Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ήταν λάθος για τη Nissan η αποπομπή του Ghosn;

Ελλάδα 18:37
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ήταν λάθος για τη Nissan η αποπομπή του Ghosn;

ΝΕΑ

Ήταν λάθος για τη Nissan η αποπομπή του Ghosn;

ΝΕΑ

Απέδρασε κλεισμένος μέσα σε μία βαλίτσα από την Ιαπωνία για να γλιτώσει. Τώρα όμως έρχεται ένα πρώην στέλεχος της Nissan να τον δικαιώσει.

Advertisement
Advertisement

Η υπόθεση του πρώην CEO της Nissan Carlos Ghosn, ο οποίος κατηγορήθηκε για σκάνδαλα και είχε μία περιπετειώδη ιστορία μέχρι να καταφέρει να ξεφύγει από τις Ιαπωνικές Αρχές, επανέρχεται στο προσκήνιο.

Σε συνέντευξη που έδωσε ο πρώην CEO της Nissan, Saikawa, δήλωσε ότι η ιστορία με τον Ghosn ήταν μία τραγωδία για όλους μέσα στην εταιρία.

Όπως λέει: «Ξοδέψαμε 20 χρόνια δημιουργώντας κάτι καλό μέσω της ανάκαμψης και της εξέλιξης», αναφερόμενος στην διάσωση της Nissan από τον Ghosn από την σχεδόν χρεοκοπία το 1999 και την τελική δημιουργία μιας τριμερούς συνεργασίας RenaultNissanMitsubishi που έγινε ο μεγαλύτερος όμιλος αυτοκινήτων στον κόσμο.

Advertisement
Advertisement

Ο Saikawa είπε ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να φύγει από την θέση του ο Ghosn, όταν ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τα σκάνδαλα.

Ο Saikawa απέρριψε τις συζητήσεις ότι ο Ghosn στοχοποιήθηκε από ένα ιαπωνικό πραξικόπημα μέσα στην εταιρία με στόχο να εμποδίσει την περαιτέρω ενοποίηση της Nissan και της Renault.

Ο Saikawa ήταν πιστός βοηθός του Ghosn για μεγάλο μέρος της 19χρονης θητείας του και υπηρέτησε ως συν-διευθύνων σύμβουλος με τον Ghosn κατά τη διάρκεια ενός έτους μετάβασης πριν γίνει ο ίδιος μόνος CEO το 2017.

Advertisement

Αναγκάστηκε να παραιτηθεί και αυτός τον Σεπτέμβριο του 2019 αφού αποδείχθηκε ότι είχε επωφεληθεί παράνομα από ένα πρόγραμμα κινήτρων στελεχών που συνδέεται με τις μετοχές. Η Saikawa άφησε την Nissan το 2020.

Advertisement

O ίδιος παραδέχεται τώρα ότι αν και στην Ιαπωνία κάποιοι τον θεωρούν ήρωα γιατί έσωσε την Nissan από την συγχώνευση με τη Renault, στην πραγματικότητα ήταν ένα λάθος για την εταιρία.

Σήμερα, Renault, Nissan και Mitsubishi επιστρέφουν επιτέλους σε θετικά νούμερα μετά από χρόνια απωλειών. Αλλά οι δεσμοί μεταξύ των εταιρειών, που σχεδόν διακόπηκαν μετά το σκάνδαλο Ghosn, παραμένουν τεταμένοι, έχοντας μοιράσει τις αγορές η κάθε μία σε δικές τους σφαίρες επιρροής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δύσκολο διαζύγιο: Carlos Ghosn vs Nissan
Carlos Ghosn: Πώς απέδρασα από την Ιαπωνία μέσα σε μία βαλίτσα
Δικαστικό χαστούκι στον Ghosn: Επιστρέφει 5 εκατ. ευρώ!

Advertisement