοούμε τη στάθμη του ψυκτικού υγρού στο ψυγείο και ταυτόχρονα ρίχνουμε μια ματιά κάτω από το αυτοκίνητο για να δούμε αν υπάρχει διαρροή λαδιού ή ψυκτικού. Δεν ξεχνάμε και το πλυστικό υγρό των υαλοκαθαριστήρων το οποίο διατηρεί το παρμπρίζ μας καθαρό, βελτιώνοντας την ορατότητά μας .

Με την ίδια ευλάβεια, ελέγχουμε την κατάσταση των ελαστικών και τσεκάρουμε αν έχουν υποστεί κάποια φθορά. Παράλληλα ελέγχουμε τις πιέσεις των ελαστικών, τις προσαρμόζουμε σε ό,τι προτείνει ο κατασκευαστής, ενώ  αν πρόκειται να ταξιδέψουμε με πλήρες φορτίο δεν ξεχνάμε να τις αυξήσουμε. Επίσης δεν ξεχνάμε και τη ρεζέρβα -αν υπάρχει.

Advertisement

Καθαρίζουμε τα τζάμια – Κιτ εκτάκτου ανάγκης

Έντομα, βροχή, κουτσουλιές. Πολλά είναι αυτά που μπορούν να εξαπολύσουν επίθεση στο παρμπρίζ κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Και δεδομένου ότι η μοναδική μας ασπίδα είναι οι υαλοκαθαριστήρες, φροντίζουμε να είναι καλοσυντηρημένοι. Ψηλαφίζουμε, λοιπόν, τα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων και εφόσον διαπιστωθεί κάποια φθορά τα αντικαθιστούμε.

Καθαρίζουμε επιμελώς το εσωτερικό όλων των τζαμιών, καθώς ένα συνολικά καθαρό εσωτερικό, επίσης, θα λειτουργήσει ευεργετικά για την ψυχολογία των υπόλοιπων επιβατών.

Βεβαιωνόμαστε πως το φαρμακείο του αυτοκινήτου είναι πλήρες και το κιτ εκτάκτου ανάγκης επικαιροποιημένο: Το προειδοποιητικό τρίγωνο, ο γρύλος και ο «σταυρός», ο φακός και ο πυροσβεστήρας είναι “must” και μπορούν να αποδειχθούν πραγματικά σωτήρια.

Κλιματισμός

Έχουμε να ταξιδέψουμε για μερικές ώρες μέσα στο λιοπύρι και το σύστημα κλιματισμού… δεν λέει να λειτουργήσει. Ένα σενάριο εφιαλτικό. Για να μην το βιώσουμε ελέγχουμε την ποσότητα του ψυκτικού υγρού και καθαρίζουμε (ή αντικαθιστούμε) το φίλτρο. Παράλληλα, το χρησιμοποιούμε με σύνεση, ώστε αφενός να θωρακίσουμε την υγεία μας και αφετέρου να εξασφαλίσουμε τη μακροζωία του συστήματος. (Διαβάστε περισσότερα εδώ).

Δεν τιγκάρουμε το αυτοκίνητο

Βαλίτσες με ρούχα, ομπρέλες, καρεκλάκια, φουσκωτά, παιχνίδια, ποδήλατα… Πραγματικός χαμός.  Ας οργανωθούμε, λοιπόν. Ξεκινώντας από το πορτπαγκάζ, ο κανόνας αναφέρει πως τα βαριά αντικείμενα πρέπει να τοποθετούνται στο κάτω μέρος, ώστε να διατηρείται το κέντρο βάρους χαμηλά. Παράλληλα, φροντίζουμε να τα στερεώσουμε καλά ώστε να αποτρέψουμε τις απότομες μετατοπίσεις τους, κάτι που επηρεάζει αρνητικά και τις κλίσεις του αυτοκινήτου μας.

Παράλληλα, οι αποσκευές δεν πρέπει να ξεπερνούν το ύψος της εταζέρας, για να μην κρύβουν το οπτικό πεδίο του οδηγού, κάτι που ελλοχεύει σημαντικούς κινδύνους. Απαγορευτική κρίνεται και η τοποθέτηση αντικειμένων πάνω στην εταζέρα. Σε ένα απότομο φρενάρισμα ενδέχεται να εκσφενδονιστούν στην καμπίνα τραυματίζοντας σοβαρά τους επιβάτες.

Εφόσον ο χώρος αποσκευών δεν μπορεί να μεταφέρει… το νοικοκυριό μας, τότε δεν προχωράμε σε αλχημείες, αλλά εφοδιαζόμαστε με ράγες οροφής, είτε μπαγκαζιέρες (τρέιλερ, οροφής ή κοτσαδόρου). Πριν τις εγκαταστήσουμε διαβάζουμε προσεχτικά τις οδηγίες, ενώ πρέπει να γνωρίζουμε πως η αύξηση της κατανάλωσης είναι αναπόφευκτη.

Ενδεικτικά ένα αυτοκίνητο με γεμάτη μπαγκαζιέρα οροφής θα ζητήσει περίπου 20% περισσότερη βενζίνη, μιας και θα «πέσει» η αεροδυναμική του απόδοση. Το λιγότερο, λοιπόν, που μπορούμε να κάνουμε είναι να την αφαιρούμε όταν δεν τη χρειαζόμαστε.

Παιδιά – Σκυλιά: Οδηγός επιβίωσης

Υπάρχει κάτι πιο ωραίο από ένα οικογενειακό ταξίδι; Όχι. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορούν να εμφανιστούν προβλήματα. Ειδικά αν ο γιος μας είναι ο… Ντένις ο Τρομερός. Πόσω μάλλον, όταν στα πίσω καθίσματα υπάρχουν… δύο Ντένιδες. Σίγουρα το ταξίδι τη νύχτα πρέπει να αποφεύγεται για λόγους ορατότητας. Μπορεί, ωστόσο, να αποδειχθεί σωτήριο, μιας και τα αγγελούδια μας θα ξεκουράζονται.

Για να μην μπλέξουμε όμως με… πιθανότητες προνοούμε να εφοδιαστούμε με κάποια αντικείμενα που θα τα κρατήσουν απασχολημένα. Επί παραδείγματι ένα τάμπλετ για να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους σειρά. Επίσης, αν τα μικρά παθαίνουν ναυτία έχουμε μαζί μας ταξιδιωτικές τσίχλες, ενώ πιο πριν έχουμε αποφύγει να τους δώσουμε γάλα ή πολλά υγρά. Όπως και να έχει, φροντίζουμε να κάνουμε συχνές στάσεις για ξεκούραση.

Ανάλογη αντιμετώπιση έχουμε και απέναντι στα κατοικίδιά μας. Έχουμε φροντίσει να πάρουμε ένα κλουβί μεταφοράς, μιας και παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Διατηρούμε το αυτοκίνητο καλά αεριζόμενο και ποτέ δεν αφήνουμε το κατοικίδιό μας χωρίς επιτήρηση. Πριν την αναχώρηση δίνουμε ένα ελαφρύ γεύμα ώστε να περιορίσουμε την αδιαθεσία, ενώ κατά το ταξίδι κάνουμε συχνές στάσεις για άσκηση, τουαλέτα και νερό.

Σαγιονάρες; Όχι!

Ο ΚΟΚ δεν ξεκαθαρίζει αν επιτρέπεται η οδήγηση με σαγιονάρες ή πέδιλα και η επιβολή προστίμου σε τυχόν έλεγχο υπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του αστυνομικού. Ανεξάρτητα, όμως, από το πρόστιμο, η οδήγηση με σαγιονάρες είναι απαγορευτική μιας και δεν επιτρέπει στον οδηγό να έχει πλήρη αίσθηση των πεντάλ. Μην ξεχνάμε πως οι σαγιονάρες ενδέχεται να μπλεχτούν ή να γλιστρήσουν, κάτι που ενέχει σοβαρό κίνδυνο. Τόσο για τους επιβάτες του οχήματος όσο και για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου.

Δεν παίζουμε Grand Theft Auto

Κατανοητή η ανυπομονησία να δραπετεύσουμε από την πόλη και να βρεθούμε στην παραλία. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως πρέπει να έχουμε το πόδι μας κολλημένο στο γκάζι. Την ίδια λαχτάρα για διακοπές έχουν και οι γύρω μας και επομένως θα ήταν απαράδεχτο να τους στερήσουμε τη χαρά. Σεβόμαστε, λοιπόν, τα όρια κυκλοφορίας και μένουμε όλοι μας ασφαλείς.

Τέλος, όπως είναι προφανές, πριν κάτσουμε πίσω από το τιμόνι δεν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ και έχουμε προσέξει το γεύμα μας. Αποφεύγουμε τηγανητά, πικάντικα, φαγητά με πολλές σάλτσες και όσπρια και προτιμούμε ένα ελαφρύ γεύμα. Ούτε η… πείνα συστήνεται, μιας και αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες απόσπασης της προσοχής.

Καλές διακοπές!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πριν τις διακοπές σας: Έτσι αυξάνεις την απόδοση & μειώνεις την κατανάλωση
Καύσωνας: Πέντε συμβουλές για πιο δροσερές και άνετες μετακινήσεις
Οι Έλληνες επιλέγουν το αυτοκίνητο για τις διακοπές τους