Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ημερίδα YEARS για την Οδική Ασφάλεια των νέων!

Ελλάδα 15:40
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ημερίδα YEARS για την Οδική Ασφάλεια των νέων!

ΝΕΑ

Ημερίδα YEARS για την Οδική Ασφάλεια των νέων!

ΝΕΑ

Η εκδήλωση διεξήχθη στο αμφιθέατρο του Μουσείου Αυτοκινήτου παρουσία του εκτελεστικού Διευθυντή του ETSC, Antonio Avenoso με τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε…

Advertisement
Advertisement

ΤOY TAKH ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ

Το Ι.Ο.ΑΣ. φιλοξένησε την ετήσια διοργάνωση του ευρωπαϊκού προγράμματος YEARS (Youth Acting for Road Safety) που υλοποιείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών (ETSC) και το Συμβουλευτικό Όργανο του Κοινοβουλίου για την Ασφάλεια των Μεταφορών (PACTS) του Ηνωμένου Βασιλείου, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κορυφαίων ευρωπαϊκών οργανισμών για την οδική ασφάλεια. Στη χώρα μας τα τροχαία δυστυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους 15-29 ετών.

Η εκδήλωση διεξήχθη στο αμφιθέατρο του Μουσείου Αυτοκινήτου, παρουσία του εκτελεστικού Διευθυντή του ETSC, Antonio Avenoso με τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε…

Advertisement
Advertisement

Πόσο σημαντική είναι η οδική ασφάλεια των νέων για την Ευρωπαϊκή Ένωση;
H ασφάλεια των νέων ανθρώπων είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας. Πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στους δρόμους της Ευρώπης σκοτώνονται 70 άνθρωποι κάθε μέρα αυτό ισοδυναμεί με την πτώση ενός αεροσκάφους κάθε δυο μέρες. Οι νέες γενιές ειδικά οι νέοι μεταξύ 15 και 30 ετών είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο. Δεν χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη φιλοσοφία για να καταλάβει κανείς ότι απαιτείται δράση σ’ αυτόν τον τομέα. Πρέπει να προστατεύσουμε τις νεότερες γενιές.

Στην Ελλάδα τα τροχαία αποτελούν την 1η αιτία θανάτου για τους νέους ηλικίας από 15 έως 30 έτη. Πως μπορεί να βελτιωθεί αυτό;
Πράγματι έχουμε δει τα στοιχεία και η κατάσταση της θνησιμότητας των νεαρών ανθρώπων στους δρόμους είναι ανησυχητική. Βασικά είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι τα γενικά μέτρα που εφαρμόζονται για τους οδηγούς αποδίδουν και για τα νεαρά άτομα. Είναι σημαντικό να μην τρέχουν υπερβολικά ενώ οδηγούν, να μην οδηγούν μεθυσμένοι ή υπό την επήρρεια ναρκωτικών ουσιών. Επίσης να χρησιμοποιούν μέτρα προστασίας για να καλύπτονται, ζώνη, κράνος. Χρειάζεται εκπαίδευση, προπόνηση ενώ σημασία έχει και η διαδικασία απόκτησης διπλώματος. Όλα παίζουν ρόλο και πρέπει να βεβαιωθούμε ότι γίνονται για να διορθωθούν αυτά τα αφύσικα ποσοστά θνησιμότητας των νέων στην Ελλάδα.

YEARS-b640
Ο εκτελεστικός διευθυντής του ETSC, Αντόνιο Αβενόσο μιλά στην υπεύθυνη γραφείου Τύπου του ΙΟΑΣ, Γεωργία Αλεξοπούλου.

Advertisement

Πως μπορεί να βοηθήσει το ETSC τη χώρα μας;
Έχουμε μια μακροχρόνια αποδοτική συνεργασία με το Ινστιτούτο Πάνος Μυλωνάς στην Ελλάδα και δουλεύουμε μαζί για να σιγουρευτούμε ότι τα καλύτερα σχέδια από άλλες χώρες μεταφέρονται και εφαρμόζονται στη χώρα σας. Ο ρόλος της δικής μας οργάνωσης είναι ρόλος πρεσβευτή να μεταφέρουμε στις χώρες τις καλύτερες πρακτικές, το τι κάνουν οι άλλοι εταίροι, αλλά και να τους προειδοποιήσουμε για μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να μειωθούν οι καθημερινές τραγωγίες.

Τι ρόλο παίζει η εκπαίδευση σ’ αυτό;
Η εκπαίδευση είναι πάντοτε σημαντική. Η εκπαίδευση είναι μέρος της εξίσωσης της οδικής ασφάλειας, είναι μέρος της γνώσης που πρέπει να δοθεί από το σχολείο ακόμη στα παιδιά. Η συμπεριφορά τους στο δρόμο είναι πολύ σημαντική, η ζωή τους κινδυνεύει. Ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορεί να κάνει ένα παιδί είναι να βγει μια βόλτα με τα πόδια ή με το ποδήλατο. Η εκπαίδευση είναι σημαντική αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αστυνόμευση ή άλλες ενέργειες επιβολής της τάξης με στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Advertisement

Τι ρόλο παίζουν οι γονείς σ’ αυτό;
Οι γονείς έχουν σημαντικό ρόλο, η εκπαίδευση δεν μπορεί να περιοριστεί στο σχολείο και το θέμα είναι ότι οι οικογένεια αποτελεί τη πιο σημαντική περιοχή. Εκεί που μεγαλώνουν τα παιδιά εκεί αφομοιώνουν τα πιο σημαντικά παραδείγματα. Όταν οι γονείς δεν τρέχουν, δεν πίνουν, δεν είναι επιθετικοί προς τον υπόλοιπο κόσμο, αυτό είναι το καλύτερο μήνυμα για τα παιδιά.

Εδώ μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο εκτελεστικός διευθυντής του European Transportation Safety Council Αντόνιο Αβενόσο.