Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ελλάδα: Εβαλαν βουλγάρικες πινακίδες και την πάτησαν…

Ελλάδα 16:30
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελλάδα: Εβαλαν βουλγάρικες πινακίδες και την πάτησαν…

ΝΕΑ

Ελλάδα: Εβαλαν βουλγάρικες πινακίδες και την πάτησαν…

ΝΕΑ

Από το σύνολο των αυτοκινήτων με πινακίδες Βουλγαρίας, εντοπίστηκαν πάνω από 9.500 αυτοκίνητα τα οποία θεωρούνται ύποπτα.Υψηλά πρόστιμα σε Porsche 911 & VW Touareg με βουλγάρικες πινακίδες..

Advertisement
Advertisement

 

Στην τσιμπίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πιάστηκε ζευγάρι φορολογουμένων από την περιοχή της Θεσσαλονίκης, το οποίο κατείχε δύο υπερπολυτελή αυτοκίνητα, με πινακίδες Βουλγαρίας και αναγκάστηκε να πληρώσει φόρους και πρόστιμα πάνω από 30.000 ευρώ.

Advertisement
Advertisement

Οι φορολογούμενοι που κατείχαν δύο αυτοκίνητα, μάρκας Porsche και Touareg, προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, η οποία όμως απέρριψε την προσφυγή τους με αποτέλεσμα να τους βεβαιωθούν τόσο οι φόροι όσο και τα πρόστιμα.

Πρόκειται για την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, φόρους πολυτελούς διαβίωσης, πρόστιμο ανακριβούς δήλωσης, τόκοι, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, από το σύνολο των αυτοκινήτων με πινακίδες Βουλγαρίας, εντοπίστηκαν, ούτε λίγο ούτε πολύ 9.500 αυτοκίνητα τα οποία θεωρούνται ύποπτα, για φορολογικές παραβάσεις των ιδιοκτητών τους.

Advertisement

Όπως και στην προκειμένη περίπτωση, Έλληνες φορολογούμενοι, ειδικά της Βόρειας Ελλάδας, ιδρύουν εταιρείες στη Βουλγαρία, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εικονικές. Στις εταιρείες αυτές «χρεώνουν» τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, ως εταιρικά, αποφεύγοντας την απόχη των τεκμηρίων στην Ελλάδα, αλλά και την πληρωμή του φόρου πολυτελείας, καθότι τα περισσότερα είναι μεγάλου κυβισμού.

Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα έχουν μόνο εικονική έδρα στη Βουλγαρία και όλο το χρόνο κυκλοφορούν κανονικά στην Ελλάδα.

Advertisement

Η έκθεση της ΑΑΔΕ αναφέρει ότι το 2018 «πραγματοποιήθηκε λήψη και επεξεργασία στοιχείων αναφορικά με οχήματα που αποταξινομήθηκαν στην Ελλάδα και επαναταξινομήθηκαν στη Βουλγαρία, από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Από την επεξεργασία αυτή προέκυψαν περίπου 9.500 υποθέσεις οχημάτων, οι οποίες προωθήθηκαν αρμοδίως, προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι κάτοχοί τους».

Η απόφαση για τα βουλγάρικα Porsche και VW Touareg

Advertisement

Σύμφωνα με την απόφαση της ΔΕΔ (2004/2019) οι φόροι και τα πρόστιμα, επιβλήθηκαν στα πλαίσια ελέγχου φορολογίας εισοδήματος για τις χρήσεις 2013 και 2014.

Αιτία του ελέγχου, αποτέλεσε η από 02/03/2015 έκθεση ελέγχου – πορισματική αναφορά της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων Θεσσαλονίκης (ΕΛ.Υ.Τ.), σύμφωνα με την οποία διαπιστώθηκαν παραβάσεις τελωνειακής νομοθεσίας, οι οποίες έχρηζαν περαιτέρω διερεύνησης για τυχόν παραβάσεις και της φορολογικής νομοθεσίας. Ειδικότερα από την ως άνω πορισματική αναφορά της ΕΛ.Υ.Τ. Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε ότι, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος και η σύζυγός του ίδρυσαν στη Βουλγαρία εμπορική επιχείρηση.

Στην εταιρία αυτή ανήκουν δύο οχήματα μάρκας Porsche Carrera 911, με κινητήρα 3,8 λίτρων και VW Touareg με κινητήρα 2,5 λίτρων αμφότερα με βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τον έλεγχο της ΕΛ.Υ.Τ., από τα στοιχεία που προσκόμισαν οι υπόχρεοι, δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τα συνοδευτικά αυτών έντυπα, διαπιστώθηκε ότι ο προσφεύγων έχει τη συνήθη κατοικία του, ήτοι, τους οικογενειακούς του δεσμούς και την εργασία του στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, τα αυτοκίνητα παρότι έχουν πινακίδες Βουλγαρίας, υπόκεινται κανονικά στα τεκμήρια στην Ελλάδα. Με βάση και τις ελεγκτικές επαληθεύσεις που διενήργησε η Δ.Ο.Υ. Δ’ Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώθηκαν οι διαπιστώσεις της ΕΛ.Υ.Τ. Θεσσαλονίκης και καταλογίστηκε στον προσφεύγοντα προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, φόροι πολυτελούς διαβίωσης, πρόστιμο ανακριβούς δήλωσης, τόκοι κ.λπ.

Κατόπιν οι φορολογούμενοι επικαλέστηκαν τραπεζικό δάνειο, για την κάλυψη του τεκμηρίου του φορολογικού έτους 2014, αλλά οι εφοριακοί απέρριψαν τους ισχυρισμούς τους καθώς απέδειξαν ότι το δάνειο χρησιμοποιήθηκε στα πλαίσια της επαγγελματικής του δραστηριότητας, τόσο σε πληρωμές ενσήμων, Φ.Π.Α., όσο και σε αγορές ανταλλακτικών κλ.π.

Στο πλαίσιο αυτό καταλογίστηκαν οι ακόλουθοι φόροι και πρόστιμα:

Με την υπ’ αριθ /22.03.2019 οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος οικονομικού έτους 2014, της Προϊσταμένης της Δ.Ο.Υ. Δ’ Θεσσαλονίκης, επιβλήθηκε στον προσφεύγοντα, κύριος φόρος 4.535,00 ευρώ, πλέον προστίμου άρθρου 58  ανακριβούς δήλωσης ή μη υποβολής δήλωσης και τόκων, που αναλογούν από το 2014, ποσού 4.088,33 ευρώ, πλέον εισφοράς αλληλεγγύης ποσού 479,57 ευρώ πλέον φόρου τεκμηρίου πολυτελούς διαβίωσης ποσού 2.305,92 ευρώ ήτοι συνολικό ποσό 11.408,85 ευρώ.

Με την υπ’ αριθ /22.03.2019 οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος/ πράξης επιβολής προστίμου φορολογικού έτους 2014, της Προϊσταμένης της Δ.Ο.Υ. Δ’ Θεσσαλονίκης, επιβλήθηκε στον προσφεύγοντα, κύριος φόρος 11.895,59 ευρώ πλέον προστίμου  ανακριβούς δήλωσης ή μη υποβολής δήλωσης, ποσού 3.568,88 ευρώ πλέον εισφοράς αλληλεγγύης ποσού 743,60 ευρώ πλέον φόρου τεκμηρίου πολυτελούς διαβίωσης ποσού 3.158,40 ευρώ ήτοι συνολικό ποσό 19.366,47 ευρώ.

«Ξεσκονίζουν» τους επιχειρηματίες οι αρμόδιες αρχές ώστε να διαπιστωθεί ποιοι αξιοποιούν τα «παραθυράκια» της γειτονικής Βουλγαρίας με σκοπό τη φοροδιαφυγή.

Η ΑΑΔΕ αυτή τη στιγμή επεξεργάζεται τις πληροφορίες, έχοντας αποκτήσει πρόσβαση στην τεράστια βάση δεδομένων Ciela, με όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία με στόχο κατ’ αρχάς να εντοπιστούν όσοι βρίσκονται πραγματικά πίσω από τα νομικά πρόσωπα ελληνικού ενδιαφέροντος κι εν συνεχεία να διαπιστωθεί σε πόσες περιπτώσεις τεκμηριώνεται φοροδιαφυγή με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.