Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Είναι το μέλλον της Seat τα αυτοκίνητα;

Ελλάδα 16:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Είναι το μέλλον της Seat τα αυτοκίνητα;

ΝΕΑ

Είναι το μέλλον της Seat τα αυτοκίνητα;

ΝΕΑ

Η άνοδος της Cupra και η ηλεκτροκίνηση πιέζουν τη Seat. Τι θα γίνει με την ιστορική ισπανική μάρκα;

Advertisement
Advertisement

Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά των τελευταίων ετών. Με την Cupra να έχει γίνει το αγαπημένο παιδί του γκρουπ και να έχει την μερίδα του λέοντος στα μοντέλα της ηλεκτροκίνησης, η Seat βρίσκεται στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να προδιαγράψει τον δικό της δρόμο στην επόμενη ημέρα.

Οι φήμες θέλουν την Seat να εγκαταλείπει τα αυτοκίνητα μέχρι το 2030 ως μέρος της ριζικής επανατοποθέτησης της εταιρίας στον χάρτη της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο Ισπανός κατασκευαστής θα μπορούσε να γίνει μια μάρκα αστικής κινητικότητας που θα στοχεύει στους νέους ανθρώπους.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει το βρετανικό Autocar από στελέχη της εταιρίας, η Seat θα μπορούσε να εγκαταλείψει εντελώς τα αυτοκίνητα μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ο ισπανικός κατασκευαστής, του οποίου το μοναδικό EV είναι το σκούτερ Mó θα εξετάσει επίσης άλλες πτυχές των “λύσεων κινητικότητας”, όπως τα μικροαυτοκίνητα και τα ποδήλατα, ενόψει της απαγόρευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης το 2035.

Πάντως οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί πιθανότατα μέχρι το 2030. Και μέχρι τότε, όπως δήλωσαν τα στελέχη της εταιρίας, η γκάμα των μοντέλων της θα παραμείνει εν ζωή, τονίζοντας περισσότερο την υβριδική τους διάσταση.

Advertisement

Η πιο βιώσιμη υπόθεση προς το παρόν είναι ότι η Seat θα μπορούσε να μετατραπεί σε έναν πάροχο λύσεων κινητικότητας, μια μάρκα αστικής κινητικότητας για νέους ανθρώπους, όπως με το Seat Mó.

Η Seat θέλει να αναπτύξει ακόμα περισσότερο αυτό το κομμάτι της δραστηριότητάς της, με μία τετράτροχη παραλλαγή, όπως το Minimo που είχε παρουσιαστεί πριν την πανδημία.

Advertisement

Το αφεντικό της εταιρίας Wayne Griffiths δήλωσε σε συνέδριο της εταιρίας το Μάρτιο ότι δεν υπάρχουν σχέδια για λανσάρισμα αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου με το σήμα της Seat πριν το 2026. Και ίσως και να μην γίνει και καθόλου.

Η ηλεκτροκίνηση αφήνεται πλέον στην Cupra, η οποία από το 2018 που δημιουργήθηκε παρουσιάζει διαρκεί άνοδο, ενώ ετοιμάζει δύο νέα ηλεκτρικά μοντέλα για τα επόμενα χρόνια, το Tavascan και το Urban Rebel.

Advertisement

Τα στελέχη της εταιρίας δηλώνουν ότι αυτή την στιγμή η Seat και η Cupra αναπτύσσονται παράλληλα, συνδυάζοντας τα καλύτερα από δύο κόσμους: τους θερμικούς κινητήρες και την ηλεκτροκίνηση. Μένει να δούμε αν αυτή η συνταγή θα κρατήσει σε βάθος χρόνου, ή αν η Seat θα “θυσιαστεί” για χάρη της Cupra.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Με μηδενικό δανεισμό τέσσερις μάρκες στην Ελλάδα!
Τα SEAT Ibiza και Arona μπορείτε να τα αποκτήσετε άμεσα!
Cupra Leon: Πόσο κοστίζει η νέα βασική έκδοση