Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Jetson One: Το drone για έναν επιβάτη – Πόσο κοστίζει; (+video)

Ελλάδα 3:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Jetson One: Το drone για έναν επιβάτη – Πόσο κοστίζει; (+video)

ΝΕΑ

Jetson One: Το drone για έναν επιβάτη – Πόσο κοστίζει; (+video)

ΝΕΑ

Αν δεν έχετε οικογενειακές υποχρεώσεις και ψάχνετε το απόλυτο gadget για τις μετακινήσεις σας, το Jetson One βάζει σοβαρή υποψηφιότητα να σας κάνει πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων (με την καλή έννοια).

Advertisement
Advertisement

Μοιάζει με κάποια σπορ μοντέλα με πολύ εξελιγμένο πλαίσιο, πανάλαφρη κατασκευή από εξωτικά υλικά αλλά χωρίς… τροχούς και κινητήρα.  Στην πράξη είναι ένα ιπτάμενο μεταφορικό μέσο κάθετης απογείωσης, ένα drone με λίγα λόγια το οποίο μπορεί να μεταφέρει μόνο έναν τολμηρό και αποφασισμένο επιβάτη.

Το Jetson παράγεται από μία σουηδική εταιρία η οποία μάλιστα όπως ανακοίνωσε έχει πουλήσει όλη την παραγωγή της για το 2022 και έχει άλλα 100 σε παραγγελία προς παράδοση στους πελάτες της μέσα στο 2023.

Φαίνεται δε ότι η ζήτηση είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς έχει εξασφαλίσει πάνω από 3000 προπαραγγελίες για το ιπτάμενο όχημά της από την πρώτη του παρουσίαση τον Οκτώβριο του 2021.

Advertisement
Advertisement

Η κατασκευή του είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, καθώς αντλεί αρκετά στοιχεία από αγωνιστικά μονοθέσια. Το πλαίσιο ζυγίζει μόλις 86 κιλά, χάρη στην χρήση αλουμινίου και carbon-kevlar για την κατασκευή του.

Χρησιμοποιεί οκτώ ηλεκτρικά μοτέρ, τα οποία του εξασφαλίζουν ταχύτητα λίγο πάνω από τα 100 χλμ/ώρα, αν και υπάρχει σοβαρός περιορισμός στην διάρκεια πτήσης, η οποία δεν ξεπερνά τα μόλις 20 λεπτά.

Advertisement

H φόρτιση της μπαταρίας διαρκεί λίγο παραπάνω από μία ώρα ενώ υπάρχει περιορισμός για το βάρος του επιβάτη στα 95 κιλά (δεν χωράει άλλωστε αν είναι περισσότερα…). Τα συστήματα ελέγχου και πλοήγησης είναι τελευταίας γενιάς με εξελιγμένο obstacle avoidance, ενώ υπάρχει και αυτόματο αλεξίπτωτο το οποίο βρίσκεται εκεί για την κακιά στιγμή.

Advertisement

Για την ασφάλεια του επιβάτη πάντως φροντίζει η στιβαρή κατασκευή του πλαισίου αλλά και ένα σύστημα τύπου roll cage που δανείζεται πολλά από τα αντίστοιχα των αγωνιστικών αυτοκινήτων. Μάλιστα η εταιρία υποστηρίζει ότι το Jetson One Μπορεί να μείνει στον αέρα ακόμα και με έναν από τους έλικες εκτός λειτουργίας.

Όσο για το αν χρειάζεται δίπλωμα οδηγού ή πιλότου, το Jetson One εμπίπτει στους κανονισμούς της FAA των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους οποίους κάθε ιπτάμενο όχημα με βάρος μικρότερο από τα 115 κιλά και ταχύτητα κάτω από τα 101 χλμ/ώρα μπορεί να πετάξει και χωρίς δίπλωμα πιλότου.

Advertisement

Πρόκειται για ένα από τα πρώτα μεταφορικά μέσα αυτού του είδους για προσωπική χρήση, με τις παραγγελίες να φθάνουν στην εταιρία από όλα τα μέρη του κόσμου, με την Καλιφόρνια και τη Μέση Ανατολή να κυριαρχούν.

Η εταιρία αναζητά επενδυτές αυτή την εποχή έτσι ώστε να επεκτείνει την δραστηριότητά της και την παραγωγική της ικανότητα. Όσο για την τιμή του φθάνει στα 80.000 ευρώ και για να το αποκτήσετε θα πρέπει να καταβάλετε 20.000 ευρώ προκαταβολή.

Αν ενδιαφέρεστε ακόμα -ρωτήστε και τον ασφαλιστή σας για καλό και για κακό- ρίξτε μία ματιά στα video και αποφασίστε αν θέλετε να βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων και των πρωτοσέλιδων. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πως μπορούν τα drones να βοηθήσουν σε ακραίες συνθήκες;
Honda: Μοτοσυκλέτα και Drone, 2 σε 1
Οι δρόμοι της Αθήνας από ψηλά (drone video)