Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Είναι αυτό το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο που θα μπει στην παραγωγή; (+video)

Ελλάδα 5:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Είναι αυτό το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο που θα μπει στην παραγωγή; (+video)

ΝΕΑ

Είναι αυτό το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο που θα μπει στην παραγωγή; (+video)

ΝΕΑ

Μετά την κατοχύρωση της πιστοποίησης αξιοπλοΐας (CoA), η σλοβακική Klein Vision βρίσκεται ένα βήμα πριν την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου της.

Advertisement
Advertisement

Πολλές είναι οι εταιρείες ανά τον κόσμο που έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά στην εξέλιξη ιπτάμενων αυτοκινήτων. Μέχρι σήμερα, όμως, ουδεμία έχει καταφέρει να υποβάλλει το προϊόν της σε ευρεία παραγωγή.

Από την άλλη, υπάρχουν μερικές εταιρείες που βλέπουν πως οι επενδύσεις τους στην αεροπορική αυτοκίνηση σιγά-σιγά καρποφορούν. Μία από αυτές είναι και η σλοβακική Klein Vision που οραματίζεται να λανσάρει το ιπτάμενο αυτοκίνητο AirCar.

Στις 19 Ιανουαρίου, το τελευταίο κατάφερε να εξασφαλίσει πιστοποιητικό αξιοπλοΐας (πτητικής ικανότητας – CoΑ) από τη Σλοβακική Αρχή Μεταφορών, κατόπιν 70 ωρών εξονυχιστικών δοκιμών, όπου και διαπιστώθηκε ότι όλα τα συστήματα που απαιτούνται για την πτήση του και την εκτέλεση των αποστολών του είναι πλήρως λειτουργικά.

Advertisement
Advertisement

Η πιστοποίηση είναι συμβατή με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), ενώ ολοκληρώθηκαν με επιτυχία πάνω από 200 απογειώσεις και προσγειώσεις.

«Οι διαδικασίες απογείωσης και προσγείωσης επιτεύχθηκαν ακόμη και χωρίς να χρειαστεί ο πιλότος να αγγίξει τα χειριστήρια πτήσης», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Klein Vision.

Advertisement

Το AirCar είναι ένα διθέσιο ιπτάμενο αυτοκίνητο βάρους 1.100 κιλών που αντλεί κίνηση από έναν 4κύλινδρο 1.600αρη κινητήρα της BMW. Το όχημα εξελίχθηκε από μια ομάδα 8 ανθρώπων, στόχος της οποίας είναι να καταφέρει να “εξοπλίσει” το ιπτάμενο όχημα με περισσότερα από 1.000 χλμ. αυτονομίας και τελική ταχύτητα που θα ξεπερνά τα 200 χλμ/ώρα. Η μετατροπή του από όχημα εδάφους σε ιπτάμενο απαιτεί μόλις 3 λεπτά, και διενεργείται μέσω του πατήματος ενός κουμπιού.

Advertisement

«Η πιστοποίηση AirCar ανοίγει την πόρτα για μαζική παραγωγή αποδοτικών ιπτάμενων αυτοκινήτων. Πρόκειται για κάτι επίσημο που επιβεβαιώνει την ικανότητά μας να αλλάξουμε μια για πάντα τα ταξίδια μεσαίων αποστάσεων», δήλωσε ο Stefan Klein, εφευρέτης της Klein Vision επικεφαλής της ομάδας εξέλιξης και πιλότος.

«Πριν από 50 χρόνια, το αυτοκίνητο ήταν η επιτομή της ελευθερίας», ανέφερε από τη μεριά του, ο Anton Zajac, συνιδρυτής του έργου. «Η AirCar διευρύνει αυτά τα σύνορα, μεταφέροντάς μας στην επόμενη διάσταση. Εκεί που ο δρόμος συναντά τον ουρανό».

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
O γαμπρός του Ερντογάν έφτιαξε “ιπτάμενο αυτοκίνητο” (video)
To ιπτάμενο αυτοκίνητο της XPeng
Ετοιμάζει ιπτάμενο 5θέσιο η Hyundai